Historiek - Over ons : Volvo Construction Equipment - Belgium

Historiek

Volvo in Belgie
Volvo heeft een rijke geschiedenis in Belgie. Niet alleen Volvo Construction Equipment, maar alle Volvo afdelingen voelen zich hier thuis. Getuige daarvan zijn het hoofdkantoor van de Volvo groep en al zijn afdelingen te Brussel, en de Volvo vrachtwagen- en personenwagenfabrieken in de regio Gent.

S.B.M.A.
Toch begon het allemaal voorzichtig via S.B.M.A.(Société Belge de Matériel Automobile), gevestigd in Vorst (Brussel), als algemeen invoerder voor België en het Groothertogdom Luxemburg van het hele gamma producten van de Volvo groep. Daaronder vielen buiten de vrachtwagens en personenwagens dus ook het Volvo BM materieel, de industrie- en marinemotoren Volvo Penta en de hydraulische componenten Volvo Hydraulics.

Volvo BM Belgium
Op 1 februari 1984 wordt Volvo Europa Truck nv opgericht. Volvo Europa, gevestigd in Gent, neemt alle invoeractiviteiten over van S.B.M.A. en er worden drie nieuwe divisies opgericht: Volvo Cars Belgium, Volvo Trucks Belgium en Volvo BM Belgium. Het is dus als divisie van Volvo Europa Truck nv dat Volvo BM Belgium gedurende meer dan vijf jaar vanuit de toenmalige vestiging (een gehuurd pand) in Zaventem actief was.

VME Belgium nv/sa
In 1988 werd in Vilvoorde een terrein aangekocht en eind 1989 verhuist Volvo BM Belgium naar deze nieuwe gebouwen. Ondertussen hadden AB Volvo (Zweden) en Clark Equipment Company (USA) hun krachten gebundeld op het vlak van machines voor burgerlijke bouwkunde, en daarom werd ook in België het startsein gegeven voor een volledige vernieuwing in de organisatiestructuur. De activiteiten van Volvo BM Belgium werden daarom op 1 januari 1990 overgeheveld naar de nieuwe vennootschap VME Belgium nv/sa.
De activiteiten van Volvo Penta Belgium (invoer en distributie van de Volvo Penta industrie- en marinemotoren) werden eveneens in dezelfde nieuwe gebouwen in Vilvoorde ondergebracht. Tegelijkertijd werd Volvo Penta Belgium dan ook een divisie van VME Belgium nv/sa.
In gevolge de overname door de VME-groep van de Zweedse constructeur van hydraulische graafmachines Akerman, wordt dit de vierde merknaam die samen met Volvo BM, Michigan en Euclid vanaf mei 1991 in België en het Groothertogdom Luxemburg door VME Belgium nv/sa wordt gecommercialiseerd.
VME Belgium wordt VCM Belgium
In een ruimer Benelux-verband gaan de aandelen van VME Belgium nv/sa in 1992 over in de handen van de groep Kuiken nv (Emmeloord, Nederland). Door inkoop en voorraadbeheer gecoördineerd te laten plaatsvinden, is binnen de Benelux een uiterst efficiënte organisatie mogelijk gemaakt. Beide ondernemingen behouden verder elk hun eigen identiteit, gelinkt aan hun specifieke verantwoordelijkheden op commercieel, technisch en financieel vlak.
Ondertussen heeft Volvo zijn productlijn opnieuw verbreed met de acquisitie van Zettelmeyer uit Konz - Duitsland. Vanaf september 1993 start VME Belgium met deze kleine "allrounder" wielladers als aanvulling in het segment "compact materiaal".
Op 1 januari 1995 werd de naam VME Belgium tenslotte gewijzigd in VCM Belgium. Deze naamswijziging lag volledig in lijn met de veranderingen binnen het Volvo kader en de gewijzigde aandeelhoudersstructuur.
En ook na deze laatste naamverandering zijn Volvo en VCM Belgium niet stil blijven staan. Denken we maar aan de acquisitie van het Franse Pel-Job met minigraafmachines, de acquisitie van het Canadese Champion met nivelleermachines, en de integratie van het Koreaanse Samsung in de Volvo productlijn.
In 2001 lanceert Volvo haar eigen backhoe loader en vindt de acquisitie van de telescopic handler Upright en de skidsteer loader Textron plaats. Eind 2002 is er de acquisitie van SuperPac compaction equipment.

VCM Belgium is uw veilige keuze
VCM Belgium is ondertussen uitgegroeid tot een volwassen onderneming met zo'n 100-tal medewerkers. We leveren vandaag de dag niet enkel kwaliteitsmachines, maar staan zoals altijd borg voor een onberispelijke onderdelenvoorziening en service. Iedere dag opnieuw staan al onze medewerkers klaar om de verwachtingen van al onze klanten in te lossen en indien mogelijk… te overtreffen.