Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Begagnade Volvo reservdelar - en succé

Idén må ha varit enkel men den visade sig vara briljant – att plocka isär gamla maskiner för att sedan sälja begagnade reservdelar. Demonteringen i Eskilstuna har blivit en ren och skär succé.

 Begagnade Volvo reservdelar till anläggningsmaskiner hos Swecon
Det har bara gått fyra år sedan Swecon startade verksamheten. Man gjorde det i en tid när marknaden fullkomligen skrek efter begagnat. Och det gör den fortfarande.
 
– Efterfrågan är jättestor och vi ökar i försäljning hela tiden, berättar Jan Kihlstenius, chef för Begagnade Reservdelar.

22 000 unika reservdelar

Siffror kan tyckas trista men för att ge en tydlig bild av framgången: Sedan starten har verksamheten genererat 22 000 unika reservdelar, nära 200 maskiner har demonterats och i skrivande stund står 40 maskiner parkerade utanför anläggningen, redo att plockas isär.
 
– Till en början hade vi 1 700 pallplatser, i dag har vi över 2000. Det börjar bli väldigt trångt här, skrattar Jan.

Renoverat säljer

Jan och hans kollegor upptäckte rätt tidigt att de reservdelar som hade vissa defekter var svåra att sälja. Det kunde vara allt från små läckage och glapp till repig lack. Då föddes idén att med enkla medel ge dem en uppfräschning.
 
– I dag renoverar vi reservdelar både här på plats och även på Swecon i Estland. De renoverade produkterna säljer riktigt bra. Och för att få en extra snygg finish på dem har man även låtit bygga en lackbox.
 
– Har vi till exempel renoverat en transmission är det inte roligt om den är ful i lacken. Tack vare boxen kan vi leverera prylar blanka och fina.

På export

Från början var tanken att komma igång med den svenska marknaden först och sedan den internationella. Men Europa, visade det sig, var redan hungrigt.
 
– Många länder ville börja handla med detsamma. Och nu finns vi med på internationella webbplatser och har annonser rullande hela tiden, förklarar Jan.
 
Så vad beror då framgången på? Bland annat handlar det om att det är gott om Volvomaskiner i Sverige och ibland svårt att få tag på nya reservdelar.
 
– Många äldre maskiner, sådana som ofta använts som reservmaskiner har under högkonjunkturen fått gå i daglig drift och då behövs delar för att kunna underhålla och serva dem. Trodde du att det skulle bli så här populärt?
 
– Ja, på sikt men jag trodde aldrig att det skulle gå så fort!

Intresserad av begagnat?

Är du på jakt efter en begagnad reservdel? Välkommen att höra av dig till din lokala Swecon- eller Lantmännen Maskin-anläggning. Om beställningen görs lokalt ingår även frakten dit. Självklart kan du kontakta Begagnade Reservdelar direkt på tel: 010-556 32 80 eller begagnade.reservdelar@swecon.com

Vi besöker demonteringen i Eskilstuna

Swecon har en demonteringsverkstad i Eskilstuna för Volvo anläggningsmaskiner. Vi har över 20 000 delar i lager (2019) för snabb leverans.

Mer information

Begagnade reservdelar

En begagnad reservdel är inte bara ett kostnadseffektivt alternativ till nya Volvo originaldelar, det ger oss även en möjlighet att tillhandahålla reservdelar som gått ur produktion. Våra kompetenta tekniker är väl utbildade att ta hand om varje unik reservdel, som identifieras med Volvos originalnummer. Varje del kan spåras för att få fram information om till exempel pumptryck, körtimmar, ålder m m. 

Läs mer
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss