Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Så väljer du rätt grävskopa för din applikation

Eftersom grävmaskiner är så mångsidiga, finns det inte någon universalskopa som passar alla arbetsuppgifter. Det är därför viktigt att välja den bästa för ändamålet. Produktivitet, bränsleeffektivitet och livslängd är alla beroende av rätt skopa.

Välja rätt storlek på skopan

· Grävmaskinens specifikationer

Skopans storlek begränsas först och främst av grävmaskinens specifikationer. Man bör till exempel aldrig använda samma skopa på en 14-tonsgrävmaskin som på en 22-tonsmaskin. Grävmaskinens storlek, konfiguration, önskade räckvidd och övriga specifikationer snävar in urvalet. I appen Volvo Attachment Selector (Google Play/App Store) listas alla de skopstorlekar som fungerar för varje grävmaskinsmodell.

· Materialets densitet

En större skopa innebär inte alltid högre produktivitet. Om utgrävt material är särskilt kompakt kan det tynga ned stora skopor, vilket gör cykeltiden längre. Volvo CE rekommenderar alltid att använda en mindre skopa för att lyfta kompakta material, till exempel sprängsten eller hårt packad lera, än för att förflytta mjukare material som matjord eller sand.

· Dumperns/lastbilens kapacitet

Grävmaskinens skopstorlek och produktivitet ska matcha kapaciteten hos dumpern eller lastbilen den används tillsammans med, så att lastningen kan genomföras så rationellt som möjligt. Med rätt skopa får förarna mer gjort på kortare tid, bränsleförbrukningen blir lägre och slitaget på maskinerna mindre.

Välja rätt typ av skopa

· Allroundskopor

Allround- eller grävskopor är den vanligaste skoptypen för grävmaskiner på vanliga anläggnings- och utgrävningsplatser. De är försedda med tänder för effektiv grävning och högre grävkrafter, vilket gör dem lämpliga för grävningsjobb med en mängd olika markförhållanden. Att hantera matjord, lös lera och sand, såväl som grus och lösa stenar, är en enkel match för allroundskopor.

· Förstärkta skopor

Förstärkta skopor används vanligen i applikationer som stenbrott för lastning. De är gjorda av höghållfast, slitstarkt stål och har en tyngre och tåligare konstruktion än allroundskopor. De möjliggör produktiv grävning i kompakta material som sprängsten, hårt packad lera och sten. Förstärkta skopor kan även hantera grus, riven basalt, sprängd granit, sand med högt silikainnehåll, vassa stenar och andra kompakta material.

· Planeringsskopor

Planerings- eller dikningsskopor används ofta inom väg- och markanläggning samt rör- och ledningsarbeten. De är bredare än andra skopor och har ett flat sparskär, vilket gör dem idealiska för fyllning med mjuka material, grävning och förflyttning av material.

Varje skopa kan även anpassas med olika typer av tänder, kantstål och extra slitskydd för optimala prestanda. Volvos återförsäljare kan vägleda kunderna genom urvalsprocessen för att säkerställa bästa möjliga drifttid och produktivitet i arbetet.

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion EMEA (Europa – Mellanöstern – Afrika)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-post: hannah.kitchener@se10.com