Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

En enkel Volvo-hydrid som kan förbättra bränsleeffektiviteten med upp till 17 %

Den kommande EC300E Hybrid-grävmaskinens bomsänkningsrörelse laddar energilagrande ackumulatorer som används för att driva hydraulpumpen.

Ofta är de bästa idéerna de enklaste. Volvo CE har tagit den här idén till sitt hjärta med genialiska nya EC300E Hybrid, som nu börjar genomgå fälttester. Till skillnad från andra system som fångar upp svängningsenergin från en grävmaskins överbyggnad för att ge motorn elektrisk assistans, så skördar Volvos nytänkande hydraulhybrid ’fri’ energi som genereras av nedåtrörelsen hos grävmaskinens bom och använder den för att ladda hydraulsystemet. 

De kraftfulla och regelbundna bomsänkningsrörelserna laddar 20-liters hydraulackumulatorer, som sedan levererar energi för att driva hydraulhjälpmotorer som hjälper till att driva hydraulpumpen. Styrförmåga och prestanda är samma som för vanliga EC300E, inklusive möjligheten att arbeta i ECO-läge och hybridläge samtidigt.

VOLVO-BAUMA-MUNICH-EC300E-02-1920x1400

Snabb lönsamhet i schaktapplikationer

Den här enkla och okomplicerade lösningen minskar motorbelastningen och ger mellan 10–12% lägre bränsleförbrukning respektive upp till 12% mindre koldioxidutsläpp – och detta utan några prestandaförluster. Vid användning i schaktapplikationer (särskild sådana med svängning i 90 grader) kan den här enkla metoden ha betalt sig själv inom drygt ett år. Maskinen har samma styrförmåga och prestanda som motsvarande konventionella maskin, och upp till 17 % bättre bränsleeffektivitet beroende på applikation.

Det är dock inte bara idén som är enkel, utan även hårdvaran, som endast består av några tilläggskomponenter som är lätta att underhålla.

VOLVO-BAUMA-MUNICH-EC300E-03-1920x1400

EC300E Hybrid är inte ute på marknaden än, utan genomgår för närvarande fälttester ute hos kunder, så att tekniken kan valideras under verkliga förhållanden.

Teknik som denna är ännu ett exempel på hur Volvo CE lever upp till sitt åtagande om att uppfinna och utveckla mer hållbara och kostnadseffektiva lösningar åt sina kunder. 

För mer information, besök: https://www.volvoce.com/global/en/this-is-volvo-ce/what-we-believe-in/innovation/ec300e-hybrid

Bild 1: EC300E Hybrid börjar nu genomgå fälttestning.
Bild 2: Volvos nytänkande hydraulhybrid skördar ’fri’ energi som genereras av nedåtrörelsen hos grävmaskinens bom.
Bild 3: Tekniken bidrar till att minska motorbelastningen.