GaiaX-konseptet med en kompakt gravemaskin henter inspirasjon fra svensk design-kultur - Pressemeldinger : Volvo Maskin AS
06.03.2014 

GaiaX-konseptet med en kompakt gravemaskin henter inspirasjon fra svensk design-kulturGaiaX concept

Volvo Construction Equipment har avduket sin nyeste konseptdesign-maskin, denne gangen viser den kompaktgravemaskinen for fremtiden. Ved å følge tradisjonen til Volvo CE's tidligere konseptmaskiner, Sfinx (gravemaskin), Centaur (dumper), Gryphin (hjullaster) og Fenix (asfaltutlegger), henter også GaiaX idéer fra gresk mytologi og er inspirert av den opprinnelige guddommen, Gaia - skaperen og moren til jorden og universet.

"Moder Jord-bildet bærer med seg mange karakteristikker fra konseptet kompaktgravemaskin - sitt medfødte slektskap med bakken, sin makt, sin styrke og sin altseende kontroll, så vel som dens beskyttende egenskaper. Dette er en maskin som er konstruert for å fungere i harmoni med naturen, med minimal miljøpåvirkning, og som bryr seg om brukeren og andre på arbeidsstedet ved å holde dem beskyttet mot skade. Som Gaia, er gravemaskinen også den første i en generasjon, og med en eksepsjonell skjønnhet", uttaler Stina Nilimaa Wickström, direktør for designavdelingen hos Volvo CE.

"GaiaX setter brukeren midt i hjertet av maskinen," fortsetter Nilimaa Wickström. "Den skal være lett, uanstrengt å betjene, og gir det ultimate innen komfort, effektivitet, produktivitet og sikkerhet."

"Det er relativt enkelt å komme opp med høyteknologiske løsninger til flere milliarder," sier hun. "Den virkelige testen av en designer's evne til å skape en maskin som både er optimalisert for bruk og som er fin å se på."

Den bruker-sentrerte GaiaX'en er gjennomgående minimalistisk med mye "luft" i designet, og ikke med flere strukturelle trekk enn det som er nødvendig for å kunne utføre jobben. Det tradisjonelle førerhuset er skiftet ut med en lett stålstruktur, mens batteriet alene fungerer som motvekt til stikke og bom. Volvo CE snur den vanlige ulempen med tunge batterier til en fordel. Elektrisk drevne belter gir god bakkekontakt og sikrer stabilitet og manøvrerbarhet, selv i bratte bakker.

"Plug and play"
De oppladbare batteriene er konstruert for kunne vare en hel arbeidsdag, men GaiaX kan også brukes mens du er koblet til en ekstern strømkilde.

"Vi ser for oss at GaiaX blir brukt i byer og tettsteder, f.eks. på gaten eller inne i bygninger, hvor det ville være enkelt å koble den til en strømkilde," sier Sidney Levy, sjefsdesigner hos Volvo Product Design.

GaiaX's null-utslipp og lydløse bevegelse er også fordeler ved arbeid inne
i bygninger. "Vi har lært mye ved å prøve å gjøre GaiaX så enkel og effektiv som mulig - noen elementer som vil kunne bli brukt i våre maskiner i fremtiden", sier Levy.

Forbipasserende er beskyttet av varselsensorer som varsler maskinføreren om deres tilstedeværelse, mens en airbag - inspirert av sidekollisjonsputer brukt i Volvo-biler, blåses opp fra førersetet for å skjerme maskinføreren ved et sammenstøt, velteulykke eller mot gjenstander som faller ned. Maskinen er også utstyrt med et integrert førstehjelpsskrin, og oppfyller Volvo's engasjement for sikkerhet og aktsomhet for maskinføreren.

Det oransje rekkverket retter oppmerksomheten til dem rundt på arbeidsstedet slik at høy grad av sikkerhet opprettholdes, men de viser også Volvo's engasjement for miljøet. De er dekket med skinn, et naturlig materiale som er behagelig å ta på. Setet i tre oppfordrer også til et symbiotisk forhold mellom maskinføreren og maskinen, mens treets naturlige fleksibilitet bidrar til å absorbere eventuelle støt eller vibrasjoner.

 

Banebrytende HMI
Selv om strukturen til GaiaX kan være enkel, er Human-Machine Interface (HMI) svært avansert, med halvparten av det seks-manns sterke designteamet engasjert med å utvikle et revolusjonerende betjeningsopplegg.

"GaiaX-prosjektet har vært en utrolig mulighet for oss til å eksperimentere med måten anleggsmaskiner brukes, og vi føler det som at vi staker ut veien til fremtiden for Volvo og kanskje bransjen også," sier Levy.

Noen innovative funksjoner måtte fjernes fra GaiaX'en da disse elementene kan bli brukt i Volvo-maskiner mye tidligere enn 2030 (dette er datoen som designteamet valgte å se for når den fremtide maskinen er i arbeid).

