Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Motorer kommer att ryta på söndag!

Med Swecon som partner återvänder rallyaction i världsklass till värmländska Torsby nu på söndag den 7 juni under "Rally Sweden Lockdown". Flera världsmästare kommer att tävla på välkända vägar som körs under den svenska vinterdeltävlingen i FIA World Rally Championship (WRC). Tävlingen körs utan publik men sänds på både SVT och SVT Play med ett sammandrag på WRC+ på måndag.

Rally Sweden Lockdown - 7 juni 2020 i Torsby
Tävlingen mönstrar en imponerande uppställning förare, inklusive WRC-förarna Pontus Tidemand och Oliver Solberg. Tillsammans med Mattias Ekström, tidigare världsmästare i rallycross, tävlar de på en kort specialsträcka på grus.
 
Evenemanget kommer att vara stängt för åskådare men är specialproducerat för TV och kommer att visas på SVT1 på söndag eftermiddag. WRC kommer i sin tur att producera en timme med höjdpunkter som sänds över hela världen via WRC+ på måndag kväll.
 
Tidemand är dubbel världsmästare i WRC 2 – en supportserie till WRC – och ligger för närvarande på tredje plats i årets pausade mästerskap. Han kommer att köra en Skoda Fabia. Solberg, som tävlar i WRC 3, kommer att ratta en Volkswagen Polo.
 
”Det är fantastiskt att vara tillbaka”, säger Solberg. "Att äntligen få dra på overallen, hoppa in i bilen, stänga dörren och trycka på startknappen är något jag verkligen saknat."
 
"Jag måste säga ett stort grattis till arrangörerna. Vad de har åstadkommit är fantastiskt. Uppenbarligen är vi alla ledsna över att inte ha någon publik på plats, men med tanke på Corona-viruset måste vi vara riktigt försiktiga och förnuftiga."
 
Ekström och 2018 års FIA Junior WRC-mästare Emil Bergkvist kommer också att köra varsin Skoda Fabia, medan P-G Andersson, som vann juniortiteln 2004 och 2007, tävlar i en Ford Fiesta. Startlistan rundas av med Jonna E:son Brådhe i en Mitsubishi Mirage.
 
Rallyt inleds med en shakedown innan förarna möts i två kvalomgångar där de får räkna sin bästa tid. De tre snabbaste går direkt till semifinal. De två återstående platserna fylls av de två snabbaste förarna i en utslagningstävling.
 
I varje semifinal körs sträckan två gånger och föraren med den bästa totaltiden från varje duell kvalificerar sig till final. B-finalen utgörs av de förlorande semifinalisterna innan A-finalen körs i samma format.
 
Hela sträckan kommer att täckas av sju markbaserade kameror och ombordkameror i varje bil, medan en drönare kommer att ta spektakulära bilder från luften.
 
Rally Sweden Lockdowns ansvarige Glenn Olsson säger att tävlingens sprintupplägg kommer att ge en jämn och spännande tävling.
 
"Covid-19 har tystat rallyvärlden de senaste månaderna men nu är det dags för motorerna att ryta igen. Några av Sveriges största motorstjärnor, inklusive fyra världsmästare, kommer att tävla på vägar kända från VM-deltävlingen Rally Sweden."
 
"Utslagningsformatet tvingar förarna att kämpa för varje tiondel och minsta lilla misstag kan vara kostsamt. Det borgar för en riktigt spännande tävling för alla rallyfans," säger Olsson.
 
Evenemanget har ett starkt stöd från Torsby kommun och SVT.
 
"Det känns verkligen härligt att återigen erbjuda rallypubliken en spektakulär show efter två månader utan något rally. Formatet, där förarna möts i kvartsfinal, semifinal och final, gör det lite mer riskfyllt än i ett vanligt rally. Jag tror och hoppas att tittarna kommer att uppskatta det."
 
"För oss på SVT kommer detta att bli ett spännande test. Vi gör i princip en helt trådlös produktion och evenemanget i Torsby kommer att ge oss värdefulla insikter för framtiden," säger SVT:s verkställande producent Ulf Nilsson.

Sändningstider

Tävlingarna är publikfria men kan ses på följande sätt:

Söndag den 7 juni kl.15.45-17.55 på SVT och www.svtplay.se
Måndag den 8 juni sänds ett globalt sammandrag på WRC+

Mer information

Swecon samarbetar med Rally Sweden

Rally Sweden 2020 Highlights

Se höjdpunkterna från en på grund av vädret kraftigt nedbantad VM-deltävling i WRC.

Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss