Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Håkan storsatsar i skala 1:50

Det började av en slump, som det brukar heta. Men i Håkan Zaars fall berodde det även på hans stora aptit på tekniska utmaningar, modellbygge och gamla maskiner. – Visst blev den bra?! säger han och lyfter försiktigt upp skalmodellen av Volvo BM LM 841.

Håkan Zaar - Volvo LM841 Swedish Modelworks
Håkan Zaar utgick bland annat från sin egen LM841 när han började ta fram underlag för skalmodellen av samma klassiska hjullastare. Nu är nya modeller på gång.
Håkan Zaar i Sundsvall flödar över av entusiasm när det handlar om gamla maskiner, helst ånglok och ångfartyg. Han har flera projekt i olika skeden. Och åkeriet han driver domineras av gamla militära terrängfordon.

Han kan även fullfölja ett projekt, vilket bland annat Galtströmståget bevisar. Han är ordförande i föreningen som driver museijärnvägen några mil söder om Sundsvall.

Till vardags driver han företaget Prime Solutions som, enligt egen beskrivning, är ”extremtekniska problemlösare” och har kunder inom bland annat gruv och vattenkraftsindustrin.

– De ringer mig när det inte funkar. Vi tar ett helhetsgrepp på logistik, teknik och säkerhet.

”Förstlingen”

På fritiden är det pojkintresset som styr, ett intresse som mognat och utvecklats. Det förde Håkan till Eskilstuna för fyra år sedan. Håkan fick i uppdrag att bygga ett järnvägsspår och en vändskiva för ”Förstlingen”, Sveriges första ånglok som byggdes i Munktells mekaniska verkstad.

– Där kom jag i kontakt med Ralph Angestam på Munktellmuseet. Vi pratade om att den fina modellsamlingen i museet saknade en skalmodell av LM 841. Jag har ju en sådan själv, så jag sa att jag kunde ordna det.

För ett och ett halvt år sedan kom den äntligen ut till försäljning. Håkan hade då ägnat hundratals timmar åt att skapa en detaljerad 3D-kopia av maskinen och därefter skala ner den till 1:50. Sedan ytterligare hundratals timmar åt att hitta den handfull tillverkare i Kina som kunde tillverka, montera och slutligen förpacka skalmodellen.

Håkan Zaar - Volvo LM841 Swedish Modelworks

BM 4300

Till slut kom produktionen av skalmodellen av LM 841 igång, tillverkad i formsprutad plast med utvalda delar i metall och gummi samt vissa specifika detaljer i mycket tunn etsad metall.

– Vi har gjort 1 000 exemplar och hälften är sålda. Av bara farten gjorde vi även LM 841 i skala 1:87 för alla modelljärnvägsfantaster. Och de är många, skrattar Håkan.

Nästa projekt är redan på gång, en skalmodell av Volvo BM 4300. Den ska vara klar lagom till jul.

– Men nu är det lite osäkert, vi får se hur utbrottet av Coronaviruset i Kina utvecklas.

Volvo LM841 - Swedish Modelworks

Ökar takten

Tillsammans med kompisen Johan Landström i Linköping – som sköter kundkontakter, försäljning och marknadsföring – har han bildat företaget Swedish Modelworks för verksamheten.

– Nu ska vi öka takten, målsättningen är en ny skalmodell varje kvartal, säger Håkan.

Det är nog inga problem att hitta nya tänkbara skalmodeller, samlandet av skalmodeller är globalt och Håkan får in en jämn ström av förslag. Inte bara på skalmodeller, för den delen.

– Haha, jag har även fått förfrågan om att bygga gamla maskiner i skala 1:1. Riktiga maskiner, alltså. Vi får se, lite frestande är det...

Förädlad av One step further

Modellbyggaren Charles King på One Step Further är en mästare på att både vädra och bygga modeller och dioraman. Han har redan bearbetat Håkan Zaars LM 841 och gjort den i en väderbiten och extremt realistisk variant.

– Eftersom detta var en skala 1:50, var jag tvungen att kontrollera mina handrörelser eftersom det var en mindre skala jämfört med vad jag var van vid, säger King.

Nedan ser ni det fantastiska resultatet.

Volvo LM 841 av One Step Further i skala 1:50

Fakta

• Volvo BM LM 840/841 är de största maskinerna i sin generation med stel maskinkropp med härstamning från BM-Volvo LM 218 och pionjären H-10. Volvo BM LM 840/841 tillverkades under åren 1966–1986 i totalt 6 365 exemplar.

• Volvo BM 840 och 841 var fyrhjulsdrivna allroundlastmaskiner i 10-tons klassen byggda för att klara ett stort antal arbetsuppgifter i varierande miljöer. Maskinerna var försedda med hydrauliska redskapsfästen av ”Lilla Volvo BM-typen”, vilket gav minutsnabba byten samt tillgång till ett brett redskapsprogram. Mycket god stabilitet och framkomlighet, kombinerat med stor räckvidd och lyfthöjd, är egenskaper som var kännetecknade för dessa Volvo BM lastare. 

Källa: Munktellmuseet
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss