Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Vi vil det her!

Entreprenørfirmaet Nordkysten A/S har taget en strategisk beslutning om en bæredygtig fremtid. 

Som gæst fornemmer man allerede den grønne tankegang på parkeringspladsen, hvor ladestanderne til medarbejdere og gæster står på stribe. Tanken om en fremtid med el-drevne enheder rækker dog meget længere end forpladsen hos virksomheden i Gilleleje. Den grønne tankegang rækker helt ind i virksomhedens DNA. Det er et stort bjerg at bestige, men turen opad er begyndt.

Startede med et prøvekøb
Nordkysten A/S købte for tre år siden tre forskellige elektriske kompaktgravemaskiner for at prøve dem og de lidt anderledes procedurer af, men måtte erkende, at effekt, ydelse og komfort ikke var tilstrækkelige og derfor blev maskinerne efter et par år solgt igen.

I den mellemliggende tid tog Nordkystens ledelse en afgørende strategisk beslutning omkring fremtidens drift.

”Vi har valgt en strategi der siger, at vi skal være med helt fremme inden for den grønne omstilling og den bæredygtighed som kræves. I vores drift, ejendomme, maskiner – alle de steder hvor det er teknisk muligt at implementere strøm som drivkraft, går vi ind i det”, siger materielchef Stig Bo Lippold. 

”Det koster naturligvis, for el-maskineri er stadig noget dyrere end almindeligt grej. Men sådan må det være, det er en del af beslutningen”, siger han, ”vi er overbeviste om, at økonomien i en elektrisk fremtid er bedst på længere sigt. Hvis vi ikke hopper med på vognen nu, bliver det langt mere omkostningstungt i den sidste ende.” 

Som et, bogstaveligt talt, lysende eksempel har Nordkysten A/S netop installeret 506 solcellepaneler på en af de store haller. Når solen er fremme, genereres 2 x 80 ampere samt 1 x 50 ampere el ind i virksomheden gennem et kraftigt kabel. Anlægget leverer strøm til hele virksomhedens årlige el-forbrug. 

”Vi pønser derfor på at lægge solceller op på Hal 3 også – så vil vi være selvforsynende med vores totale årlige forbrug - uanset solskinstimer. Og anlægsomkostningerne er genvundet på kun 6 år”, fortæller Stig Bo Lippold.

Alle mand ombord

Det ambitiøse omstillingsprojekt kræver, at alle 483 medarbejdere i virksomheden er med på ideen, og aktivt tager del i omstillingen. Helt ned i detaljerne. For eksempel, at medarbejdere husker at sætte gravemaskinen til opladning ved fyraftenstid – hver dag. Ellers kommer man ikke ret langt næste morgen.

”Det er selvfølgelig sket”, griner Stig Bo Lippold,” men det sker kun en gang pr. sjak. Herefter husker alle at tjekke, om der er sat strøm på opladningen.”

Heldækkende tankegang
Beslutningen om at gå så kontant ind i den grønne omstilling er viljedrevet. Fra hånd- og småværktøj over gravemaskiner til virksomhedens biler, skal der tænkes grønt. 

50 kassevogne kører nu rundt med solceller monteret på taget. Solcellepanelerne tanker strøm ind i et litiumbatteri, der via en inverter leverer strøm til medarbejdernes el-værktøj og småmaskineri gennem arbejdsdagen. 

For at fremme og understøtte den grønne beslutning, har Nordkysten A/S ansat Kamilla Mercedes Kuld som bæredygtighedsansvarlig i virksomheden. Hun tager rundt på arbejdslokationerne, hvor hun vejleder og (over)taler med sjakkene om, hvordan de kan være med til at bidrage og rent praktisk arbejde grønnere. 

Ofte skal der ændres lidt rutiner eller tingene skal gøres anderledes end man er vant til. Frokosten skal måske strækkes til 40 minutter, så ”sjat opladningen” fylder batteriet helt op. 

Nogle medarbejdere er mere positive på forandringerne end andre, men det er også ok, for det er et langt, sejt træk og mennesker er forskellige. Omstillingen skal foregå stille og roligt, så alle kommer med og kan tage ejerskab på beslutningen. Det vil tage år at udrulle projektet - de almindelige brændstofdrevne maskiner er stadig i overtal i entreprenørvirksomheden. 

Test og samarbejde
For et års tid siden blev Volvos elektrisk drevne 2.5 tons gravemaskine testet over 14 dage – og den opførte sig perfekt, ud over at den var for stor til de tiltænkte formål, nemlig at grave stikrender, småkloakering og lignende, der ofte udføres på begrænset plads, f.eks. i haver og indkørsler. 

Interessen var derfor stor, da Volvo Entreprenørmaskiner præsenterede el-gravemaskinen EC18 Electric – en 1.8 tons kompakt gravemaskine med lukket førerhus. En prøvemaskine blev fragtet til Gilleleje, og her blev maskinen gennemtestet i tre dage. 

Nogle af de maskinførere som kunne se sig selv køre med den handy gravemaskine i fremtiden, fik lov at prøve og efterfølgende give deres uforbeholdne mening. Mange meldte sig og der er nu nærmest venteliste for at få lov at køre en af de første tre som pt. er i ordre.

Materielchef Stig Bo Lippold fortæller, ” vi valgte Volvo fordi den nye kompakte el-gravemaskine passer perfekt til vores brug. Med en natopladning og en powerbank med ude på lokationen, kan den løse mange af de opgaver vi arbejder med. Den fylder ikke ret meget i landskabet, er stærk og hurtig i hydraulikken. Og vores folk i renderne er glade for at slippe for dieselos og motorstøj – nu kan de jo tale sammen uden at maskinen skal standse.”

Kræver nye tankemønstre
”Vi er i dialog med Københavns Kommune, som har en hård regel om, at gravearbejde ikke må ske før efter kl. 7.00 – MEN: med så tyst en gravemaskine argumenterer vi for, at vi sagtens kan starte et par timer før - og til gengæld ikke genere trafikken og fodgængerne længere op ad dagen. Vi venter nu på at høre, hvad de synes om ideen”, smiler Stig Bo Lippold, som i øvrigt mener, at det generelt er afgørende at få bygherrerne med på den grønne omstilling.

”Derfor gør vi det, at vi på en del udvalgte opgaver afgiver to tilbud: et med brug af konventionelt maskineri – og et med så bæredygtigt maskineri det nu kan lade sig gøre. Så kan bygherre helt kontant se forskellen, være med til at beslutte fremgangsmåden og forhåbentligt involvere sig i omstillingen.”

Joint venture med TDC
Gennem mange år har Nordkysten A/S udført kabellægning for TDC og gravet tusindvis af render og stik til bredbånd og fibernet. Samarbejdet har været så positivt, at det i 2019 udmøntede sig i et fælles joint venture selskab, ”FiberKysten A/S”, som er et selvstændigt selskab med fokus på udrulning af alle de ting, som fremover skal lægges i jorden.

Da vi besøgte Nordkysten A/S, ville bæredygtighedsmedarbejdere og indkøbere fra TDC samme dag aflægge et visit hos virksomheden i Gilleleje, for at erfaringsudveksle og se, hvor langt Nordkysten A/S er kommet i omstillingsprocessen.

I materielchefens sind er der ingen tvivl. Nordkysten A/S er på rette spor, for hvor der er en vilje, er der også en vej.

SYN FOR SAGEN – EN CASE

Da beslutningen om en bæredygtig fremtid for virksomheden var taget, gik Nordkysten A/S 
i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, ind i et interessant 
eksperiment. På to meget ens villaveje med to ens opgaveprofiler blev den ene vej kun 
bearbejdet med elektriske værktøjer og maskineri, mens den anden blev håndteret med 
udelukkende brændstofdrevent materiel. 

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmijø foretog imens partikelmålinger på begge veje – og resultatet var forbløffende. Masser af partikeludslip på den ene vej, mens den ”rene” vejs udledninger kun forstyrres af rygepauser – og en forbipasserende dieseldrevet postbil.

”Man kan jo mene meget og synes det ene eller det andet”, siger Stig Bo Lippold, ”men sådan nogle tal og grafer giver hårde fakta. Dem kan vi bruge til at fremme forståelse og bidrage til den nødvendige holdningsændring”.