Construction Equipment Türkiye

Uzmana sorun: TCO'dan Stefan Pettersson

Uygulama mühendisi Stefan Petterson, Volvo CE Satış Bölgesi EMEA'nın toplam mülkiyet maliyeti (TCO) konusunda yerleşik uzmanıdır. Müşterilere olağanüstü karlılık sonuçları sunmada, şirketin ve bayilerinin bu konuda nasıl çalıştığını öğrenmek için onun aklını kullanıyoruz.

Stefan PetterssonVolvo CE neden TCO'ya bu kadar odaklanıyor?

Volvo CE olarak, yaptığımız her şeyin merkezine müşteri başarısını sağlamayı alıyoruz. Üretim hedeflerini ve son teslim tarihlerini karşılayan, güvenli ve çevreye duyarlı operasyonlara sahip olmanın yanı sıra, elde edilen kar da müşteri başarısının önemli bir parçasıdır. Müşterilerimiz, işleri karlı değilse, çalışmaya devam edemezler.

Birinci sınıf bir marka olarak Volvo, piyasadaki en ucuz alım fiyatlarına sahip değil. Makinelerimizin tasarım ve üretiminde yenilik ve kalite seviyesi mecburi olarak satış fiyatlarına yansıtılmaktadır. Ancak müşterilerimize piyasadaki durum için en iyi değeri sunabiliriz.

Volvo makinelerinin; verimli olmasıyla birlikte uzun vadede yakıt tüketimi ve bakımdan tasarruf sağladığı para, etkileyici bir şekilde genel olarak düşük toplam sahip olma maliyeti sunar. Bizi rakiplerimizden ayıran ve müşterilerimiz için her şeyi değiştiren şey de budur.

Ancak TCO sadece makinelerin kendisine indirgenemez aynı zamanda makinelerin nasıl kullanıldıklarını da gösterir. Bu nedenle, müşterileri ile proaktif bir şekilde, maliyetlerini daha da düşürmek için danışmanlık yoluyla çalışmayı amaçlıyoruz.

Volvo CE, TCO'yu nasıl tanımlıyor?

TCO'yu, makinenin saatte ton veya metreküp cinsinden ürettiği üretimin saat başına kaç dolar kazandırdığı ve bu makineyi çalıştırmanın maliyetini göz önüne alarak hesaplıyoruz.

Sahip olma maliyetleri; satın alma fiyatı, artık değer, amortisman, faiz, sigorta ve vergiyi içerir. İşletme maliyetleri; yakıt tüketimi, aşınma parçaları, önleyici bakım ve onarımı içerir.

TCO'ya en çok katkıda bulunanlar nelerdir?

Hiç şüphesiz bugün TCO'ya en büyük katkıyı; yakıt tüketimi, bakım gereksinimleri ve verimlilik sağlıyor.

Mümkün olan en iyi TCO'ya ulaşmanın önündeki ana engeller nelerdir?

Mümkün olan en iyi TCO'yu elde etmenin ilk ana engeli bağlı makinelere sahip olmamak. Makinelerin CareTrack telematik sistemimize bağlanması, müşterilerin filosundaki TCO'yu etkileyen temel faktörleri (yakıt tüketimi, kullanımı, makine sağlığı ve çalışma davranışı) izlemelerine yardımcı olur. Müşteriler bu sayede iyileştirme alanlarını belirleyebilir, hedefler koyabilir ve harekete geçebilirler.

Mümkün olan en iyi toplam sahip olma maliyetini elde etmenin önündeki bir diğer önemli engel de, saat başına hedef ton veya ton başına maliyet temelinde, makinelerin doğru sayı ve kapasiteye sahip olmamasıdır. Makineler; ortak makine veya makineleri rölantide bekliyor veya hazır olmalarını bekliyorlarsa gibi uyuşmazlıklarda zaman ve yakıt israfı olur.

Son olarak, eğer müşteriler operatörlerini eğitmeye yatırım yapmazlarsa, müşterilerinin potansiyellerine tam olarak ulaşmalarını mümkün kılamazlar. İyi eğitimli operatörler ne kadar güce ihtiyaç duyduklarını, işlerini verimli bir şekilde planladıklarını ve makinelerine iyi baktıklarını, daha düşük yakıt tüketimi, daha düşük bakım ve onarım maliyetleri ve daha fazla üretkenliğe yol açtıklarını hissediyorlar.

Volvo CE, müşterilerine TCO'yu geliştirmede nasıl bir yardım sunuyor?

CareTrack'in TCO'yu düşürmedeki faydalarından bahsetmiştim. Müşterilerin verileri yorumlarken daha fazla yardıma ihtiyacı olursa, İç Yüz Raporlarımız çok yardımcı olur. Müşteriler bir bakışta makinelerinden aldıkları gerçek geri ödemeyi görebilirler.

Bir diğer önemli TCO aracı, israflı beklemede veya rölantide olmayı en aza indirmek için müşterinin sitesinde optimum kurulumu hesaplayan SiteSim'dir. Yazılım programı, operatörlerin kullanması gereken ideal rotaları bile önerebilir.

Kullanma eğitimi söz konusu olduğunda, birçok farklı seçenek var ama ben şahsen simülatör eğitimi hayranıyım. Volvo simülatörleri, Ar-Ge amaçları için Volvo CE'nin Teknoloji işlevi ile aynı yazılımı ve verileri kullanıyor, bu da onları gerçek olaya mümkün olduğunca yaklaştırıyor. Operatörler becerilerini, makine veya diğer insanlar açısından riske girmeden uygulayabilir ve biz de üretimden uzak kalınan süreyi en aza indirmek için müşterinin sitesine simülatörler bile kurabiliriz.

Bu ekipmanlar gelecekte nasıl gelişecek?

Son zamanlarda çok heyecan verici gelişmeler kaydettik. Volvo Co-Pilot'u şimdiye kadar duyduğunuza eminim. En son güncellememiz, yakıt verimliliği üzerinde önemli etkisi olan belirli operatör davranışlarını hedefleyerek sürüş tekniklerinde iyileştirmeleri teşvik eden bir 'Operatör Koçluğu' işlevinin dahil edilmesidir. Anında geri bildirim ile, çalışma davranışının etkisi kabindeki bir ekranda gerçek zamanlı olarak gösterilir ve operatör kriterleri tanıyabilir ve bu kriterlerle ilgili eylemlerinin etkilerini anlayabilir. Bu gerçek zamanlı bilgiler operatörün yakıt tüketimini ve makine aşınmasını ve yıpranmasını azaltmada daha iyi kararlar almasına yardımcı olur.

Ve geçen yıldan beri, SiteSim'deki müşterilerin sitelerinin 3B modellerini oluşturmak için drone ölçümleri ve fotoğrafları kullanıyoruz. Bu, simülasyonlarımızla yeni bir doğruluk seviyesine ulaşmamıza yardımcı olmaktadır. Artık, bu 3B müşteri sitesi modellerini de makine simülatörlerine girebiliyoruz, böylece operatörler gerçek hayatta alabilecekleri kesin görevleri ve rotaları uygulayabilir ve üzerilerinde uzmanlaşabilirler. Simülasyonların, müşterilerimizle çalışma şeklimizin daha da önemli bir parçası haline geleceğine inanıyorum.

Karlılığı En Üst Düzeye Çıkarma

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Anne Bast

Marka, Pazarlama & İletişim Müdürü
Volvo Construction Equipment
Avrupa / Uluslararası Satış Bölgesi
E-posta: anne.bast@volvo.com

Brian O'Sullivan

SE10
Londra
Tel: +44 7733350307
E-posta: osullivan@se10.com