Volvo Entreprenørmaskiner A/S Danmark

Risom sikrer tog til tiden

Med en ny specialbygget Volvo EWR170E ekstramonteret med skinnehjul lægger entreprenørfirmaet Bendt Risom ApS nyt signalsystem langs midtjyske tog- strækninger.
På afstand ligner maskinen en almindelig Volvo hjulgraver, men ved nærmere eftersyn er der intet almindeligt ved den nye Volvo EWR170E, som entreprenør Bendt Risom netop har taget i brug på jernbanestrækket mellem Hovedgård og Horsens i det østjyske.
Maskinen er specialopbygget til at køre på togstrækningerne og grave ud til de nye signalsystem-kabler, der om få år skal udgøre Banedanmarks nye signalsystem ERTMS – European Rail Traffic Management System. 

Noget helt særligt
Maskinen er bygget på en standard EWR170E hjulgraver, men tilpasset med en lidt kortere kontravægt fra fabrikken for at overholde krav om maksimale radius for udsving med bagenden, når der arbejdes på jern- bane – til gengæld er vægten gjort noget tungere.
Det er Bendt Risoms anden skinnegraver, men den første fra Volvo – og den er den første Volvo skinnegraver i Danmark. Opbygningen er kendt fra Sverige og Norge, hvor der kører adskillige Volvo skinnegravere, men stadigvæk er Bendts maskine noget helt særligt.
Ikke mindst fordi Bendt Risom ikke kan lade være med at sætte sit helt eget præg på opbygningerne. I samarbejde med Volvo Entreprenørmaskiner i Taulov har han udformet en arbejdsmaskine som i sin helhed er en slags ”schweizerkniv” på skinner – der er næsten ikke det, denne maskine ikke kan eller rummer. Listen med udstyr og konfigureringer er lang, da Bent Risom ønskede en så komplet maskine som muligt – og ønsker at udnytte alle de teknologiske landvindinger og fordele Volvo kan tilbyde.

Hydraulik med muskler
Selve opbygningen med det ekstra sæt skinnehjul er udført hos Volvo’s egen opbygger, CE Engineering Solutions AB i Malmø, som en slags ”skinnepakke” der omfatter en ”High Rail” løsning, hvor maskinens gummihjul løftes helt fri af skinnerne og i stedet driver skinnehjulene ved at de trykkes ind mod det inderste sæt dæk, når skinnekassetten er sænket. Maskinen, som i sig selv vejer 23 tons, holdes oppe af hydraulik.
En hydraulisk trukket kompressor i undervognen kombineret med godkendte luftbremseudtag til togvogne, gør at maskinen også kan trække togvogne på i alt 50 ton. På maskinen er der desuden BM fæste på både forreste og bageste skinnekassette, så der kan monteres forskelligt værktøj i begge ender. Lige nu er der sat en mandskabskurv i den ene ende og en stor ”svensker” skovl i den anden. Alt mandskab, værktøj og redskaber samt materiale skal medbringes ud i arbejdsområdet, så der ikke går kostbar tid med at hente og bringe. 

Maskinen kan kun komme af eller på skinnerne i enten Hovedgård og Horsens. På de 10 kilometer strækning mellem de to byer, er mandskab og maskine alene og skal klare sig selv gennem nattens arbejde.

Godt med arbejde fremover
Entreprenørvirksomheden har nu været i gang på de jyske skinner i to og et halvt år og først i 2027 forventes arbejdet med at udrulle systemet på de mange kilometer jernbanestræk at være færdigt, så der er nok at tage fat på, fortæller Bendt Risom.

Arbejdet udføres kun om natten, da man ikke ønsker at togdriften skal forstyrres, så der er et begrænset antal timer til rådighed at udføre arbejdet i.

”Jeg kan godt lide at være med til at sætte nye standarder”, siger Bendt Risom, ”og jeg sætter en ære i, at det arbejde vi udfører er som aftalt, til tiden og til prisen. Det kræver at vores materiel er det ypperste”. 

Han kalder selv sin virksomheds koncept for tillidsarbejde, forstået på den måde, at virksomheden mest arbejder med lange kunderelationer som bygger på gensidige tillidsforhold. 

”Vi har cirka ti kunder som vi arbejder fast med i flere sammenhænge, hvoraf Strukton Rail er den ene af dem som vi igennem mange år har haft samarbejde med – og arbejde for”, siger Bendt Risom.

Bendt Risom ApS arbejder som udgangspunkt med alle former for entreprenørarbejder – fra jordarbejde og kloakservice til gravearbejde, støbning, haveanlæg og belægningsopgaver. Beskæring og fældning af træer, stubfræsning og grenknusning er også på paletten. En specialopgave som virksomheden med jævne mellemrum udfører, er at beskærer til specialtransporter på de jyske landeveje. Her kræves et frirum på 12 x 15 meter når der skal svinges, og så rykker Bendt Risoms mandskab ud. Står man desuden med et stort træ som hælder faretruende ind over bygninger eller el-ledninger er det også en sag for entreprenørfirmaet fra Vildbjerg.

Der er noget med Bendt Risom og Volvo
For branchefolk er Bendt Risom et kendt ansigt. Han er ivrig deltager i diverse faglige arrangementer og ikke mindst på konkurrenceplan har han gjort sig gældende gennem årene. Indenfor de seneste år med Volvo maskiner som makker, hvor han blandt har vundet europamesterskabet i ECO Operator en enkelt gang, opnået tredjepladser og andre fine placeringer i de årlige konkurrencer udenlands. Evnerne til at styre de store maskiner ned i mindste detaljer blev senest demonstreret til Motorshow i Herning, hvor Bendt Risom skænkede drinks og tilberedte hotdogs med sin nye EWR170E’er påsat Engcon tiltrotator og en følsom klo.

”Vi bruger en del krudt på at komme rundt og vise vores evner og udstyr”, erkender Bendt Risom, ” og jeg er overbevist om, at det kan betale sig. For eksempel får vi masser af ansøgninger fra kvalificerede folk, når vi har brug for mere mandskab, og det skyldes blandt andet, at vi er så godt kendt rundt omkring”.

I Bent Risoms forretning har Volvo en stor stjerne. Samarbejdet er nagelfast og Bendt Risom er stolt over at være en slags ambassadør for mærket. Han har Volvo Guld Serviceaftaler på alle sine Volvo maskiner og hvis der er tekniske problemer, er han i direkte dialog med serviceteamet – enten i Taulov eller i de rullende Volvo værksteder.

”Det funker bare”, konstaterer entreprenøren nøgternt. Han har netop bestilt en ny Volvo L70 med fuldt Leica-program som han glæder sig til at få sat i arbejde. Der er rigeligt at tage fat på.

Tog til tiden
Næst efter seksualdriften er togdriften den sværeste at styre, lyder en gammel vittighed, og det er ikke helt forkert. De gamle, analoge togsignaler er både slidte og teknologisk forældede, og derfor er de ofte årsag til forsinkelser. Med udrulningen af de nye systemer bliver både tog og skinner udrustet med nyt, digitalt udstyr. Det betyder færre komponenter langs sporet, som kan gå i stykker, og det mindsker risikoen for forstyrrelser i togdriften. Og hvem vil ikke gerne have tog til tiden?
Med det nye system bliver infrastrukturen langs skinnerne, tog og trafikcentre integreret i ét samlet digitalt system. Jernbanen får dermed et markant teknologisk løft, som vil gøre den mere fremtidssikret, stabil og til en sammenhængende del af den danske infrastruktur. 

Resultatet bliver flere tog til tiden, bedre trafikinformation og mulighed for flere tog. Men der er lige et stykke vej endnu – og her kører Bendt Risom ApS.

FAKTA OM DET NYE SIGNALSYSTEM PÅ DEN DANSKE JERNBANE:
Det nye signalsystem, kaldet ERTMS (European Rail Traffic Management System), er ved at blive udrullet på hele den danske jernbane. Det bygger på fælleseuropæiske standarder og skaber bedre betingelser for togtransport på tværs af europæiske landegrænser, da signalsystemet i tog og infrastrukturen langs skinnerne bliver ensartet.

Bendt Risoms dosmerliste på den nye Volvo EWR170E hjulgraver: 

• engcon ec219 S60 opbygget med MIG2 joystick styring, EC Oil i bunden med direkte føde igennem X1 samt dræn.
• GRD 60 aftagelig klo.
• 3D gps med auto-tilt fra Leica Geosystems. • 2 delt VA-bom.
• Løfteøje på stik.
• Kamera på stik og højre sidespejl med separat skærm i kabine.
• 3000W inverter 220 volt udtag på stikket. 
• Fuld 5 Watts led arbejdslys
• Stor skovl-pakke fra KST
• Forstærkede skærme med alu dørkplade. 
• Centralsmøring fra SDC på både overdel og underdel. 
• Tiltbar Volvo bm fæste for sluffe i begge ender. • MittX bøjle på førerhus. 
• Side-markerings-lamper med blitz i fra Carvision.dk. • Oliefyr med app styring. 
• Rødt lys i kabine. 
• Alle funktioner på vogn styres i joystick. • Værktøjsskuffe i venstre side.
• Værktøjsskab i højre side med indbygget bremse og canbus kit til styring af vogne, samt kompressor til luftbremser og 20m slange rulle. 
• Led forlygter fra Agroled.dk.
• High rail opbygning fra CE Engineering Solutions AB. • Boom affjedring.
• Håndfri og intern walki. 
• Enkelt og dobbelt virkende hydraulik i for og bagende, samt 13 polet el stik. 
• Godkendt SR platform med egen nødstop.
• Mandskabskurv fra JR maskin- og stålkonstruktion.