Construction Equipment Sverige

Volvo CE presenterar ny serie tipptruckar

De nya tipptruckarna i D-serien från Volvo Construction Equipment är baserade på ett beprövat koncept och är utrustade med den senaste tekniken för optimal bränsleeffektivitet och drifttid.

De nya tipptruckarna R45D, R60D och R70D utgör Volvo CE:s nyaste tillskott i sitt sortiment med branschledande dumprar. Med lastkapacitet från 41 till 65 ton (45–72 short ton) sänker dessa maskiner kundernas primära driftkostnad – bränslekostnaden – plus att de är säkra och lättanvända.

Även om tipptruckarna i D-serien är helt nya modeller har de ett aktningsvärt arv från mer än 70 år tillbaka, då ett team med konstruktionsexperter och tekniker kunde presentera världens första tippdumper byggd vid Volvo CE:s anläggning i Motherwell i Skottland. Tipptruckarna i D-serien baseras numera på Volvo CE:s konstruktions- och tillverkningskärnvärden, och byggs vid den anläggning där tipptruckar har producerats i många decennier. Våra senaste tipptruckar utgör en kombination av ett starkt arv, teknisk expertis och moderna processer vilket betyder att kunderna får högkvalitativ, tillförlitlig och produktiv utrustning.

Effektivitet som standard


Tipptruckarna R45D, R60D och R70D drivs av avancerade motorer med upp till 567 kW (760 hk) effekt som ger hög prestanda och stort vridmoment även vid låga varvtal. Utöver detta ger långa serviceintervall och hög bränsleeffektivitet exceptionellt låga driftkostnader.Elektronisk integration mellan motor och växellåda ger mjuk växling samt jämn hastighet och acceleration i alla situationer. Prestanda och bränsleekonomi förbättras ytterligare tack vare det integrerade växlingsmönstret med två växlingslägen – för högsta effekt respektive maximal ekonomi – som medger valbar prestanda beroende på arbetsuppgift. Föraren kan välja driftläge beroende på aktuell arbetsuppgift. Hydraulsystemet har hög kapacitet för kyl- och drivsystemen och ger de hög prestanda som krävs för korta cykeltider och hög effektivitet.

Produktivt kraftpaket


Volvos tipptruckar har ett mycket konkurrenskraftigt effekt/viktförhållande, effektiv växling och optimal viktfördelning som gör föraren mycket produktiv. Drivlinans fulländade konstruktion och konfiguration ger R45D-, R60D- och R70D-tipptruckarna imponerande dragkraft som gör dem idealiska för branta lutningar, vilket ofta förekommer vid gruvdrift och berghantering. Genom att fördela större drivmoment till bakaxeln med låg utväxling ger drivlinan som helhet mycket hög dragkraft vilket betyder enastående produktivitet på tuffa underlag och branta lutningar.Den slitagetåliga, stora korgen är tillverkad av HARDOX 400-stål och värms upp av avgassystemet så att minimal mängd materialrester kvarstår efter tippning. Kunderna har tillgång till flera olika smarta system såsom Volvo Site Simulation som ger information om maskiner, maskinval och anläggningskonfiguration för optimerad effektivitet och produktivitet i såväl befintliga som framtida projekt. Förarens produktivitet maximeras tack vare funktioner med snabb respons – såsom styrning – och reglage som ligger naturligt i handen. För extra bekvämlighet kan föraren anpassa arbetsmiljön med hjälp av den effektiva klimatanläggningen.

Byggd för att hålla


Tipptruckarna i D-serien är långsiktigt produktiva tack vare lång livslängd vilket säkerställer stabil tillgänglighet, hög driftsäkerhet och mycket låga underhålls- och reparationskostnader. De slitstarka maskinerna har testats rigoröst under extrema arbetsförhållanden för att säkerställa lång maskin- och komponentlivslängd och hög produktivitet under tuffa arbetsförhållanden. Tipptruckarna har en okomplicerad konstruktion och en ram med en strukturell styrka som vida överträffar kraven även för de mest krävande arbetsuppgifter. De har en balanserad viktfördelning tack vare centralt placerad växellåda och låg tyngdpunkt som ger jämn fördelning av lastpåkänningar över hjulen. Tipptruckarnas höghållfasta chassi tål extrema strukturella påkänningar och absorberar stötar och vibrationer från ojämna underlag och från lastningen. Resultatet är längre livslängd, mindre underhåll och därmed lägre driftkostnader.

De högkvalitativa, slitstarka komponenterna ger tipptruckarna ett högt långsiktigt värde. Det primära bromssystemets livslängd förlängs tack vare transmissionsretarder som sänker varvtalet och minimerar användningen av färdbromsarna. Då komponenternas livslängd är avgörande för låga driftkostnader är maskinens alla komponenter skyddade. Exempelvis har hydraulsystemet flera filtreringsnivåer som skyddar systemet från föroreningar och ökar maskinens drifttid. Maskinerna är även utrustade med en motorskyddsfunktion som varnar föraren när motorskyddssystemet aktiveras. Motoreffekten och varvtalet minskar gradvis beroende på hur allvarligt det avvikande tillståndet är, vilket förhindrar att motorn skadas. Motorparametrar som kan utlösa motorskyddet är hög kylvätsketemperatur, gasspjällsavvikelse och låg kylvätskenivå.

Säkerhet ligger i vårt DNA


Tipptruckarna i D-serien är byggda för hårt arbete och har dessutom många funktioner som gör jobbet säkrare. Från hytten som har FOPS-certifierat skydd mot fallande föremål och ROPS-störtbåge har föraren utmärkt översikt över arbetsplatsen och omgivningen. Från förarsätet på hyttens vänstra sida har föraren god översikt, som förbättras ytterligare med Volvo Smart View som använder fyra externa kameror som visar maskinen i fågelperspektiv på skärmen.

Säkerheten är en viktig aspekt i alla delar av maskinens konstruktion. Dessa nya prestandatruckar klarar att ta sig uppför och nedför branta sluttningar under fullständig kontroll tack vare transmissions- och bromsretardering och (tillval) skydd mot frirullning i neutralläge. Övervarvningsskyddet saktar automatiskt ned maskinen till säker hastighet, och korgskyddet förhindrar uppväxling vid körning med uppfälld korg. En mängd andra säkerhetsfunktioner såsom felsäker broms och sekundärt styrsystem ger extra trygghet.

Enkelt underhållsarbete


För att garantera lång livslängd – och maximal drifttid – behövs regelbundna serviceinspektioner för att hitta potentiella problem innan de uppstår. Tack vare halkskyddade steg och säkra plattformar är det enkelt att ta sig upp på maskinen. Från såväl den breda plattformen som marknivå kan mekanikerna på ett säkert sätt komma åt de praktiskt grupperade punkterna för daglig kontroll med ett minimum av verktyg. Den mittplacerade växellådan gör den lättåtkomlig utan att några andra komponenter behöver demonteras. I hytten har föraren tillgång till viktiga diagnostikdata via instrumentpanelen för snabb analys och snabbt beslutsfattande.

Om tipptrucken skulle kräva mer tillsyn än en rutinkontroll kan kunden förlita sig på Volvos globala serviceinfrastruktur med tekniker, verkstäder och återförsäljare. Med hjälp av lokala kunskapskällor och global erfarenhet kan Volvo erbjuda säker tillgång till reservdelar, Volvo-serviceavtal och maskinrapporter via telematiksystem som bidrar till att infria Volvos fortlöpande strävan mot lägre driftkostnader.


 

Nyckelspecifikationer:

    R45D R60D R70D
Nyttolastkapacitet kg
lb
41 000
90,389
54 500
120,152
65 000
143,300
Korgvolym, SAE 2:1 stack m3
yd3
26
34
35
46
41.5
54
Nettovikt kg
lb
36 435
80,325
42 048
92,700
49 573
109,290
Bruttovikt kg
lb
77 435
170,715
96 548
212,852
114 573
252,590
Motor   Cummins QSK19-C525 Cummins QSK19-C700 MTU-2000TA
Motorutsläpp   Steg 3 Steg 3 Steg 2
Maximal bruttoeffekt för motorn kW
hk
392
526
522
700
567
760
…vid varvtal varv/min 2 000 2 000 2 100
Max. vridmoment, brutto enligt SAE J1349 Nm
ft lbf
2 407
1,775
2 981
2,199
3 323
2,451
… vid varvtal varv/min 1500 1500 1350
Maxhastighet km/h
miles/h
65.0
40.4
57.5
35.7
57.0
35.4

Obs! Du kan hämta bilderna i detta pressmeddelande genom att klicka här.