Construction Equipment Sverige

Volvo presenterar sitt Assist-utbud för Europa-marknaden på Intermat 2018

Volvo Construction Equipment presenterade sitt kompletta utbud av Volvo Assist-lösningar, som alla är baserade på den toppmoderna, hyttmonterade Volvo Co-Pilot-displayen.

På Intermat 2018 presenterade Volvo Construction Equipment branschens mest avancerade lösningar för maskinhantering med ett utökat sortiment system för intelligent maskinövervakning. På Paris-mässan presenteras hela utbudet av Volvo Assist-system för Europa-marknaden: uppgraderat Load Assist för hjullastare, Haul Assist för ramstyrda dumprar, Dig Assist för grävmaskiner, Compact Assist för jordkompaktorer och asfaltvältar samt Pave Assist för asfaltläggare.

volvo-assist-range-revealed-to-european-market-at-intermat-2018-02-1920Volvo Co-Pilot: partnern i hytten

Alla Volvo Assist-system är baserade på den nyligen uppdaterade hyttmonterade Volvo Co-Pilot-displayen, vilken ger bättre lönsamhet tack vare ökad exakthet. Den tio tum stora pekskärmen utgör en intuitiv, skalbar plattform som ger operatören tillgång till realtidsdata via maskindata och givare med hög precision, och möjliggör därmed högre arbetseffektivitet och prestanda.

Varje Volvo Assist-plattform består av en intuitiv uppsättning produktivitetshöjande funktioner som hjälper operatören att övervaka arbetet i realtid.

Load Assist: ett överlägset vågsystem

volvo-assist-range-revealed-to-european-market-at-intermat-2018-03-1920Load Assist för hjullastarna i L110H-260H-serierna har utvecklats ytterligare för att möjliggöra högre effektivitet och prestanda. Den uppdaterade plattformen är baserad på Volvo Co-Pilot och består av en app för vågsystemet som ger operatören realtidsinformation om skoplasten med +/- 1 % noggrannhet.

Med hjälp av tryck- och positionsgivare uppdateras vågsystemet fortlöpande med lastdata så att avbrott i arbetsflödet förebyggs. Systemet skickar maskininformationen till telematiksystemet Caretrack®, vilket ger fjärråtkomst till maskininformation såsom totalt antal transporter, last per liter bränsle och antal cykler. Med hjälp av denna information kan operatören och den maskinparksansvarige säkerställa maximal produktivitet och förebygga överlast, vilket gör att maskinslitage, däckskador och bränsleförbrukning minimeras.

Haul Assist: M2M-kommunikation

Haul Assist är den första Volvo Assist-lösningen som möjliggör kommunikation maskin-till-maskin mellan ramstyrda dumprar. Haul Assist kombinerar vågsystem, Map Advisor och Speed Advisor för optimerad lastkapacitet, effektivare utplacering av maskinerna på arbetsplatsen samt ökad bränsleeffektivitet.

Haul Assist finns tillgänglig för Volvos alla sju ramstyrda dumpermodeller från A25G till A60H.

Dig Assist: utvecklat för att få mer gjort

Dig Assist med sina tre olika produktivitetsnivåer (2D, In Field Design och 3D) finns tillgängligt för ett flertal Volvo bandgrävmaskiner (EC220E, EC250E och EC300E) och hjulgrävmaskiner (EW160E, EWR150E och EWR170E) mellan 15 och 30 ton. Med maskinhanteringslösningen Dig Assist erbjuder Volvo marknaden något helt nytt: tre olika assistansnivåer som ger operatören högre grävningsprestanda i såväl enkla som komplexa jobb. 3D-funktionen utnyttjar teknik från Topcon, och kommer i framtiden att kunna fås även med Trimble-teknik.

Ett extra värde för kunden är att all maskinvara är utvecklad av Volvo CE och är fabriksmonterad. Den har därmed Volvo CE:s sedvanliga garanti och ger tillgång till serviceexpertisen i Volvo CE:s servicenät.

Compact Assist: passering med rullande färger

Compact Assist för den nya SD75B- till SD160B-generationen jordkompaktorer använder passeringskartläggning med hjälp av CMV-mappning (Compaction Measurement Value) för jämn, högkvalitativ och kostnadseffektiv kompaktering. Varje kompakteringspassering och valsöverlappning får en egen färg som gör att operatören enkelt kan upptäcka luckor och vidta åtgärder som säkerställer jämn kompaktering.

Compact Assist för DD105-asfaltvältarna finns tillgänglig i två moduler: Compact Assist för registrering och visning av passeringskartläggning och temperaturövervakning, och Compact Assist med densitetsberäkning för uppskattad asfaltdensitet i realtid.

Pave Assist: läggning med precision

Pave Assist finns tillgängligt för Volvos samtliga 2,5-metersläggare. Systemet inkluderar Material Manager, Weather View och (tillval) Thermal Profiling. Material Manager har praktiska beräkningsfunktioner såsom läggningssträcka och antal lagda ton, läggningsyta och koldioxidutsläpp. Tack vare inbyggd realtidsinformation och automatiserade rapporter slipper operatören tidsödande mätningar och manuell dokumentering.

Weather View ger operatören tillgång till väderprognoser, och hjälper platschefen att planera arbetet. Thermal Mapping övervakar den lagda asfaltens temperatur bakom skriden, vilket är en av de viktigaste faktorerna för beläggningens livslängd.

Sammantaget ger Pave Assist asfaltläggningsoperatören information i realtid om läggningens kvalitet och produktivitet – både under arbetets gång och efter avslutat arbete.

volvo-assist-range-revealed-to-european-market-at-intermat-2018-04-1920

Oavbruten utveckling

Volvo Co-Pilot och alla Volvo Assist-plattformar är specialkonstruerade för Volvos maskiner, och genomgår omfattande testning för att säkerställa högsta möjliga kvalitetsnivå. Den Android-baserade displayen är förberedd för utbyggnad med ytterligare funktioner, och Volvos kunder och återförsäljare kan därmed snabbt implementera nya programvaror och tillämpningar. Volvo CE kommer tack vare möjligheten till trådlös programvaruuppdatering att via Volvo-återförsäljarna erbjuda alla Volvo Co-Pilot-kunder nya funktioner. På kunden begäran kan återförsäljaren fjärraktivera nya maskinfunktioner. Volvos stora nätverk med återförsäljare är den bästa partnern när det gäller att uppfylla kundens affärsbehov, oavsett om det gäller maskiner, redskap, delar, garanti eller service.

Bild 1: Volvo Co-Pilot med Haul Assist inifrån hytten
Bild 2: Volvo Co-Pilot-skärm med Load Assist
Bild 3: Haul Assist med vågsystem
Bild 4: Volvo Co-Pilot med Pave Assist