Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Solberg segrare i Rally Sweden Lockdown

Oliver Solberg vann den publikfria tävlingen Rally Sweden Lockdown på söndagseftermiddagen genom att besegra släktingen Pontus Tidemand i finalen i Torsby. Tävlingen kördes bland annat genom Swecon Road to Rock Arena som används under den svenska deltävlingen i WRC. 

Oliver Solberg jublar över segern i Rallý Sweden Lockdown
18-åringen Solberg, med mamma Pernilla som kartläsare, överträffade Tidemand i de båda sista körningarna genom Torsby Sprint-sträckan på 2,5 km, en sträcka som vi känner igen från den svenska deltävlingen i FIA World Rally Championship.

Med en Volkswagen Polo GTI tog Solberg en ledning på 0,8 sekunder i finalen på de blöta grusvägarna. Han lade till ytterligare tre tiondelar till sin ledning i den andra körningen och vann därmed den TV-sända tävlingen med totalt 1,1 sekunder.

 

Oliver Solberg i Swecon Road to Rock Arena under Rallý Sweden Lockdown

Det var det första högklassiga rallyt sedan Covid-19 stängde den globala idrotten. Utmanarmötet, som visades på SVT, var stängd för fans och tävlingen hölls under stränga krav på hygien och social distansering.

"Det var fantastiskt kul. Vägen var ganska spårig i slutet och det var svårt eftersom vi var tvungna att pressa hårt för att ligga före Pontus,” medgav Solberg.

”Det var en riktigt hård kamp i slutet men att vinna är något speciellt för mig och mamma. Det har gått lång tid utan körning och jag vill rikta ett stort tack till alla som gjorde tävlingen möjlig. De har gjort ett fantastiskt jobb.”

Inbjudningstävlingen lockade några av de största namnen i svensk motorsport och det var Solberg toppade tiderna i kvalet. När regnet började falla slog han Mattias Ekström, rallyvärldsmästaren från 2016, i semifinalen innan han besegrade Tideman i en Skoda Fabia in finalen.

Tidemand, dubbel världsmästare i WRC-supportserien WRC2, slog ut Emil Bergkvist, FIA Junior WRC-mästaren från 2018 i semifinalen. Bergkvist hade tidigare satt den näst snabbaste tiden i kvalet, bara en tiondel långsammare än Solberg. Han slog sedan Ekström i B-finalen och tog tredjeplatsen. Utmaningen från den dubbla världsmästaren P-G Andersson slutade tidigt när han rullade sin Ford Fiesta och fick bryta tävlingen redan i kvalet.

P-G Andersson kraschade och fick bryta redan i kvalet
Rally Sweden Lockdowns Glenn Olsson sade att tävlingen säkert var spännande för fansen hemma i TV-sofforna.

”Som alla andra sporter har rallytävlingarna pausats sedan mars på grund av Corona-viruset. Idag startade vi upp motorerna igen och fick uppleva spänning under förhållanden som blev allt svårare när vägarna blev våta och leriga. Ett stort grattis till Oliver och Pernilla. Pontus tvingade dom att arbeta riktigt hårt för segern i finalen, ”tillade Olsson.

Se Rally Sweden Lockdown

Sändningen från SVT kan ses i sin helhet i efterhand på SVT Play här: www.svtplay.se/utmanarmotet 
WRC visar ett sammandrag på WRC + på måndag kväll här: www.wrcplus.com 
 

Segerintervju med familjen Solberg

Den 18-årige Oliver Solberg var sprudlande glad efter segern i Rally Sweden Lockdown, utmanartävlingen i värmländska Torsby. Se intervjun med hela familjen efter segern.

Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss