Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Volvos jätte har jobb i två år framåt

Den nya rivningsmaskinen Volvo EC750E HR skulle ha spelat en av huvudrollerna på Svenska Maskinmässan i juni förra året. Pandemin kom emellan – men tro inte att den imponerande maskinen är sysslolös för det. – Den är fullbokad i två år framåt, säger Johan Jansson på Jansson Entreprenad som köpte visningsexemplaret.

Volvo EC750E HR - High Reach - hos Jansson Entreprenad

Det var långt ifrån ett impulsköp. När cirka 80 procent av företagets omsättning kommer från rivningsuppdrag, så är maskinerna av högsta prioritet. Därför besökte en liten delegation från Jansson Entreprenad Boston hösten 2019 och den stora mässan World Demolition Summit.

– Där fick vi prata med Volvos specialister och kolla in maskinen. Innan vi köpte den fick även vår förare Johan Persson provköra den hos Swecon i Södertälje, säger Johan Jansson.

Det som fick dem att köpa den stora rivningsmaskinen var att Jansson Entreprenad vann upphandlingen för att riva ett stort kontorskomplex vid Liljeholmskajen i Stockholm där nya bostäder ska byggas.

– Där kommer nya EC750E HR att behövas i 16 månader. Maskinen har precis den räckvidd och den kraft som behövs för att göra ett bra jobb.

Nu mjukar den dock upp med två ”småjobb” i Stockholmstrakten, först rivningen av en gång- och cykeltunnel i Häggvik och därefter rivningen av en industribyggnad i Värtahamnen.

– Där behöver den bara den korta bommen, men i Liljeholmen kommer den långa bommen på som ger en räckvidd på 36 meter, säger Johan Jansson.

Föraren Johan Persson kör Volvo EC750E HR för Jansson EntreprenadFöraren Johan Persson fick testa maskinen hos Swecon i Södertälje.

Växte snabbt

Jansson Entreprenad i Linköping firar 75 år i år. Det gör man med att producera en film och en katalog om företaget och visst har det hänt saker sedan Sture Jansson startade sitt åkeri 1946. När sonen Kjell tog över (han är fortfarande aktiv i företaget som verkstadsansvarig) siktade han in verksamheten mot entreprenader. Sönerna Johan och Victor tog plats i var sin grävmaskin så fort de slutat skolan.

– Men för sex år sedan klev vi ut ur maskinerna och började utveckla företaget. Nu består cirka 80 procent av verksamheten av rivning och vi jobbar över hela Sverige.

Under samma tid har antalet medarbetare tredubblats, till 35 anställda, och årsomsättningen översteg 100 miljoner kronor för första gången i det senaste bokslutet.

– Det är viktigt, där ska vi ligga kvar. En del stora projekt kräver att anbudsgivarna har över 100 miljoner kronor i omsättning.

Noggrann rekrytering

På maskinsidan finns flera Volvo, bland annat levererades en ny EC380EL, High and wide, i somras. Även den är Johan Jansson
mycket nöjd med.

– Den funkar mycket bra och är bränslesnål. Jag har hört att föraren särskilt berömmer hydrauliken i maskinen.

En bra maskinpark är en delförklaring till framgångarna. Minst lika viktigt är medarbetarna.

– Vi har ett väldigt fokus på medarbetarna och är mycket noggranna i rekryteringen. Vi vill också involvera dem i bolaget. Delaktighet betyder mycket om företaget ska lyckas.

Volvo EC750E HR hos Jansson Entreprenad

Fakta EC750E High Reach

• EC750E HR är den tyngsta rivningsgrävaren i Volvos sortiment och har en av rivningsbranschens längsta räckvidd.

• Maskinen har en räckvidd på 36 meter över mark och 9,5 meter under jord. Med olika förlängningar och bommar är det ett flerfunktionellt demonteringsverktyg som passar för en mängd arbetsuppgifter, även under mark och under vatten.

• För stabilitetens skull är undervagnen en halv meter längre och en meter bredare än EC750E. Med en extra motvikt på fyra ton ökar stabiliteten ytterligare.

Mer information

Volvo EC750E High Reach

Med en tappräckvidd som sträcker sig från 36 m över mark till 10 m under mark är EC750E HR, som uppfyller Steg V-kraven, en kraftfull, flerfunktionell rivningsgrävmaskin med enastående prestanda och säkerhet.

Läs mer
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss