Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Fra mad til biogas

I Svendborg har forsyningsselskabet valgt elektrisk læssemaskine til en del af affaldshåndteringen.

Der er ingen vej udenom. Vi skal alle sorterer vores husholdningsaffald – og i flere såkaldte fraktioner, såsom f.eks. madaffald, restaffald, glas, papir og pap. 

Når husstandene har sorteret i op til 10 fraktioner i Svendborg kommune, tager forsyningsselskabet Vand & Affald over. Hver morgen fra kl. 6.30 kører skraldebilerne rundt i den sydfynske kommune og tømmer affaldsbeholderne, hvorefter affaldet transporteres til Vand & Affalds forskellige sorteringslokationer.

Vi er taget på besøg hos Svendborg Vand & Affald i byens nordlige udkant, hvor pladsformand Poul Erik Jensen tager imod udenfor sorteringshallen, hvor der hver dag håndteres madaffald fra kommunens husstande. Renovationsfolkene aflæsser dagligt 14 ton madaffald indenfor cirka halvanden time, og så skal Poul Erik og hans kollega Lasse Hansen i sving. 

Duften i hallen er mildest talt ikke særlig appetitlig. De gamle madrester lugter, men det vænner man sig til, bedyrer de to som har jobbet med at læsse affald. Poul Erik Jensen kører det meste, mens Lasse er klar til at afløse når behovet opstår. Der er nemlig aldrig pauser i affaldssorteringen. Når affaldet er landet i hallen skal det hurtigst muligt videre samme dag. Derfor er pålidelighed og styrke i materiellet alfa og omega.

Elektrisk er fremtiden
Til denne affaldshåndtering har Svendborg Vand & Affald netop investeret i en elektrisk Volvo læssemaskine L25 Electric forsynet med højtips skovl, 2 kameraer og masser af lys. Fordi arbejdet foregår på et forholdsvist lille område, er læssemaskinen desuden forsynet med ekstra brede hjul og stive karkasser. De konstante sving og drej på det flade betongulv kræver fleksibel styrke. At den nye maskine er næsten lydløs og ikke udleder nogen emissioner er også et stort plus, da dieselosen jo ikke ligefrem gjorde indeklimaet i hallen bedre, griner Poul Erik Jensen.

”Det eneste jeg kan brokke mig lidt over på den nye læssemaskine er det forholdsvis store rat. Fordi vi konstant drejer den ene eller den anden vej, kan man godt blive lidt øm i skuldrene. Men vi er i gang med at finde et lidt mindre rat”, siger han, og konstaterer ”- og ellers kan jeg ikke sætte en finger på noget”.

Første elektriske læssemaskine 
Tidligere har der i affaldshallen kørt en traditionel diesel-dreven læssemaskine, men ledelsen i Svendborg Vand & Affald insisterede på, at nyindkøbet skulle være elektrisk. El-drevne maskiner er fremtiden og fremtiden begynder nu, er holdningen, fortæller Poul Erik Jensen, som fik en L25 Electric med standardkonfiguration på prøve i en periode. 

”Den elektriske maskine har vist sig at være noget stærkere end den gamle diesel”, fortæller han, ” og det tager jeg faktisk hatten af for, for det havde jeg ikke forventet”. Med en nats opladning via standard laderen er der rigelig kraft til en dags arbejde. Alligevel har Poul Erik bestilt en lynlader som på et par timer vil kunne lade læssemaskinen 100% op. 

”Vi ved jo ikke hvad vi kan komme ud for, måske skal vi køre længe en dag, måske skal maskinen lave noget andet, så for en sikkerheds skyld…”

Energirigtig udnyttelse
Den gule Volvo L25 Electric arbejder udelukkende inden for i hallen, hvor renovationsbilerne har lagt affaldet i store bunker. Affaldet læsses med maskinen, der tager 5-600 kg i en skovlfuld, op i såkaldte kategori 3-containere, der er specielt godkendt til at transportere det delvist forrådnede madaffald. I alt går der 4400 ton madaffald gennem Vand & Affald på et år, hvilket ligger ret stabilt, fortæller Poul Erik. 

Når containeren er fyldt, køres madaffaldet til et af Nature Energy’s biogasanlæg på Midtfyn. Nature Energy har 13 biogasanlæg i Danmark og bearbejder hvert år over 4.7 millioner ton madaffald og gødning, som omdannes til 185 millioner m3 biogas, hvilket er med til at spare CO2 udledninger – og give grøn energi til danskerne.

En særlig arbejdsplads
Arbejdet med madaffaldet i hallen på Svalbardvej er for udenforstående ret specielt. På grund af det særlige mikroklima som bunkerne af ugegammelt madaffald skaber, gælder her helt bestemte regler for sikkerhed og arbejdsmiljø – og de regler bliver holdt til punkt og prikke, pointerer Poul Erik Jensen. Han har været med i Svendborg Vand & Affald igennem 20 år, kender regler og systemer til bunds. Han var derfor også med til at planlægge og indrette den nuværende depothal, der blev taget i brug i 2020.

For at forhindre bakteriespredning skal porten i den 800 m2 store hal være lukket, og de medarbejdere som arbejder her, må ikke forlade hallen uden først at tage bad. Når Poul Erik eller Lasse skal til frokost, går turen derfor først gennem brusekabinen. Hver dag spules og renses gulvet i hallen, og cirka hver 8. uge får hallen den helt store rengøringsomgang med tilbundsgående rensning og desinfektion.

Læssemaskinen må heller ikke forlade hallen uden at blive grundigt desinficeret, ligesom uvedkommende ikke må færdes i hallen og på den omkransende del af pladsen. Det er Fødevarestyrelsen som er vagthund, og de er oppe på tæerne, fortæller Poul Erik.

Godt samarbejde med myndighederne
”Vi har et fint forhold til Fødevarestyrelsens folk og vi har kørt et udbytterigt parløb siden etableringen. De har rådet og vejledt i henhold til regler og love, og vi har kunnet give feedback fra ”virkelighedens verden”, smiler Poul Erik. Det er nemlig ikke alt som skabes på et skrivebord, der også kan lade sig gøre rent praktisk.

”Det er heldigvis ikke det rene regelrytteri, de er lydhøre og lytter, når vi kommer med ideer og input. Det er jo meningen, at alle kommuner i Danmark skal have et anlæg som vores, og derfor kan vores erfaringer være med til at gøre kommende etableringer lettere og mere effektive.”, siger den erfarne forsyningsmand.