Volvo Tier 4 Final/Fase IV-motoren zorgen voor lagere emissies en brandstofbesparing - Persberichten : Volvo Construction Equipment - Belgium
30-8-2013 

Volvo Tier 4 Final/Fase IV-motoren zorgen voor lagere emissies en brandstofbesparingVolvo Tier 4 Final/Stage IV engines tackle emissions – and fuel consumption
De nieuwe Tier 4 Final/Fase IV-compatibele D4, D6, D8, D11, D13 en D16 dieselmotoren zijn voorzien van slimme technologieën, gebaseerd op 180 jaar ervaring van Volvo Construction Equipment (Volvo CE). Ze beantwoorden aan de nieuwe strenge emissienormen van de EU en de VS, terwijl tot 5% brandstof wordt bespaard ten opzichte van de vorige modellen. Bovendien vallen de totale exploitatiekosten lager uit.

De V-ACT-motoren (Volvo Advanced Combustion Technology) zijn uitgerust met geavanceerde brandstofinjectie, een efficiënter luchtbehandelingssysteem en een verbeterd motormanagement. De Tier 4f/Fase IV-motoren, die uitgebreid aan extreme omstandigheden werden onderworpen, zijn zowel op de testbank als tijdens testritten in het veld met verschillende toepassingen gevalideerd. Hierdoor kon het NOx-gehalte (stikstofoxiden) van 2,0 g/kWh van de Tier 4 Interim/Fase IIIB-niveaus worden teruggebracht tot slechts 0,4 g/kWh: een afname van 80%, in overeenstemming met de eisen van de nieuwe wetgeving.

Om aan deze nieuwe eisen te kunnen voldoen zonder de basismotor ingrijpend te hoeven wijzigen, zijn de Volvo Tier 4f/Fase IV-motoren nu voorzien van selectieve katalytische reductie (SCR). Deze technologie is al uitvoerig getest in meer dan een miljoen Volvo-trucks die met SCR zijn uitgerust sinds de introductie van het systeem in 2005.

SCR maakt gebruik van injectie van DEF (Diesel Exhaust Fluid) ofwel AdBlue® (een 32,5% oplossing van ureum in gedemineraliseerd water) in de uitlaatgasstroom, teneinde NOx om te zetten in stikstof en H2O: stoffen die beide van nature in de lucht zitten. Het systeem zorgt ervoor dat de NOx-emissie met maar liefst 95% wordt teruggedrongen.

Samen met SCR draagt het gekoelde externe uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR-E) ook bij aan NOx-reductie door de hoeveelheid zuurstof in de verbrandingskamer te verminderen, wat bij de verbranding tot lagere piektemperaturen leidt. Onderweg levert het uitlaatgasrecirculatiesysteem, bestaande uit een turbocompressor met variabele geometrie (VGT) bij de D13 en D16 en een turbocompressor met wastegate bij kleinere motoren, direct koppel bij lage toerentallen. Dit bevordert het vermogen en de prestaties van de motor en levert extra brandstofbesparing.

Roetfilter

Het volautomatische roetfilter (DPF) vermindert de uitstoot van schadelijke roetdeeltjes zonder dat u de werkzaamheden met de machine hoeft te onderbreken of dat dit ten koste gaat van de productiviteit of prestaties. De passieve regeneratie voor oxidatie van de roetdeeltjes vindt regelmatig plaats bij lage uitlaatgastemperaturen. Bovendien worden om de 500 uur door middel van een resetregeneratie bij hoge temperaturen roetdeeltjes verbrand zonder dat tussenkomst van de gebruiker nodig is. Tijdens dit proces verhoogt de dieselkatalysator (DOC) van de motor de uitlaatgastemperatuur, zodat de verbranding van roetdeeltjes door het roetfilter wordt bevorderd.

