Construction Equipment Türkiye

Dünyanın en uzun yol tünelini inşa etmek için derine iniyoruz

Kıyı Otoyolu E39'un rekonstrüksiyonu Norveç'in sadece bugüne dek en büyük altyapı projesi olmakla kalmaz; bu yolun bir kısmını kapsayan Rogfast Tüneli dünyanın en uzun ve en derin su altı otoyolu unvanına sahip olacaktır. Su seviyesinin altında 392 metre derinlik ile bu öncü proje, Volvo Construction Equipment (Volvo CE) Mega Projeler Listesindeki heyecanlandıran sekizinci bölümdür.

Yeni köprü ve tünel inşa teknolojileri kullanarak ve seyahat sürelerini yarıya indirme amacıyla Norveç'in Batı Kıyısındaki E39 rekonstrüksiyonunun tamamı bugün piyasaya sunulan bir dizi filmin merkezinde yer alıyor. İnsanlar ve makineler ise bu yenilikçi projenin sahne ışıkları altında bulunuyor.
 
Norveç, yüksek dağlar ve derin fiyortları olan nefes kesici kıyı şeridi ile ünlüdür. Ancak bu olağanüstü manzaranın olumsuz bir yanı da vardır. Şu anda güneydeki Kristiansand ve kuzeydeki Trondheim arasında olan Kıyı Otoyolu E39 yaklaşık 21 saatlik bir yolculuktur. Bununla birlikte 5,3 milyonluk Norveç nüfusunun üçte biri bu kıyı otoyolu boyunca yerleşik. Ayrıca bu otoyol ülkenin ihraç malların %60'ı Batı Kıyısında üretildiğinden Norveç ticareti için önemli bir rota. Ek olarak E39 otoyolu Norveç'ten çıktığında Danimarka'ya ilerliyor, bu da otoyolu Avrupa'nın geri kalan ülkelerine önemli bir giriş noktası haline getiriyor. 
 
Ve Vassbakk & Stol şirketinin kamyon sürücüsü Håvard Langåker gibi işiniz bu kıyı şeridinde gidip gelmekten ibaretse işler zorlaşabiliyor. Langåker, "Gidiyorum ve inşaat alanındaki kayaları alıyorum ve sonrasında bunları malzeme ihtiyacı olması durumunda diğer inşaat alanlarına götürüyorum", diyerek açıklamada bulunuyor. "Yol boyunca feribot beklemek, feribot sıralarında vakit geçirmek, iptal edilen feribot seferleriyle ve dar yollar ile uğraşmak durumunda kalıyorum. Kıyı şeridini takip eden yollara sahip adalarımız ve fiyortlarımız var. Bu kısa olmadığı gibi en uzun yoldur ve bu yüzden oldukça zaman alıyor." Ancak bu tamamen değişmek üzere.

 

Norveç kıyısı boyunca gerçekleştirilecek bu öncü proje seyahat süresini yarıya indirmeyi amaçlıyor.

Kıyı Otoyolu E39'un rekonstrüksiyonu Norveç'in sadece bugüne dek en büyük altyapı projesi olmakla kalmaz; bu yolun bir kısmını kapsayan Rogfast Tüneli dünyanın en uzun ve en derin su altı otoyolu unvanına sahip olacaktır. 2026 yılında tamamlanması planlanan Rogfast Tüneli ise bu yeniliğin büyük bir parçasıdır. Dünyadaki en uzun ve en derin su altı otoyol tüneli olması planlanan tünelin uzunluğu 27 kilometre ve en derin noktasında deniz seviyesinin 392 metre altında olacaktır.

Ancak bu derinlikte tünel inşa etmek bir zorluk teşkil ediyor. Yolculuğu yol kullanıcıları için olası en emniyetli hale getirmek adına konstrüksiyon trafik akışı için iki ayrı tünelin inşaatını barındıracak. Ayrıca her 250 metrede bir iki tüneli birbirine bağlayan geçitler olacaktır; böylelikle acil durumlarda hızlı ve kolay bir şekilde çıkış yapılabilecek.

Volvo CE ödüllü Mega Projeler Listesinin en son bölümünün bir parçası olarak bu yenilikçi projede yer alacak. Volvo CE'de Harici Haberleşme Global Yöneticisi Tiffany Cheng şöyle diyor: "Proje tamamlandığında bu tünel, Norveç'te yaşayan ve çalışan insanların ve diğerlerinin hayatlarını çok, çok kolaylaştıracaktır. Bu özel projenin bir parçası olmak ve dünyanın bu güzel yerine erişimi kolaylaştırmada bir role sahip olmak Volvo CE'de bizim için bir gurur kaynağı."

Daha fazla bilgi edinmek için Spirit Magazine web sayfasını ziyaret edin.

Resim 1: Rogfast Tüneli, su seviyesinin azami 392 metre altına inşa edilecektir.
Resim 2: Norveç kıyısı boyunca gerçekleştirilecek bu öncü proje seyahat süresini yarıya indirmeyi amaçlıyor.