Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Tre sätt som maskiner på tomgång drabbar lönsamheten

När en entreprenadmaskin går på tomgång bidrar den inte till produktionen, utan kostar dig pengar.

1. Högre bränslekostnader

Bränsle är en stor kostnad för alla ägare av entreprenadmaskiner, så det är viktigt att varje droppe används till det arbete företaget får betalt för att göra. Maskiner på tomgång bränner bokstavligen pengar för ingenting.

Högre bränslekostnader

2. Ökat maskinslitage

På samma vis slits motorn i onödan om den körs utan att maskinen utför arbete. Maskinen behöver servas mer regelbundet och delar bytas oftare, vilket ökar den totala ägandekostnaden.

Ökat maskinslitage

3. Lägre andrahandsvärde

Tomgångskörning kan även försämra en maskins andrahandsvärde eftersom onödiga timmar läggs till på timräknaren. Under en maskins livslängd kan detta uppgå till en avsevärd värdeförlust som lätt hade kunnat undvikas.

Lägre andrahandssvärde

Så minskar du tomgångskörningen

Det finns två huvudorsaker till tomgångskörning. Den första är att motorerna lämnas igång när förarna tar rast.

För att motverka detta har många maskiner från Volvo en funktion för automatisk motoravstängning. Efter fyra minuters inaktivitet avger maskinen en 60-sekundersvarning om att motorn kommer att stängas av. 60 sekunder senare stängs sedan motorn av.

Det är dock förstås ändå bra att uppmuntra förarna att stänga av sina maskiner.

Den andra vanliga orsaken till tomgångskörning är att antalet maskiner på platsen och deras kapacitet inte är ordentligt matchade med det jobb som skall utföras. En hjullastare kan till exempel gå på tomgång medan den står och väntar på nästa dumper, som ska lastas.

Volvo CE arbetar med sina kunder för att säkerställa att de har den optimala kombinationen maskiner för jobbet. För större kunder kan Volvo CE även göra en simulering med SiteSim-verktyget, som beräknar den idealiska konfigurationen för arbetsplatsen – inklusive vilka färdvägar förarna bör ta.

I vilket fall går det att ansluta maskinerna via Volvo CE:s telematiksystem CareTrack och begära en Insiktsrapport för att se vad som händer på arbetsplatsen och ta kontroll över kostnaderna.

Så minskar du tomgångskörningen

Fler tjänster från Swecon

Kompetens i branschen

Upptäck Swecon Utbildning

Swecon har genom åren byggt upp en stor kompetens, både vad gäller entreprenadmaskiner och branschen i stort. Våra instruktörer erbjuder riktade utbildningar på Volvo CE:s alla produkter efter önskemål. Vidare finns förar- och instruktörsutbildningar för lokala instruktörer, produktspecialister och säljare samt utbildningar för lärare och anläggningsingenjörer.

Ja, jag vill veta mer!

YTTERLIGARE INFORMATION

Anne Bast

VP Corporate Communication
Volvo Construction Equipment
Försäljningsregion EMEA (Europa – Mellanöstern – Afrika)
Tel: + 46 16 5415906
anne.bast@volvo.com

Hannah Kitchener

SE10
London
Tel: +44 207 923 5863
E-post: hannah.kitchener@se10.com