Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Miljön styr maskinvalet hos Skultorps Åkeri & Grus

Att tänka på miljön, kan ibland vara mer ord än handling. För Mikael Johansson på Skultorps Åkeri & Grus AB är det på riktigt. – Vi håller på att certifiera oss, både kvalitets- och miljöcertifiering. När vi köpte den nya dumpern, var det ett krav att den hade en Steg 5-motor.

Miljön styr maskinvalet hos Skultorps Åkeri & Grus AB

Dumpern han pratar om är en Volvo A25G som levererades runt julhelgen 2019. Den hade förstås en Steg 5-motor, men inte bara det – det var den absolut första A25G med Steg 5-motor.

– Haha, det såg vi först senare. Maskinen har nummer 001, det är faktiskt lite roligt. Det stod att den gått 30 timmar när vi fick den. Det var förstås inget som märktes.

Maskinen såldes som begagnad, men var så nära nyskick det går att komma. Innan Mikael köpte den hade den gått som testmaskin internt på Swecon.

Volvo A25G dumper med Steg 5-motor hos Skultorps Åkeri & Grus AB Företaget är en lång familjehistoria som började redan 1946 då Gunnar Johansson, farfar till Mikael, startade ett åkeri i Skultorp. I mitten av 80-talet tog sönerna Lars och Kent Johansson över rörelsen. Mikael, son till Lars, började köra 1988 och blev delägare i bolaget 2009.

– Ojoj, vad tiden har gått fort! Men mycket är sig likt. Pappa är 69 år, men han kör fortfarande på heltid och börjar klockan 05.00 som alla vi andra. Lördagar är den enda lediga dagen, för på söndagar sköter vi ekonomin. Vi kör på det gamla viset, skrattar Lars.

Måste hänga med

Även om de följer de gamla traditionerna, måste bolaget anpassa sig till dagens och morgondagens krav. Bolaget har i dag ett tiotal anställda och har två ben att stå på: dels entreprenadverksamhet för i huvudsak Peab och NCC samt driften av den egna bergtäkten utanför Skövde som producerar cirka 200 000 ton om året.

– Vi måste hänga med tiden och då är kvalitet och miljö viktigt. Därför lägger vi ner ganska mycket tid på att certifiera oss. Det är bättre att försöka ligga ett steg före, allt fler kunder kräver certifiering och nya miljöanpassade maskiner, säger Mikael Johansson.

I maskinparken finns huvudsakligen Volvo: två hjulgrävare, två bandgrävare, fyra hjullastare samt två dumprar.

Maskinflotta hos Skultorps Åkeri & Grus AB– Nya och bra maskiner är viktigt. I april fick vi en ny Volvo L180H till bergtäkten.

Samtliga Volvomaskiner servas av Swecon i Skövde. Det är ett enkelt val, enligt Mikael.

– Här kommer certifieringen in igen. Om Swecon sköter all service, så kommer vi fram i certifieringsarbetet mycket snabbare. Dessutom blir maskinerna servade på rätt sätt och i rätt tid.

Mer information

Volvo A25G

Kraft, styrka och tillförlitlighet för tuffa jobb. Upplev de enastående transportegenskaperna hos Volvos slitstarka A25G, med produktivitetshöjande funktioner och avancerad teknik som ger ökad effektivitet utan att du behöver göra avkall på prestanda.

Läs mer
Volvo L180H

L180-maskinen i H-serien är effektivare, smartare och mer produktiv än den tidigare G-serien. Upp till 15 % bättre bränsleekonomi tack vare stark motor, andra generationen OptiShift och helt ny parkeringsbroms. Ytterligare faktorer som bidrar till att L180H har upp till 10 % högre produktivitet är en ny transmission, ny momentomvandlare och modifierat utväxlingsförhållande.

Läs mer

Relaterad information

mySwecon - din digitala assistent på jobbet

I mySwecon samlar vi alla de tjänster som du behöver – allt med stöd av de inbyggda systemen som finns i Volvos maskiner. Dessutom knyter vi ihop verktyget med Swecons alla system som levererar nödvändig information som förenklar din vardag - helt kostnadsfritt! 

Läs mer
Volvo L25 och ECR25 Electric - Add Silence
Add Silence
Läs mer
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss