Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Miljöhänsyn styrde valet av maskiner hos Tångabergs Schakt

I december startar det efterlängtade bygget av dubbelspår för Västkustbanan i en ny tunnel genom Varbergs centrum. Tångabergs Schakt, som ansvarar för schaktarbeten i och omkring den södra delen, är mer än beredda. – På sikt räknar vi med att, tillsammans med några samarbetspartners, ha upp emot 15 maskiner i tunnelprojektet. Därför har vi gjort några strategiska maskininvesteringar och fler lär det bli, säger vd Jörgen Johansson.

Jörgen Johansson, vd Tångabergs Schakt

Tunnelprojektet, som beräknas pågå i fem år, kommer alltså att ta ett stort antal av företagets maskiner i anspråk. Det är ett stort åtagande, särskilt som Tångabergs Schakt av tradition vårdat de lokala kunderna.

– De får absolut inte komma i kläm, därför har vi gjort några maskininköp för att klara alla våra uppdrag, säger Jörgen Johansson.

De senaste månaderna har man köpt en L90H, en ECR355E och en EW160E. Ytterligare en EWR170E är på väg in och Jörgen Johansson utesluter inte fler investeringar.

– Tidigare har vi kunnat ha några äldre extramaskiner som back up, men nu kommer alla våra maskinresurser att behövas.

Gynnsam utveckling

Företaget startades av Jörgens pappa Sören, hans bror Ulf och farfar Bengt i mitten av 70-talet. Det tuffade på i mindre skala och så var det även när Jörgen anslöt år 2000 som maskinist.

– Då var vi fyra som körde. Nu är vi 30-talet anställda på 25 maskiner och åtta lastbilar. Vad som hänt? Tja, vi utökade med en eller ett par maskiner om året. Vi har haft det gynnsamt i Varberg med många projekt, bland annat inom VA-arbeten och bostadsbyggande, och milda vintrar som gjort att vi kunnat köra för fullt året runt. Framgången bygger förstås också på vår kompetenta och engagerade personal.

Jörgen gick in som delägare 2005 och fram till 2016 varvade han jobb i maskinen med en allt mer krävande administration. För tre år sedan, 2016, såldes bolaget och ägs numera av Svenska Mark- och Anläggningsbolagen i Kungsbacka.

– Men jag saknar att sitta i maskin och köra. Därför hoppar jag in så fort jag har möjlighet. Det är roligt, men framför allt vill jag hålla kontakt med jobbet. Som ansvarig för verksamheten är det viktigt att vara insatt i hur maskinerna funkar i verkligheten.

Steg 5-motorer

Företaget har uteslutande Volvo anläggningsmaskiner. Alla är välutrustade och de senaste har bland annat ordentlig arbetsbelysning, Leica maskinstyrning och Oil-Quick för snabba redskapsbyten.

– Vi höll lite på köpet av de senaste maskinerna för att få de nya Steg 5-motorerna. Miljötänkandet blir allt viktigare och dessutom avgörs allt fler upphandlingar av att man har maskiner med den senaste tekniken, säger Jörgen Johansson.

Något som han överväger att ta ytterligare ett steg genom att låta medarbetarna gå Swecons utbildning i utbildning Eco Operator.

– Det handlar förstås främst om miljö – både arbetsmiljön och miljön i stort – men också om vår lönsamhet. Bränsleförbrukningen blir allt viktigare för att kunna jobba lönsamt.

Volvo ECR355E bandgrävare hos Tångabergs Schakt i Varberg

Fler tjänster från Swecon

Kompetens i branschen

Upptäck Swecon Utbildning

Swecon har genom åren byggt upp en stor kompetens, både vad gäller entreprenadmaskiner och branschen i stort. Våra instruktörer erbjuder riktade utbildningar på Volvo CE:s alla produkter efter önskemål. Vidare finns förar- och instruktörsutbildningar för lokala instruktörer, produktspecialister och säljare samt utbildningar för lärare och anläggningsingenjörer.

Ja, jag vill veta mer!
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss