Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Veidekke når nya höjder med Volvos största rivningsgrävare

Den norska byggjätten Veidekke kommer att använda en Volvo EC750E HR höjdrivare för att riva 11-våningars House of Oslo, en av huvudstadens största byggnader.

När den norska entreprenören Veidekke fick i uppdrag att riva House of Oslo, ett enormt köpcentrum i hjärtat av huvudstaden, visste de att de hade fått en stor utmaning i sina händer.

Byggnaden på 55 000 m2 var inte bara omgiven av livliga gator fulla av fotgängare, bilar och spårvagnar, utan var även 11 våningar hög – en respektingivande höjd även för den mest erfarna rivningsentreprenör.

Ett jobb så stort krävde en ännu större maskin – en som kunde få jobbet gjort på ett säkert sätt och på utsatt tid.

Kundtillverkad lösning

Efter tidigare framgångar med sju andra rivningsgrävare med hög räckvidd från Volvo, så kontaktade Veidekke Volvo CE med önskemål om en maskin som motsvarade deras krav.

Entreprenören förklarade sina behov, som Volvo CE lyssnade på och sedan lanserade EC750E HR år 2018, baserat på feedback från Veidekke och andra kunder världen över.

”Vi behövde en maskin med lång räckvidd och det fick vi också”, säger Jon Nässelquist, chef för maskinköp på Veidekke. ”Att en kund kan framföra sina egna krav och Volvo bygger det kunden vill ha är unikt”.

Nya EC750E HR har en maximal tapphöjd på 36 m med ett verktyg på 3,6 t – det trumfar föregångaren EC700C HR med 4 m längre räckvidd och 44 % tyngre redskap.

Bergsäkra grunder

Eftersom grävmaskinen är skräddarsydd för rivning utgör stabilitet och säkerhet konstruktionens kärna.

EC750E HR har en helt ny undervagn som är särskilt framtagen för rivningssegmentet. Den är tyngre och bredare än till och med den större Volvo EC950E-grävaren, och jämfört med EC750E är undervagnen 0,5 m längre och 1 m bredare – och har en imponerande spårvidd på 4,3 m.

Med ytterligare 4 ton motvikt som ökar maskinvikten för EC750E HR till 104 ton får maskinen extra stabilitet som ger dess klassledande prestanda en stabil grund.

”Bredden och motvikten är det som ger maskinen dess stabilitet”, förklarar Nässelquist. ”Den står bergfast. Även när den höga räckvidden används står maskinen stadigt och svajar inte, vilket är en absolut nödvändighet”.

Säkerheten främst

EC750E HR har även ett antal viktiga säkerhetsfunktioner som skyddar både Veidekkes förare och maskinen när 60 000–70 000 t betongavfall ska flyttas på House of Oslo-arbetsplatsen.

Dessa inkluderar ett komplett rivningsskyddspaket med ett robust rammonterat rasskydd (FOG; Falling Object Guard), som skyddar föraren från fallande rivningsmaterial samtidigt som sikten bibehålls. För ännu bättre säkerhet lanseras EC750E HR med ett helt nytt TMI-system (Total Moment Indicator), som genom en egen skärm i hytten ger en realtidsvisning av bom- och redskapsposition samt varnar föraren vid arbete i en farlig ställning.

Jämna ytor

Maskinen är även utformad för komfort. Rivning av höga byggnader kräver att maskinförarna fokuserar på punkter högt över marken, och EC750E HR:s hytt, som kan tiltas upp till 30 grader, är mindre påfrestande för nacken och minskar tröttheten hos förarna.

Maskinförare Kenneth Ufs säger att tiltfunktionen har förbättrat hans arbetsliv: ”Att kunna tilta hytten är fenomenalt. Under en lång arbetsdag hjälper det mig att hålla mig komfortabel och fokuserad”.

Medan hyttens komfort är en viktig egenskap, så är de känsliga reglagen för hydraulsystemet lika viktiga för Kenneth. ”Maskinen har jämn hydraulik som reagerar precis som jag vill att den ska. Funktionerna är responsiva och reagerar snabbt, vilket är mycket viktigt”, tillägger han.

Ett responsivt hydraulsystem möjliggör större kontroll, säkerhet och effektivitet, vilket ger mer produktiva och nöjdare förare.

En nära relation

Veidekke har varit en uppskattad Volvokund i 14 år och äger en maskinpark med totalt 66 Volvomaskiner. Entreprenören lade sin order på nya EC750E HR med 36 m bom redan innan maskinen lanserades officiellt och var det första företaget att få en.

Medlemmar av Veidekkes team besökte även Volvo CE:s grävmaskinsfabrik i Changwon i Korea för att se var maskinen byggdes och få en förhandstitt innan den levererades.

”Volvo är en fantastisk partner när det gäller rivning”, säger Erik Nilsen, miljö- och anläggningschef för Veidekke i Norge. ”EC750E HR fungerar extremt bra och har hjälpt oss att upprätthålla en hög produktivitetsnivå. Den är det mest effektiva arbetsredskapet för ett jobb av det här slaget”.