Volvo PL4808D pipelayer sets the standard for lifting productivity, stability and flexibility - Nyheter & pressmeddelanden : Swecon Anläggningsmaskiner
2012-10-25 

Volvos rörläggare PL4808D sätter standarden för lyftproduktivitet, stabilitet och flexibilitet PL4808D

Det senaste tillskottet till Volvo Construction Equipments revolutionerande familj av rörläggare är den grävmaskinsbaserade PL4808D. PL4808D, som ger utmärkt stabilitet med en lyftkapacitet på 90 ton, är mycket produktiv och samtidigt en av de säkraste och stabilaste maskinerna i branschen.

Med sin förmåga att svänga 360 grader kan PL4808D hantera stora, tunga rör enkelt och placera dem var som helst runt maskinen – en förmåga som inte är möjlig med traditionella rörläggare med sidobom. PL4808D-modellens patenterade konstruktion markerar andra betydande tekniska framsteg jämfört med traditionella rörläggare med sidobom – inte bara dess överlägsna stabilitet utan även dess förmåga att vid behov byta bommar och konverteras till en vanlig grävmaskin. En grävsats är tillgänglig och hydrauliken är optimerad för användning både som rörläggare och grävmaskin. Tack vare att upp till 80 procent av delarna även ingår i Volvos grävmaskiner blir service, byte av slitdelar och underhåll mindre besvärligt om du har en PL4808D i fordonsparken. Och PL4808D är utrustad med en Volvo D13H-motor, för ännu större kraft.

Säker och stabil
Volvos rörläggare är byggda för att vara säkra och flexibla. PL4808D kan inte bara lägga rör runt hela maskinen, den kan också arbeta på sluttningar upp till 30 grader och oländig terräng. Ett kraftigt mekaniskt rotationslås fixerar överbyggnaden i valfri vinkel i förhållande till undervagnen, skyddar transmissionen och är användbart vid säkring av last i ett fast läge eller vid sammanfogningsarbete. Undervagnen har en hög markfrigång, vilket gör det möjligt att arbeta under tuffa förhållanden. God stabilitet garanteras tack vare 30 tums (750 mm) larvfötter – som kan uppgraderas till bredare 42 tums (1 050 mm) larvfötter för ökad stabilitet och lägre marktryck. Den extra breda undervagnen är hydrauliskt infällbar, vilket minskar rörläggarens bredd för att göra transport på vägar enklare.

PL4808D

Volvos rörläggare har långa bommar som ger högre krokhöjder och längre räckvidd, vilket gör att maskinen kan lyfta och sänka rör på säkert avstånd från diket. Vid behov finns det även en bomförlängning, som ger ytterligare räckvidd och krokhöjd. PL4808D:s nydesignade motvikt sitter åt sidan för en lägre tyngdpunkt och större stabilitet – och enkel rengöring. Ett mekaniskt ”anti two-block”-system med trådlös sensor hindrar vinschblocken från att komma i kontakt med varandra under lyftningen. Inne i hytten kan den höga vinschen styras med valfri joystick. En lägesväljare ökar prestanda genom att använda delat pumpflöde för bättre laststyrbarhet under samtidig körning/lyftning – eller kombinerat flöde för maximal hastighet vid körning eller stationär rörläggning. Finarbetsläget ger högt tryck och lågt flöde för maximal lyftkraft men minimal bränsleförbrukning.

Trevlig och enkel
PL4808D:s exklusiva lasthanteringssystem (LMS) gör arbetet ännu säkrare och enklare. LMS gör det möjligt för föraren att se vilken vikt som säkert kan lyftas i ett läge i förhållande till lutningen. Med hjälp av indata från kroken, bommen och basen gör sensorer som är monterade på maskinen det möjligt för systemet att övervaka bomvinkeln, maskinens orientering och lutningen. Datorn använder denna information för att ständigt beräkna och visa verkliga belastningar och relaterade arbetslaster, allt i realtid. Föraren får relevant information, tillsammans med grafiska bilder, på en monitor i hytten. Det finns även synliga och hörbara varningssignaler som meddelar när den säkra lastgränsen har nåtts, bland annat grönt/gult/rött ljus på båda sidor av bommen.

Föraren arbetar i en ren miljö med låga vibrationer och låg ljudnivå, tack vare den senaste generationens Volvohytt. Reglage som finns nära till hands och filtrerade luftbehandlingssystem bidrar till att minska tröttheten och stressen – och därmed öka produktiviteten. God sikt åt alla håll ges tack vare de stora glasytorna och hyttlyftsystemet. Den hydrauliska hyttlyften ger föraren utmärkt sikt över lasten, arbetsplatsen och ner i diket. (Det nedersta läget är idealiskt för transport av rörläggaren.) Sikten förbättras ytterligare tack vare back- och sidokameror som är standard och som projiceras via färgmonitorn i hytten.

PL4808D har andra viktiga funktioner som standard, inte minst Volvos toppmoderna telematiksystem CareTrack. CareTrack hanterar maskinens produktivitet och maximerar dess tillgänglighet för arbete. Med hjälp av ett GPRS-mobilnät eller satellitteknik läser systemet av information om en rad olika maskindata, såsom läge, bränsleförbrukning och servicepåminnelser. Dessa data kan sedan på ett säkert sätt kommas åt via en online-anslutning. Dessutom tillhandahåller Volvo ett treårigt serviceavtal på CareTrack utan extra kostnad.

En annan viktig funktion är redskapshanteringssystemet, som lagrar upp till 18 förinställningar och gör det möjligt att justera hydraulflöde (standard) och tryck (tillval), vilket gör det enkelt att använda en mängd olika redskap. Underhållet underlättas genom grupperade filter och servicepunkter som kan kommas åt på marknivå via de stora, breda dörrarna.

Specifikationer

Modell PL4808D
Motor Volvo D13H Certifierad Tier 4i
Max. tjänstevikt 126 250 lb (57 265 kg)
Max. tippkapacitet 176 000 lb (90 000 kg)
Max. nominell kapacitet 110 000 lb (50 000 kg)

*PL4808D kommer att vara tillgänglig i Nordamerika och Europa.

Slut.

Oktober 2012

Mer information finns på www.volvoce.com/press

Eller kontakta:

Clare Gittins
Chef, extern kommunikation
Volvo Construction Equipment
Tel: int + 32 4918 60331
E-post: clare.gittins@volvo.com
Twitter: http://twitter.com/VolvoCEGlobal 

Brian O’Sullivan
SE10
London
Tel: int +44 77 333 50307
E-post: osullivan@se10.com