Een zevende verstuiver zorgt ervoor dat brandstof in de uitlaatgasstroom wordt verdampt. Deze brandstof wordt door de DOC als reagens gebruikt om de efficiency van het roetfilter te verhogen. De automatische inlaatluchtklep beperkt de verseluchttoevoer om de motortemperatuur en uitlaatgasrecirculatiestroom te regelen, voor een verbeterde totale efficiëntie van het nabehandelingssysteem bij een lage belasting. Daarnaast zorgt de nabehandelingsmodule (After-treatment Control Module, ACM) voor bewaking en regeling van de regeneratie, zodat u verzekerd bent van een succesvolle reductie van de emissie. Om de 4500 uur dient onderhoud aan het filter plaats te vinden (6000 uur bij de D4 tot en met D8). Dit is echter snel en eenvoudig uitvoerbaar.

Het geavanceerde motormanagementsysteem (EMS), dat zich onmiddellijk aanpast aan wijzigende bedrijfsomstandigheden, is nu voorzien van een krachtigere processor die meer functies ondersteunt en over een grotere precisie en verbeterde regeling beschikt.

Op de proef gesteld

De Volvo CE Tier 4f/Fase IV-motoren hebben kunnen profiteren van de meer dan 25.000 testuren in knikdumpers, wielladers en graafmachines, én van de draaiuren op motortestbanken. De prototypes zijn ook getest bij temperaturen onder nul, in extreme hitte en op grote hoogte.

Perfecte harmonie

Klanten profiteren van de op elkaar afgestemde componenten en de perfecte harmonie tussen motor en machine. Volvo heeft het motorvermogen, de aandrijflijn en de hydrauliek nauwkeurig op elkaar afgestemd voor een verhoogde efficiency en verbeterde prestaties en productiviteit. Ofschoon Volvo-motoren zijn toegesneden op specifieke productlijnen, worden ze geproduceerd met standaardonderdelen, waardoor eigenaars snel en eenvoudig vervangingsonderdelen kunnen verkrijgen en de stilstandtijd wordt verkort.

Het volledige gamma van Volvo CE Tier 4f/Fase IV-motoren en Volvo CE-machines wordt ondersteund door het uitgebreide servicenetwerk en aanbod aan klantoplossingen van het bedrijf, waaronder DEF/AdBlue-management, de kostenefficiënte DPF-vervangingsservice en Volvo Genuine Parts. Voor de benodigde service en onderhoud is een keur aan overeenkomsten voor klantensupport (Customer Support Agreements, ofwel CSA's) beschikbaar, die zich richten op flexibiliteit, kostenbeheersing en minimalisering van de stilstandtijd van de machine. Het Volvo CareTrack-telematicasysteem maakt het mogelijk om de functies van de machine op afstand te bewaken, uiteenlopend van brandstofverbruik tot servicemeldingen, voor een verhoogde productiviteit en verbeterde efficiency. 

 

Volvo Tier 4 Final/Fase IV-motoren

 

D4

D6

D8

D11

D13

D16

Aantal cilinders

4

6

6

6

6

6

Cilinderinhoud

4,1 l
/250 in3

6,1 l
/372 in3

7,8 l
/476 in3

10,8 l
/659 in3

12,8 l
/781 in3

16,1 l
/982 in3

Nominaal uitgangsbereik

80-115 kW/107-154 pk

100-180 kW/134-241 pk

160-250 kW/215-335 pk

235-265 kW/315-355 pk

220-329 kW/295-441 pk

350 kW/469 pk

Einde bericht 

Augustus 2013

Breng voor meer informatie een bezoek aan: www.volvoce.com/press 

Of neem contact op met:

Thorsten Poszwa
Director, External Communications
Volvo Construction Equipment
Tel.: int. + 32 24 82 50 21
E-mail: thorsten.poszwa@volvo.com
Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal

Brian O’Sullivan
SE10
Londen
Tel.: int. +44 77 33 35 03 07
E-mail: osullivan@se10.com