Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Maria vill slussa in mer ungdomar- ”Ge dem ansvar, så växer de”

Det är full fart på krossanläggningen i Svartvik söder om Sundsvall där berg ska sprängas och krossas för att ge plats åt en ny återvinningsanläggning. Andreas Frölén – ja, det är Marias son – matar krossen med sin nya Volvo EC380EL och Henrik Arnqvist hämtar och kör ut det färdiga krossmaterialet, i storleken 0–150, i sin halvårsgamla Volvo L180H. Två saker sticker ut: maskinisterna är väldigt unga och det är ordning och reda på arbetsplatsen.

Frolens Volvo L180H

– För mig är ordning och reda viktigt, från maskiner och utrustning till hur det ser ut i fikarummet. Det ska synas att det är vår arbetsplats. För mig hänger det väldigt tydligt ihop med kundnöjdhet, effektivitet, kvalitet och miljöhänsyn, säger Maria bestämt.

Och så Andreas och Henrik då, bara 19 år gamla. Båda gick ut transportteknisk utbildning på Parkskolan i Ö-vik i somras. Efter två dagars ledighet var de anställda av Fröléns Kross och satta i arbete.

– De hade även gjort sin praktik hos oss, så jag visste vad de kunde. Nu sköter de krossen alldeles själva och jag är inte det minsta orolig.

Det finns två skäl till att Maria helst anställer ungdomar före maskinister med mångårig erfarenhet.
– Ungdomarna måste ju få chansen och visa vad de kan. Det är alldeles för många unga som curlas sönder. Nej, ge dem ansvar, så växer de!

– Dessutom vill jag forma mina anställda. Med en krossanläggning är det inte bara att gå ut och köra.
Det är så mycket mer: sköta krossen, ha koll på inställningarna, byta delar, ha koll på vågarna...

RELATERADE PRODUKTER

Volvo L180H

Hjullastaren Volvo L180H är redo att hjälpa föraren att få mer gjort varje dag, i en mängd olika applikationer. Med den senaste tekniken, som OptiShift – ett unikt system som minskar bränsleförbrukningen med upp till 18 % och ökar maskinens prestanda – kommer dessa produktiva maskiner att öka din lönsamhet.

Mer information
Volvo EC380EL

Grävmaskinen Volvo EC380E är byggd för arbete på tuffa arbetsplatser – från stenbrott till grävning. Robust, förstärkt struktur och högkvalitativ svetsning ger EC380E överlägsen styrka och hållbarhet.

Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss