Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

HJ Hansen Recycling

Hos HJ Hansen Recycling er oppetiden ekstremt vigtig. Ny Volvo L180H er med til at holde tiden.

Ikke så snart overdragelsen af den nye læssemaskine, og byttet med den gamle L180H, var gennemført midt i februar, gik maskinfører Kristoffer Egeskov atter i krig med de uendelige skrotbunker på havnen i Odense. Produktionsflowet er ekstremt vigtigt i HJ Hansen Recycling, som er en af Nordens største genindvindingsvirksomheder, så der er bogstaveligt talt, ingen tid at spilde. Logistikken er afgørende for at produktionen, og skrottets videre færd, opretholdes i samme tempo.

Kristoffer Egeskov og hans kollega kører fast to-holds skift for at kunne følge med bearbejdningen af skrot i de store anlæg. Driftstop er på mere end en måde et ”no-go” – og en af grundene til at Volvo er valgt til opgaven, fortæller teknisk chef Emil Bjerg.

”Der skal løftes næsten 1.000 ton hver dag og det kræver styrke og holdbarhed. Det har Volvo L180H – og derfor ”byttede” vi en-til-en: en 180 til en 180”, forklarer Emil Bjerg. ” Den brugte vi gav i bytte, havde rundet 17.500 timer fra den blev leveret i begyndelsen af 2018, så kan vi godt sige, at den havde gjort sit job ok”.

I det hele taget er det et hårdt miljø for en maskine at færdes i. Ikke alene er den daglige arbejdsbelastning stor, også beliggenheden ved kanalen der leder ud i Odense Fjord samt de mange berøringer med forskellige former for skrotmaterialer, er hårde ved maskinen.

”Vi vægter kvalitet højt og derfor kører vi Volvo. Læssemaskinen er i vores system en nøglemaskine”, siger Emil Bjerg. HJ Hansen Recycling har desuden valgt Volvo Guld serviceaftaler - igen fordi driftstop skal begrænses mest muligt.

Den nye læssemaskine L180H er bl.a. forsynet med en ekstra bred højtipsskovl. På grund af den ekstra bredde på skovlen, som snupper 7,5 kubikmeter i et hug, skånes særligt dækkene. Når især rustfrit stål klippes i stykker, dannes der meget skarpe kanter, hvilket kan forårsage punkteringer. Den brede skovl er så tilpas bred, at hjulene ”ligger i læ” af skovlen og ikke er så udsatte. Centralsmøring af skovlen bidrager desuden til en mere gnidningsløs drift.

Bearbejdning af skrot i stor skala
Grundtanken i den store genindvindingsvirksomhed er at genanvendelige materialer bliver behandlet som ressourcer, der hverken må spildes eller gå tabt. Ved at genanvende så mange materialer som muligt, spares der nye ”jomfruelige” materialer, energiforbruget begrænses og diverse skadelige udledninger undgås.

Skrottet kommer fra mange forskellige kilder. Genbrugspladser, bilbranchen, industrivirksomheder og mange andre. Når skrottet ankommer til havnepladsen i Odense er det som regel bearbejdet og delt i større og mindre grad. Enten hos en af HJ Hansen Recyclings øvrige pladser eller fra en ekstern leverandør.

Når skrottet er læsset af centralt på det store havneareal, løftes det op i den store shredder. Via en rampe føres det ind i tårnet, hvor det slås i små stykker af den 8000 hk stærke maskine. Shredderen er den største i Danmark og behandler 150 ton – i timen! 

”Hvis man sendte en udtjent personbil op ad rampen og ind i shredderen, er den knust til småstykker på blot 12 sekunder”, fortæller Emil Bjerg.

En gigantisk magnet hiver alt magnetisk materiale ud og resten fortsætter ind i raffineringen, hvor materialerne fordeles i 17 forskellige segmenter. Og det er her Kristoffer Egeskov og den nye Volvo L180H kommer ind i billedet.

De genudvundne og sorterede materialer skal fragtes ud af raffineringsanlægget og gøres klar til videre transport. Raffinerings anlægget sorterer op til 400 ton blandet metal, plast, glas, sten mv. om dagen, så det er vigtigt, at Kristoffer og hans makker kan holde trit og flytte materialerne rundt.

En del af de færdigbehandlede materialer fragtes videre med lastvogne, men størstedelen sendes via skib. HJ Hansen Recycling har i mange år haft en egen kanal, hvor mindre fragtskibe kan lægge til. Her losses og lastes materialer, og med lasten fuld, sejles mod Lindø terminalerne, hvor der omlastes til store skibe på 30 – 35.000 ton. Herefter sejler skibene ud i Europa, blandt andet til Tyrkiet, hvor metalskrottet smeltes om til nyt og brugbart metal.

Tilfredshed med arbejdet
Kristoffer Egeskov har været maskinfører i 23 år og er en af de mest erfarne medarbejdere på HJ Hansen Recycling på lokationen ved Odense Havn. I alt beskæftiges ca. 220 medarbejdere, hvoraf cirka halvdelen sidder i administrationen, mens de øvrige sørger for selve den praktiske drift. 

Kristoffer Egeskov er glad for Volvo og viser sin nye L180H frem i en kort pause, inden hans kollega på det sene hold, skal tage over. Kristoffer deltog i 2018 på ECO Operator kurset i Eskilstuna, hvilket han selv har forsøgt at bringe videre ind i sin hverdag. På Co-Pilot skærmen til højre i førerhuset har han hele tiden øje for ydelser, vægt og forbrug, mens han på den ekstramonterede skærm til venstre, via kameraer, kan se når de forskellige bokse i raffineringsanlægget er ved at være fyldte – og kræver hans medvirken.

Når det handler om at køre rigtigt og mest energibesparende, indrømmer han med et lille smil, at der godt kan gå ”sport i det” mellem de to maskinførere. 

”Jeg planlægger selv min dag, hvilket også giver et vist ansvar og derfor jeg går meget op i, at det ser fornuftigt ud”, siger Kristoffer og Emil Bjerg supplerer,” vi kigger med fra kontoret, da vi hele tiden forsøger at optimere mest muligt til gavn for miljøet. Maskiner udgør en stor del af udledningerne og derfor arbejder vi konstant med forbedringer”.

JERN ER DET MEST BRUGTE METAL I VERDEN
I tusinder af år har vi brugt jern. Dels er det let at udvinde og blande med andre metaller, og dels er der rigeligt af det. Blander man jern med andre metaller bliver det til legeringer som har andre egenskaber end det rå jern. Iblander man bronze får man messing ud af processen. Blander man jern med kulstof, bliver resultatet stål. 
Stål er det materiale i verden som er mest genanvendt. Hvert år genbruges 630 millioner ton stålskrot, hvilket sparer miljøet for tæt på 950 millioner ton CO2 – udledning.
Ved at genbruge stål og jern spares mere end halvdelen af den energi, som skulle bruges, hvis jernet blev hentet på ny i naturen. Der er derfor store både ressource- og miljømæssige gevinster ved at genanvende jern.


Skrot og vin – en fantastisk historie
I 1829 grundlægger grosserer Jørgen Jacob Limkilde Købmandsgården i Vestergade midt i Odense. Godt tredive år senere tager sønnen Clemens over, udvider købmandshandlen og begynder at handle med skrot, glasskår, ben og klude som bønderne tager med ind til byen. Strategien er, at de så kan omsætte de penge de får for skrottet, til indkøb i købmandsbutikken. Da Hans Jørgen Hansen i 1888 overtager forretningen, eksploderer handlen med skrot, ben, klude osv. og de næste halvtreds år udvides handlen og bearbejdningen af diverse produkter. Det hele sættes i system og virksomheden konsoliderer sig med afsæt fra Odense Havn. 

Her anlægges bl.a. eget havnebassin til ophugning af skibe, og fregatten Peder Skram ophugges i 1949 her. I dag kan man stadig se ildledertårnet fra fregatten på Odense Havn. Op igennem de seneste halvtreds år er det kun gået en vej og i dag er HJ Hansen en af de helt store spillere, med afdelinger i Odense og Taulov samt pladser i Fredericia, Hasselager, Thisted og Aalborg. I Sverige er HJ Hansen til stede i Malmø og så langt væk som i Shanghai, er der etableret salgskontor. 

Recycling er fortsat fællesnævner og den største aktivitet, men nedbrydning, bildemontering, råstoffer, demontering og recycling af udtjente vindmøller samt håndtering af elektronik mv. udgør betydelige dele af forretningen. 

Og hvad blev der af købmandsforretningen? 
Den ligger såmænd stadig i Vestergade og hedder i dag H.J. Hansen Vin A/S og er et kendt og respekteret vinfirma, som udover egne butikker har etableret en franchise-drevet vinkæde. 
Der er den gamle forretning i Odense, 2 butikker i København og en forretning i Århus. Derudover er Vinspecialisten-butikkerne bredt ud over hele landet i et kædesamarbejde med over 40 medlemsbutikker og 110 medarbejdere.