Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Så förbereder du din grävmaskin för vintern

Extremt låga temperaturer kan ha en betydande påverkan på en grävmaskins prestanda och underhåll. Följ våra tips för att säkerställa maximal drifttid och lönsamhet för din maskin under de kalla månaderna vi har framför oss.

1. Byt till hydraul- och motoroljor för kallt väder

Syntet- och multi-grade-oljor är vanligen tillräckliga för det temperaturspann som förekommer i de flesta europeiska länder under året. Om du regelbundet arbetar i minustemperaturer bör du dock överväga att istället använda hydraul- och motoroljor som är särskilt avsedda för kallt väder. Det säkerställer optimal viskositet för prestanda även vid snö och is.

2. Använd särskild vinterdiesel

På samma vis bör du överväga att använda särskild vinter- eller arktisk diesel, som har lägre fryspunkt än vanlig diesel, såväl som bättre filtrerbarhet i kyla. Det rekommenderas även att fylla bränsletanken till minst 70 % för att minimera eventuell korrosiv kondensation.

3. Öka kylvätskekoncentrationen

Ju lägre temperatur, desto högre rekommenderad kylvätskekoncentration. Ned till -10 ºC kan du använda en koncentration på 40 %, men om du arbetar i temperaturer så låga som -50 ºC bör den ökas till 50 %.

4. Testa batterierna

Batterier kan förlora upp till 50 % av sin styrka i kalla miljöer, så om batteriet redan är svagt går grävmaskinen troligen inte att starta. Som förberedelse inför vintermånaderna bör du använda en batteritestare för att kontrollera spänningen och vara uppmärksam på prestandasignaler, till exempel att motorn dras runt trögt eller långsamt.

5. Överväg ytterligare extrautrustning för kallt väder

Volvo CE har ett utbud av extrautrustning för kallt väder för grävmaskiner som förbättrar prestanda, minimerar underhållsbehovet och ökar förarkomforten. Dessa inkluderar motorblocksvärmare som värmer upp motorblocket före start, dieseldrivna kylvätskevärmare som också underlättar starter i kallt väder och värmer hytten, vattenavskiljare med värmare som bidrar till att minimera vaxuppbyggnad i dieselbränsle samt slangar godkända för arktiska miljöer, utvecklade för att klara förhållanden ned till -40 ºC.

Med lite förberedelser och assistans från din lokala Volvo CE-återförsäljare kan du se till att din grävmaskin är redo att fortsätta producera – och dra in pengar – under vintermånaderna.

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion EMEA (Europa – Mellanöstern – Afrika)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-post: hannah.kitchener@se10.com