Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

EC480E höjdrivare spelar huvudrollen när ikonisk byggnad rivs

I vintras påbörjades rivningen av två ikoniska byggnader i Kiruna  för att göra LKAB:s fortsatta brytning av järnmalm möjlig. Vid rivningen av Kiruna stadshus och Bolagshotellet spelar en ny EC480E HR huvudrollen. – Med det långa aggregatet får den en räckvidd på 31 meter, det kommer att behövas, säger Mats Helin, projektchef på LTH Traktor.

Volvo EC480E High Reach - höjdrivare hos LTH Traktor

LTH Traktor är en modern framgångssaga. Det lilla familjeföretaget grundades 1989 och leds än i dag av bröderna Häggroth: Lennart, Ronny och Tommy. Med åren växte LTH, framför allt med jobb åt gruvindustrin i Kiruna och Svappavaara. I dag har företaget över 300 anställda och är nu även en högst aktiv part i omvandlingen av Kiruna. Så sent som 2016 blev rivning en självständig avdelning inom företaget och Mats Helin, med dryga 30 års erfarenhet av rivning, togs in att leda verksamheten.

– Nu är vi ett 20-tal anställda och i samband med rivningsprojekt så hyr vi in personal för den selektiva rivningen, säger Mats Helin.


163 ton tung

 

Just den selektiva rivningen och demonteringen är en extra delikat historia när en av Kirunas mest kända byggnader, Stadshuset, ska rivas. Redan för ett par år sedan plockade LTH ner det gigantiska klocktornet som stod på Stadshusets tak, renoverade alla delar och satte upp det intill det nybyggda stadshuset. Ett styvt jobb, då det massiva tornet, som vägde 163 ton, fick plockas ner i delar från 50 meters höjd. Nu har arbetet flyttat inomhus.

 

– En stor del av de kulturvärden som finns i Stadshuset ska monteras ner och återanvändas i andra byggnader. Det är stenräcken, terrazzo, väggpaneler och mosaiker som ska sättas upp i bland annat nya badhuset och den nya gymnasieskolan.

Två höghöjdsrivare

I april ska bara byggnadens stomme finnas kvar med de imponerande måtten 50 gånger 50 meter samt 25 meter i höjd från källare till tak.

– Själva rivningen är ändå inte så komplicerad. Vi har två höghöjdsrivare – en Volvo EC360 och den nya EC480 – plus ett par tre vanliga grävmaskiner. Däremot så känns det väldigt speciellt att riva det gamla Stadshuset som blivit en ikonisk byggnad i Kiruna.

– Vi går till jobbet med ett visst mått av ödmjukhet. Samtidigt känns det bra att just det här speciella rivningsjobbet görs av ett lokalt företag. Det är lite sorgligt, men samhällsomvandlingen är en stor och kom- plex process som kommer att pågå under många år. Den är ett livsvillkor med ömsesidiga beroenden som alla här är väl medvetna om, varför man ser det som en omvandling för en framtid tillsammans, säger Mats Helin.

Nya Parker

Redan den sista september ska rivningen vara klar. Inte bara det, då ska även den planerade gruvstadsparken finnas på plats. Alla rivningsobjekt ska nämligen ge plats för en gestaltning eller park i buffertzonen mellan gruva och stad. 

– Vi har redan anlagt flera gruvstadsparker med lekparker för barn och ett utomhusgym. Syftet är att både skapa en koppling till den tidigare verksamheten samt öka trivseln.

Relaterade produkter

Volvo EC480EHR

Volvos rivningsmaskin EC480EHR med lång räckvidd är utrustad med våra senaste innovationer för ökad produktivitet. Dessa maskiner är kontruerade för en så produktiv arbetsdag som möjligt 

Mer information