Maskinførere kan fortsatt sitte i gravemaskinen på vanlig måte, noe som synes nødvendig for presise bevegelser og transport, men de fleste arbeidsoppgavene kan utføres eksternt ved hjelp av et videreutviklet lesebrett/bærbar datamaskin. Den viktigste fordelen med denne "gjennomsiktige" iPad-lignende enheten, er at kun én person er nødvendig for å betjene maskinen. Maskinføreren kan grave og holde et øye med omgivelsene på samme tid. Fjernbetjening gjør også at maskinen kan brukes i potensielt farlige situasjoner, mens maskinføreren oppholder seg på sikker avstand.

Lesebrettet/datamaskinen vil også vise kartmodus med byens servicesystemer, som viser den nøyaktige plasseringen av vannrør og elektriske kabler på skjermen, og gjøre det mulig for maskinføreren å visualisere arbeidet før det utføres ved hjelp av en forstørret fremstilling. En bakkeskanner gir presis informasjon om hindringer for å garantere effektiviteten til auto-grave moduser og prosjekterer bilder mot bakken for å vise arbeidsstedet og markere sikre soner for maskinføreren og forbipasserende. Lesebrettet vil også kunne kobles til andre maskiner i maskinparken for å gi en mer effektiv måte å jobbe på.

HMI-systemet vil alltid foreslå den mest økonomiske og miljøvennlige måten å fullføre arbeidet på, men vil gi brukeren muligheten til å legge inn nye krav som er knyttet til arbeidsoppgaven. F.eks. kan det være nødvendig å fjerne masse fra et bestemt område for å skape trygg passering for andre kjøretøyer, eller det kan være nødvendig å grave ut et større område for å gi bedre sikt.

Fremtiden - innblandet med litt "svenkshet"
En inspirasjon bak Volvo CE's nyeste konseptmaskin, den elektrisk drevne kompaktgravemaskin GaiaX, har sitt utspring fra en annen av Sveriges nasjonale spesialiteter, nemlig møbeldesign.

Den prisbelønte svenske møbeldesigneren, Monica Förster, har vært involvert i det topphemmelige GaiaX-prosjektet fra starten. Förster konstruerte førersetet, utformet av tre-dimensjonalt formpresset tre - det første i anleggsmaskinbransjen - som utstråler svensk skjønnhet og enkelhet.

"Vårt designteam deltok på en konferanse med Monica Förster i fjor, og vi ble så imponert av hennes design-prosess slik at vi ønsket å bruke denne på én av våre maskiner," sier Levy.

Förster's prosess innebærer å skape trokopimodeller av hennes prosjekter ved hjelp av bare papir og sugerør - en forfriskende lavteknologi tilnærming som appellerte til Volvo CE's designere.

"Vanligvis starter vi arbeidet med et nytt konsept ved å hoppe rett på det 3D-baserte designprogrammet. Vi hadde aldri jobbet med fysiske gjenstander på dette stadiet før, men det har virkelig bidratt til å frigjøre vår kreativitet," sier Levy.

Denne omvendte back-to-basic tilnærmingen for noe så avansert som GaiaX gravemaskinen, gjorde det også mulig for Volvo's designteam å holde fokus på målet om enkelhet og bærekraft gjennom hele designprosessen.

Få GaiaX frem til ConExpo
En 1:1 modell av GaiaX vil bli vist på ConExpo, Las Vegas, USA, nå i mars og mens beltene, stikka og bommen ikke vil være bevegelige, vil besøkende bli invitert til å teste HMI-konseptet via en bærbar datamaskin. App'er for Apple og Android vil være tilgjengelig for nedlasting under og etter messen, og det vil også gi mulighet til en 360° tur rundt maskinen med zoom-funksjon, inklusiv utvidet reality-funksjoner slik at hvem som helst kan betjene maskinen. En YouTube filmstubb vil vise en animasjon an maskinen i bruk og ecosystemet rundt den.

"Mange har vært involvert i å bringe liv i GaiaX, og vi er alle stolte av hva vi har klart å oppnå. Ved å trekke kunnskap fra møbelindustrien - en annen sektor hvor svenskt design utmerker seg, og dra nytte av Monica's estetiske kompetanse, har vi laget en praktisk og elegant maskin som perfekt sammenfatter svensk enkelhet og innovasjon," konkluderer Levy.

Slutt.

Mars 2014 

For mer informasjon, vennligst se: www.volvoce.com/press.

Eller kontakt:

Thorsten Poszwa
Direktør, Ekstern kommunikasjon
Volvo Construction Equipment
Tlf.: int +32 2482 5021
Email: thorsten.poszwa@volvo.com
Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal

Brian O’Sullivan
SE10
London
Tlf.: int +44 77 333 50307
Email: osullivan@se10.com