Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Fem vanliga användningsfel och hur man undviker dem

Operatörens beteende påverkar inte bara maskinens hälsa, utan även produktiviteten och lönsamheten för hela verksamheten på platsen. Här är fem av de vanligaste användningsfelen att vara uppmärksam på.

1. Inte lämna maskinen på tomgång i några minuter innan den stängs av

Om en operatör har för vana att stänga av maskinen utan att låta motorn gå på tomgång i några minuter först, så leder det till slut till att turboladdaren tar skada eller rentav går sönder, vilket kan vara mycket kostsamt att reparera. Volvo CE rekommenderar att operatörer alltid låter maskinen gå på tomgång i två, tre minuter innan motorn stängs av helt.

Inte lämna en maskin på tomgång

2. Ändra från framåt- till bakåtkörning (eller vice versa) i hög hastighet

På sikt kan drivlinan gå sönder om en hjullastares körriktning ofta ändras i hög hastighet. Eftersom transmissionsbyten kan kosta ansenliga belopp är det ett användningsfel varje maskinägare bör undvika. Volvo CE rekommenderar att operatörer alltid låter maskinen stanna helt innan körriktningen ändras från framåt till bakåt eller vice versa.

Ändra från framåt- till bakåtkörning i hög hastighet

3. Använda fel arbetsläge för grävmaskinen

Vissa grävmaskinsoperatörer kan tro att det högsta arbetsläget – H (Heavy) – hjälper dem att nå den högsta produktiviteten. De kan dock nå samma produktivitetsnivå i ett lägre arbetsläge, men då förbruka halva mängden bränsle.

Använda fel arbetsläge för grävmaskinen

4. Bromsa för ofta och inte använda retardern

Vissa operatörer av ramstyrda dumprar kan vara alltför flitiga bromsanvändare. Att vila med ena foten på bromspedalen, även om man så bara nuddar den, innebär att dumpern måste jobba hårdare för att bibehålla hastigheten och bromsarna slits ut snabbare. Att använda bromsarna för att hålla en jämn hastighet vid körning i nedförsbacke, istället för retardern, har en liknande effekt. Onödigt bromsslitage medför onödiga bromsbyteskostnader.

Bromsa för ofta

5. Överanvända 6x6-hjulsdriftskombinationen på en ramstyrd dumper

Volvos ramstyrda dumprar har differentialspärrar som låter operatören välja mellan 4x6- och 6x6-hjulsdriftskombinationer, beroende på hur mycket drivgrepp som önskas. 6x6-kombinationen ger enastående kontroll och stabilitet i krävande terräng, men om operatörerna använder den i onödan kan de slösa massor av bränsle och orsaka onödigt slitage på däcken.

Överanvända 6x6-hjulsdriftskombinationen

Återta kontrollen

Genom att ansluta maskiner via Volvo CE:s CareTrack-telematiksystem går det att spåra operatörsbeteenden och genomföra ett operatörsutbildningsprogram. Det leder till mindre slitage, lägre underhållskostnader, högre bränsleeffektivitet, ökad produktivitet – och högre vinster. Volvos återförsäljare har alla verktyg de behöver till hands för att hjälpa kunderna återta kontrollen över sina kostnader för en framgångsrik och lönsam verksamhet.

Återta kontrollen med CareTrack

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion EMEA (Europa – Mellanöstern – Afrika)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-post: hannah.kitchener@se10.com