Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

På Lykkesholm er Volvo L35G en af de vigtige brikker i dagligdagen.

Ind mellem det lille stykke bøgeskov snor Juelsbjergvej sig og åbner det bakkede landskab mod marker, så lang øjet rækker. 

Juelsbjergvej er en ganske smal vej og vist nok kun befærdet af dem som bor langs den. 

En af beboerne langs vejen er landmand Torben Hansen, som med sin hustru Pia bor på gården Lykkesholm. Her lever også lidt over 200 malkekøer af racen Jersey, samt 300 kvier og et stort antal kalve. 
Det er kun de ”voksne” køer som leverer mælk. Kvierne opgraderes først til malkekøer, når de har kælvet første gang. 

Et par landbrugsmedhjælpere er med til at passe på det hele, og i denne tid er også datteren på gården, Maria Hansen, med i driften, da hun er i praktik på gården fra sin EUX Landbrugsuddannelse i Odense.

Ud over kvæget driver familien 230 hektar jord omkring Lykkesholm – her dyrkes græs og majs til foder samt frøgræs, raps og korn, der sælges, samt masser af halm til staldene.

Dyrene går i løsdriftsstalde, og det er ikke nogen dårlig tilværelse når man er en ko. Staldene er store med åbne sider, så lys og luft kan strømme ind.

Køerne bestemmer selv hvornår de vil æde, tygge drøv, sove eller malkes. Malkekøer, som Torben Hansens jerseykøer, har behov for meget vand og foder for at kunne producere mælk. Typisk spiser en jersey ko 45 kilo foder om dagen og drikker knap 100 liter vand. Køerne har adgang til foder og vand døgnet rundt, så de kan æde og drikke så meget de vil – til gengæld takker de for kost og logi ved at give 26 liter mælk tilbage – hver dag. I øvrigt er køer vilde med massage og derfor har de adgang til roterende kobørster. Det er ren ko-wellness.

En gennemsnitlig jerseyko bliver 5,3 år før den ikke kan levere mere mælk og derfor sælges til slagtning.

Et digitalt erhverv
Når tiden er inde og yveret er fyldt med mælk, går hver enkelt ko selv ind i malkerobotten og aflevere sin mælk. Koen og den mængde mælk som den leverer, registreres via en scanner og data samles centralt i Lykkesholm system. I det seneste år er der bygget AI – kunstig intelligens – ind i malkerobottens software, så Torben Hansen kan se sammenligninger – og dermed også afvigelser – meget hurtigere, end hvis han selv skulle gå og lægge mærke til forandringer og variationer. 

Torben Hansen er med i samarbejdet i Arla, hvilket betyder stor fokus på klimaaftryk, blandt andet via 200 datapunkter, lige fra hvilken foder køerne spiser, til det samlede energiforbrug på gården. Alle data lagres i en database som fungerer som en slags vidensportal, hvor fra andre landmænd kan hente indsigter til deres egne gårde.

Blandt andet derfor har Torben Hansen fået en Meldgård-vægt installeret i sin nye Volvo læssemaskine L35G, så det er muligt at tracke kørslen med foder og halm. Desuden er central smøring og aircondition, to ting som der bare skal være med, påpeger Torben Hansen.

”Så kan vi spare kørsel og tid, uanset hvem der kører maskinen og hurtigt gøre tingene bedre, hvis data ”halter” lidt”, siger han. I det hele taget går Torben Hansen meget op i at bruge data til at udvikle sit landbrug og han er med langt fremme i arbejdet.

Forleden havde Lykkesholm besøg af Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen med følge af embedsmænd, borgmester i Middelfart Johannes Lundsfryd og en delegation fra Arla.

”De fra Christiansborg blev lidt chokerede over at se, hvor digitale vi faktisk er”, beretter Torben Hansen. 
Anledningen til besøget var, at Lykkesholm er en af de Arla-gårde, hvor der testes fodertilskud og måles metan udslip fra køerne. Faktisk kan metan udslippet via foderblandingen nedbringes med op til 44% viser de seneste data fra forsøgene. Ministeren var positivt overrasket over hvad han så, siger Torben Hansen.

”Vi skal i landbruget blive meget bedre til at beskrive hvad der foregår i staldgangene, så ville det hele blive meget lettere”, mener han.

L35G nummer tre i rækken
Det er Torben Hansens tredje læssemaskine af typen L35G. Den første købte han, da den gamle Ferguson rendegraver måtte give op tilbage i 1998 og han erhvervede sig en lettere brugt L35. Knækstyring var sagen, Torben Hansen forelskede sig straks i maskinen og siden har det været standard-maskinen på Lykkesholm.

Nu er det en ny L35G som står i en af de store haller, lige ved halmballerne som er stablet op mod loftet. Og her har han den eneste ting at brokke sig lidt over, nemlig læssehøjden.

”Jeg kunne altså godt bruge en halv meter mere”, griner Torben Hansen, ”og jeg siger det alle de Volvo-folk jeg møder, så måske lykkes det en dag, at de bygger den lidt anderledes til en landmand fra Fyn”. 

Inden det seneste køb testede Torben Hansen flere læssemaskiner, men det blev til en L35G igen.

”Jeg kender maskinen så godt som min egen bukselomme, den er pålidelig og driftssikker, så valget var ikke svært – også selv om den er lidt dyrere end nogle af de andre jeg kunne have valgt”, fortæller han. 

Torben Hansen gør meget for at vedligeholde og passe sine maskiner og Volvo L35G er ingen undtagelse. Han har en JST skovl med overfald sat på og han skifter blad, så snart der er tegn på at det er tid. Det betaler sig at passe godt på tingene er den snusfornuftige filosofi. Den førnævnte allerførste L35G blev, efter 14.000 timers tro tjeneste solgt til en brolægger i Sverige, som dog gerne ville have en garanti fra Volvo på maskinen.

”Det er ikke noget problem, sagde Torben, ” den garanti vil jeg gerne give dig personligt”. Han hørte aldrig fra brolæggeren mere.

Den maskine som den nye L35G har erstattet står stadig på gården. Med monterede traktorhjul kan den køre ude i terrænet og løse opgaver, ligesom den er en god reserve, hvis uheldet skulle være ude. 

Den har nu gået 15.500 timer og starter stadig første gang.