Česta pitanja - Kemikalije/AdBlue® : ASCENDUM GRAÐEVINSKI STROJEVI D.O.O.

Često postavljana pitanja (FAQ)

  1 Što je AdBlue?
Neotrovna otopina na osnovi 32.5% ureje i 67.5% deionizirane vode. Ureja je smjesa dušika koji prelazi u amonijak kada se zagrije. Tekućina je u Europi/Aziji poznata pod imenom AdBlue, a u Sjevernoj Americi pod nazivom Diesel Exhaust Fluid (DEF).
  2 Zašto je potrebna AdBlue?
Ona je ključni reaktant u procesu selektivne katalitičke redukcije (SCR) koji se koristi u motorima ekološke norme Stage IV.
  3 Odakle se AdBlue može nabaviti?
AdBlue otopina se može naručiti putem mreže Volvo zastupnika gdje je možete ili sami preuzeti ili vam može biti dostavljena na gradilište.
  4 Kako je AdBlue pakirana?
AdBlue se isporučuje u hermetički zatvorenim, namjenskim spremnicima i to u limenkama i buradima ili u rinfuzi prema individualnim potrebama kupca.
  5 Što se događa ako umjesto AdBlue koristite nekvalitetan nadomjestak?
Upotreba nekvalitetnih nadomjestaka može oštetiti sustav naknadne obrade ispuha i dovesti do smanjenja momenta, brzine i konačno do gašenja stroja. Nepotrebni troškovi i zastoji se mogu lako izbjeći korištenjem od Volva odobrene otopine.
  6 Kako je zajamčena kvaliteta sredstva AdBlue?
Otopina AdBlue ima zahtijevanu visoku čistoću definiranu standardom ISO 22241-1. To jamči ispravnu proizvodnju, testiranje i postupke rukovanja.
  7 Utječu li niske vanjske temperature na AdBlue?
AdBlue se ledi na -11°C. Sustav SCR grije spremnik AdBlue i dovodne cijevi. Ako se tekućina zaledi dok se stroj ne koristi, to neće utjecati na pokretanje i rad stroja. SCR sustav grijanja će odlediti otopinu i ona će postati tekuća bez utjecaja na kvalitetu.
  8 Kako treba čuvati AdBlue i koliki je rok skladištenja otopine?
AdBlue treba držati na hladnom, suhom i provjetravanom mjestu dalje od izravnog sunčevog svjetla. Preporučena temperatura skladištenja je do 25°C, iako kratkotrajno izlaganje višim temperaturama neće uzrokovati štetu. Ako se AdBlue čuva u preporučenim uvjetima trajat će približno dvije godine.
  9 Zašto je za AdBlue važno koristiti namjensku opremu?
Da se spriječi zagađenje za AdBlue se mora koristiti namjenska oprema za rastakanje i čuvanje otopine.
 10 Je li AdBlue nagrizajuća otopina?
Neotrovna otopina je nagrizajuća za određene osjetljive metale kao što je bakar.
 11 Kolika je potrošnja otopine AdBlue?
Približno između 5% i 7,5% potrošnje goriva, ovisno o tipu i namjeni stroja.