Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Fjärrstyrda hjullastare testas när Volvo CE får Sveriges första 5G-nät för industrin

Idag har Telia, Ericsson och Volvo Construction Equipment invigt Sveriges första 5G-nät för industriellt användande på Volvo CE:s anläggning i Eskilstuna. Därmed blir Volvo CE en av de första i världen med att använda 5G-teknik för att testa fjärrstyrda maskiner och autonoma lösningar.

Fjärrstyrda hjullastare testas när Volvo CE får Sveriges första 5G-nät för industrin
5G-nätet kommer att användas vid Volvo CE:s forsknings- och utvecklingsanläggning i Eskilstuna för att vidareutveckla lösningar för fjärrstyrning av anläggningsmaskiner samt helt automatiserade flöden. Men även för att fördjupa kunskapen om hur uppkopplade maskiner kan skapa mervärde för kunden.
 
“Det finns olika nivåer av autonoma lösningar och 5G kommer vara ett viktigt teknikstöd för oss att driva på utvecklingen i detta område. Testerna i Eskilstuna kommer inkludera fjärrstyrning av en konventionell hjullastare men också för att fortsätta genomföra tester av vår konceptdumper HX2”, säger Melker Jernberg, VD Volvo CE.
 
“Vi märker att industrins intresse för 5G är stort. Automatisering av hela flöden möjliggör nya arbetssätt och stora effektivitetsvinster. Men för att koppla upp verksamhetskritiska maskiner och fordon så behövs en lösning som kan hantera massiva datamängder och en garanterad uppkoppling. Det är vad 5G möjliggör. Och jag är stolt över att vi tillsammans med våra partners har ledartröjan för att ta 5G till Sverige”, säger Anders Olsson, vd Telia Sverige.
 
Även i automatiserade system så kommer människor då och då att behöva gå in och styra. Dagens fjärrstyrningsteknik ger en fördröjning vilket gör det svårt att styra med någon hastighet eller precision. Med 5G blir fjärrstyrning enklare och säkrare. 
 
“Med extremt korta svarstider och datakapacitet samt hög tillförlitlighet i mobilnäten, kan nu kommersiell och standardiserad 5G-teknik användas för att till exempel fjärrstyra tunga maskiner i realtid. Detta öppnar dörren för nya möjligheter som ökad effektivitet, reducerad kostnad eller minimera risker i farliga miljöer. 5G hjälper oss att skapa ett säkrare, effektivare och hållbart samhälle. Tillsammans med Telia och Volvo CE gör vi nu detta till verklighet i Eskilstuna. 5G-tekniken är redo för världen”, säger Magnus Frodigh, forskningschef Ericsson.
 
Volvo CE, Telia och Ericsson samarbetar sedan tidigare för att med den senaste tekniken bidra till en säkrare och effektivare gruvdrift och sommaren 2018 gick Volvo CE med i Telias 5G partnerprogram. Lärdomarna från testerna i Eskilstuna förväntar Volvo CE kunna applicera i sin globala verksamhet. 
 
“Testerna sker lokalt i Eskilstuna, men vår verksamhet här verkar globalt. Uppkopplade maskiner och autonoma system är framtiden. Det kan ge våra kunder effektivare produktion, logistik, större flexibilitet, och säkrare arbete. Genom att minimera de potentiella säkerhetsriskerna och den driftavbrottstid som är förknippad med verksamheter som gruvbrytning kan vi komma närmare vår strävan om noll utsläpp, noll olyckor och noll oplanerade stopp. Det ska bli spännande att se hur långt 5G kan hjälpa oss på denna resa”, avslutar Melker. 

Om 5G

Det är femte generationens mobilnät. Jämfört med 4G så är 5G snabbare, har lägre fördröjning, högre tillförlitlighet och klarar av att hantera fler uppkopplade enheter på samma gång. Det öppnar upp för helt nya användningsområden inom industri, viktiga samhällsfunktioner och i vardagen. 
 
Sommaren 2018 startade Telia ett 5G-partnerprogram som tillhandahåller en innovationsmiljö med möjlighet att utforska de tekniska och affärsmässiga möjligheterna med 5G innan en kommersiell lansering under år 2020. Hittills är Volvo Construction Equipment, Einride, Tieto och Mittuniversitetet med i partnerprogrammet. Utöver partnerprogrammet så samarbetar Telia med Kungliga Tekniska Högskolan, initiativet Umeå 5G, Luleå Tekniska Universitet och Sveriges Olympiska Akademi kring 5G.

För mer information

Tiffany Cheng

Director, External Communications
Volvo Construction Equipment
Tel: int +32 499 56 68 47
Email: tiffany.cheng@volvo.com

Brian O'Sullivan

SE10
London
Tel: int +44 77 333 50307
Email: brian.osullivan@se10.com

Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss