Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

"Skrotis", 76 år, ger sig inte än: "Pension? Nej, det bara dundrar på"

Som 69-åring blev han prisad som ”Årets Företagare” i Ludvika. Klart man inte kan varva ner då. Tvärtom, Lars-Erik ”Skrotis” Andersson i Grängesberg, 76 år numera, fortsätter att jobba och investera – nu senast i en ny Volvo L120H. Och funderar också på en ny Volvo ECR58D. – Pension? Nej, det bara dundrar på. Dyker det upp något intressant, så vill jag vara med.

”Skrotis” har varit med i det mesta som hänt i Grängesberg sedan mitten av 60-talet, då han startade företaget Gräv & Schakt. Företaget gick bra och växte i takt med framgångarna för Grängesbergs gruvor som på 60-talet sysselsatte cirka 1 200 anställda.

– Ja, vilka tider det var! När det gick som bäst för oss på 70-talet hade jag över 50 anställda och själv hade jag en egen helikopter, skrattar ”Skrotis” och fortsätter.

– Jag har ju alltid, i alla år, köpt Volvo. Ja, jäklar när jag tog helikoptern till Eskilstuna för att titta på nya Volvomaskiner. Det var roligt. Och dyrt! Efter sju år gjorde jag mig av med helikoptern, det var lite annat som kom emellan.

Lars-Erik föddes i Hudiksvall och växte upp i Järvsö, där han fortfarande har släktgården kvar. Men i tioårsåldern hamnade familjen i Grängesberg och i unga år började Lars-Erik jobba på gruvverkstaden.

– Men sedan ville jag ha något eget, det var då de började kalla mig ”Skrotis”.

Som ny egenföretagare hade Lars-Erik inget kapital i ryggen. Maskinerna och utrustningen var gammal och krävde ständiga reparationer.

– Ja, man fick laga och mixtra bäst det gick. Det var då de började kalla mig för ”Skrotis”.

Åren har gått och ”Skrotis” kan blicka tillbaka på ett framgångsrikt företagarliv. Han äger cirka 35 maskiner på i dagsläget sex anställda i Gräv & Schakt – ”så har det blivit, det är svårt att göra sig av med saker” – han är delägare i en krossverksamhet och äger dessutom ”halva Grängesberg” genom fastighetsbolaget Lofab.

– Det var väl en överdrift, men när gruvan lades ner, så tog jag över deras lokaler. Jag hyr bland annat ut 4 000 kvadratmeter lager till Spendrup, har rustat upp en festlokal och så blev ju upprustningen av gamla brandstationen ganska bra...

Jodå, så bra att ”Skrotis” fick Ludvika kommuns skönhetspris för renoveringen.

– Det var kul, men jag tyckte bara det var synd att det förföll. Jag frågade ingen, gjorde bara vad jag tyckte behövde göras. Sedan sa någon kulturtjänsteman på kommunen att det var en kulturgärning.

Någon tanke på att pensionera sig har han inte. ”Skrotis” trivs fortfarande med att vara i verkstaden och att göra affärer. Men lite fritid unnar han sig också ibland, den forne nordiske mästaren i twist.

– Ja, herregud, men det var ju på 60-talet! Fast jag och sambon Laila dansar lite fortfarande. Bäst är Dansbandsveckan i Malung när Streaplers spelar. Då är Laila och jag på plats!

RELATERADE PRODUKTER

Volvo L120H

L120H har uppdaterats med den allra senaste innovativa tekniken, vilket bidrar till 20 % bättre bränsleeffektivitet och 5 % högre produktivitet jämfört med den tidigare G-serien. Med starkare motor, nästa generation OptiShift, ny transmission och mycket mer är L120H redo för många olika arbetsuppgifter.

Mer information
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss