Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Volvo CE avtäcker sina eldrivna kompaktgrävare och kompakthjullastare på bauma

Volvo Construction Equipment har avtäckt två utsläppsfria maskiner – grävaren ECR25 och hjullastaren L25 – ur sitt nya utbud av eldrivna kompakta maskiner.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) lever upp till sitt åtagande om att bygga morgondagen genom avtäckningen av sin första kommersiella utsläppsfria eldrivna kompaktgrävare och kompakthjullastare på bauma i München. Maskinerna, som är de första att visas ur ett nytt eldriftssortiment med Volvo-märkta kompaktgrävare och kompakthjullastare, är helt utsläppsfria, har avsevärt lägre bullernivåer, lägre energikostnader, högre effektivitet och lägre underhållskrav än sina konventionella motsvarigheter. Från mitten av år 2020 kommer Volvo CE att börja lansera sitt utbud av eldrivna kompaktgrävare (EC15 till EC27) och kompakthjullastare (L20 till L28), och upphör med sin dieselbaserade utveckling av dessa modeller.

Eldrift

För att göra ECR25 och L25 eldrivna har förbränningsmotorerna ersatts med litiumjonbatterier. ECR25 har litiumjonbatterier och en elmotor som driver hydrauliken för att kunna flytta maskinen och redskapet. Maskinens batterier kan lagra tillräckligt med kraft för att kunna driva ECR25 i de vanligaste tillämpningarna, till exempel rör- och ledningsarbeten. L25 har litiumjonbatterier som möjliggör åtta timmars drift i maskinens vanliga applikationer, till exempel lätta infrastrukturarbeten, trädgårdsarbete, trädgårdsanläggning och jordbruk. L25 har även två dedikerade elmotorer: en för drivlinan och en för hydrauliken. Att hålla isär delsystemen har inneburit högre effektivitet i både systemen och hela maskinen. Både ECR25 och L25 har inbyggda laddare som möjliggör laddning över natten via ett vanligt eluttag. Ett alternativ för snabbladdning, som kräver tillgång till ett kraftfullare elnät, kommer också att finnas.

”ECR25 och L25 är revolutionerande maskiner som visar Volvo CE:s engagemang för framtidens teknik”, säger Scott Young, chef för elektromobilitet och automation. ”Eftersom maskinerna är eldrivna släpps varken partiklar, kväveoxid eller koldioxid ut i miljön. Detta, sammantaget med att de har ytterst låga bullernivåer, gör dem idealiska att använda i städer och på tätbefolkade platser.”

Från koncept till verklighet

Lanseringen av ECR25 och L25 sker efter positiva reaktioner på Volvo CE:s konceptmaskiner de senaste åren. Det inkluderar prototypen EX2 som är en helt eldriven kompaktgrävare och prototypen LX2 som är en helt eldriven kompakthjullastare. ”Även om ECR25 och L25 är olika maskiner, så har lärdomarna från dessa forskningsprojekt varit till nytta när grunden lades för det nya utbudet av eldrivna kompakta maskiner”, förklarar Young. ”Den teknik vi har utvecklat är nu tillräckligt robust och detta, tillsammans med förändrade kundbeteenden och strängare regelverk, gör detta till rätt tidpunkt för att lansera våra eldrivna kompakta maskiner”.

Nu när de första eldrivna kompakta maskinerna har avtäckts kommer ett antal maskiner att användas och testas av kunder i pilotprojekt innan produktionsstarten i mitten av år 2020.

Innovationer för en hållbar framtid

”Att avtäcka våra första kommersiella eldrivna maskiner är ett epokgörande ögonblick på Volvo CE:s färd mot att bygga en mer hållbar framtid”, säger Melker Jernberg, vd för Volvo CE. ”I linje med Volvokoncernens strategiska fokus på elektromobilitet på alla affärsområden, så ligger vi i framkant inom elektromobilitet och levererar hållbara lösningar som främjar våra kunders framgångar. Införandet av el i entreprenadmaskiner leder till renare, tystare och effektivare maskiner – det är branschens framtid.”

Mer information finns på: https://www.volvoce.com/global/en/this-is-volvo-ce/what-we-believe-in/innovation/electrifying-the-future.

Bild 1: De två utsläppsfria maskinerna är idealiska för användning i städer.
Bild 2: Presentation av eldrivna ECR25.
Bild 3: Presentation av eldrivna L25.