Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Sønderjysk fornuft og engagement er opskriften på succes.

Rådgivende entreprenør, hvad betyder det? Bo Kjelkvist griner lidt i skægget over spørgsmålet, for det er ikke første gang han hører det.

”Det er selvfølgelig helt bevidst - og der ligger måske også en lille provokation i udtrykket, men jeg mener, at mange erhverv kalder sig ”Rådgivende det-ene-eller-andet” og da meget af vores dagligdag rummer rådgivning og vidensdeling, så kan vi med stor ret kalde os for rådgivende entreprenører”, siger Bo Kjelkvist. ”Vi ved faktisk noget om det vi har med at gøre”, tilføjer han.

Favner bredt
Bo Kjelkvist stammer oprindeligt fra Sjælland med stærke familiebånd til det sønderjyske. Her tilbragte han mange somre i de yngre år, lærte området at kende og skabte sig gode relationer og venskaber. På et tidspunkt traf han en søster til en af sine kammerater, det gik slag i slag og så var det definitivt farvel til Sjælland og ”mojn” til Tønder og omegn. Den 32’ års bryllupsdag er netop rundet.

Bo Kjelkvist interesserer sig levende for det omgivende lokalsamfund og han er bl.a. formand for Tønder Erhvervsforening ligesom han sidder i en del bestyrelser og andre erhvervsmæssige sammenhænge.

Virksomheden Kjelkvist A/S startede i 1994 med Bo Kjelkvist som uddannet kloakmester, og er på de 30 år vokset til at beskæftige mellem 80 og 100 mand året rundt. Arbejdsområderne er ligeledes udvidet betydeligt.

Alt entreprenørarbejde i gængs forstand er på paletten – fra jordarbejde til nedrivning. Styrbar underboring og ”No-dig” arbejde er en anden kompetence som er både hurtig og miljørigtig, da man slipper for at opgrave en masse, men kan klare jobbet ved at skyde rør under jorden. Et andet og meget aktuelt fagområde er LAR-løsninger (Lokal Afledning af Regnvand) hvor Kjelkvist A/S kan tilbyde uddannede regnvandskonsulenter som kan projektere anlæg med henblik på de omfattende klimaforandringer vi oplever i disse år.

Anlægsgartneropgaver klarer Kjelkvist A/S også, hvilket jo ofte ligger i forlængelse af selve entreprenørarbejdet. Brolægning hører med her og virksomheden har netop afleveret et større brolægningsarbejde i midten af den gamle del af Tønder by, hvor sans for detaljer og byens historie spiller en vigtig rolle.

Fleksibilitet og alsidighed er et must
I et så alsidigt og vidtfavnende entreprenørfirma er der brug for maskiner. Mange maskiner. På entreprenørsiden og ikke mindst i anlægsgartnerdelen benytter Kjelkvist A/S mindre gravemaskiner, som er indkøbt via Volvo-forhandler Sylvester A/S fra Kolding. 5 Volvo gravemaskiner og en 10 ton læssemaskine er det blevet til, siden samarbejdet startede for 3-4 år siden.

Den senest tilkomne, er en Volvo ECR58F gravemaskine, som er en meget alsidig og effektiv kompaktmaskine, hvilket der i høj grad er brug for til Kjelkvist A/S opgaver. En god førerkomfort, stabilitet og stor styrke giver hurtige cyklustider i selv de mest krævende job.

Lige nu er maskinen i gang med at lægge fjernvarmerør i udkanten af Tønder, hvor der dels graves og dels skydes rør under vejbaner.

Der skal to til en god handel
Bo Kjelkvist smiler og fortæller om, hvordan samarbejdet med Tom Sylvester og Sylvester A/S kom i gang. 

”Jeg havde fået en graveopgave i hovedstaden og havde ingen maskine til at løse den, så gode råd var dyre. Jeg havde hørt om Tom og hans maskiner, og jeg kontaktede ham og klagede min nød. Hvorefter der dagen derpå stod en lejet maskine klar til arbejde i København – det var rent ”plug-and-play” – alting virkede og til den aftalte timepris”, griner Bo Kjelkvist, som i samme moment understreger, at han hverken dengang, eller nu, kan sætte en finger på samarbejdet med Sylvester A/S - det fungerer bare gnidningsløst.

”Vores kemi passer godt sammen og vi finder hurtigt en anvendelig løsning, når vi har behov. Det er rart at Tom sætter en ære i at være hurtig med tilbud, gode råd og også klar til at finde den bedste økonomiske løsning”, siger Bo Kjelkvist.
På spørgsmålet omkring en eventuel interesse for elektriske maskiner, påpeger Bo Kjelkvist, at en stor årsag til, at han endnu ikke har nogle elektriske entreprenørmaskiner i sin ”stald”, er at det som oftest ikke er muligt at trække nok strøm til opladning, der hvor arbejdet foretages. Afsides, på bar mark eller i bynært miljø kan der ikke leveres den krævede mængde strøm.

”Og have en dieselgenerator til at stå og lave strøm til opladning, det vil jeg altså ikke”, pointerer han. Firmaet har testet el-biler, men her er problemet at el-bilerne ikke kan trække de tunge trailere med maskiner. Så længe batterikapaciteter, opladning og ydelser ikke er tilstrækkelige, så rykker det desværre ikke, konkluderer Bo Kjelkvist.

I stedet arbejder Kjelkvist A/S meget med miljørigtig adfærd og brug af maskinerne. For eksempel har start/stop baseret på onlinestyring fra hovedkontoret i Tønder og en øget bevidsthed hos maskinførerne, på få år nedbragt tomgangstiderne med 60-70%. Det er noget der batter.

Det sociale ansvar
Bo Kjelkvists hjerte banker for det lokale liv. Ikke bare erhvervsliv, men også fritids- og kulturlivet i nærområdet står ham nær. Måske er det alle de gode somre, han selv havde på Tønder egnen der nu betales tilbage. Virksomheden støtter mange gode lokalinitiativer og har en ”åben dør”-politik for gode forslag og lokale initiativer som fortjener støtte. 

Ligeledes tager virksomheden et socialt ansvar, idet der løbende uddannes elever i de forskellige fagområder og det hænder ikke så sjældent at Bo Kjelkvist tager en kvinde eller mand, som måske hænger lidt skrøbeligt på kanten af samfundet, ind og giver vedkommende mulighed for at have noget at stå op til. 

Ofte kommer der stabile og trofaste medarbejdere ud af indsatsen og så er det det hele værd, mener Bo Kjelkvist, der dog aner tunge skyer i horisonten, når det gælder om at få medarbejdere nok.
De kommende år kommer meget til at handle om at tiltrække nok arbejdskraft til de opgaver som vil komme. 

”Derfor kan vi i yderste konsekvens blive tvunget til at prioritere hvilke opgaver vi skal løse og ikke bare sige ”ja, tak” til det hele. Det lyder måske paradoksalt, men jeg frygter, at det er sådan det bliver”, slutter Bo Kjelkvist. 

Foreløbig har han dog ”Ja-hatten” på og byder første lørdag i marts til et kæmpe Åbent Hus-arrangement, hvor alle fra nær og fjern er velkomne indenfor for at se, hvad Tønders største entreprenør går og laver. Et arrangement som skal være en årlig tilbagevendende tradition, så sammenhængskraften med lokalsamfundet bliver endnu større.