Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Med knäckbom går jobbet lättare

Gamla klassiska Folkungavallen i Linköping ska rivas för att ge plats åt nya bostäder. Mitt i rivningsdammet: Johan Persson med sin Volvo EC300E med knäckbom. – Ja, jag ville testa knäckbom på den nya maskinen. Det blev så bra som jag hoppades. Nej, det blev faktiskt bättre!

Knäckbom är långt vanligare på hjulgrävare än på bandgrävare. Och det var på hjulgrävare Johan lärde sig uppskatta fördelarna med en knäckbom.

– Man når längre på höjden vid rivning och det blir enklare att lasta också. Men framför allt underlättas rivning på hög höjd. Jämfört med en vanlig EC300E når jag drygt en meter högre. Det betyder mycket i det dagliga jobbet.

Johan kör för Jansson Entreprenad och ägaren Kjell Jansson var inte svår att övertala. Nya maskiner med rätt utrustning är en del av affärsidén.

– Ingen anläggningsmaskin är äldre än tre år och ingen lastbil är äldre än två år. Då vet man att grejorna fungerar och håller, att maskinerna uppfyller alla miljökrav och det är lättare att rekrytera förare, säger Kjell. 

Företaget har sina rötter i början av förra seklet då hans farfar Viktor drev en speceri- och diversehandel med kringverksamhet som byggde på transporter med häst och vagn. När Sture Jansson, Kjells far, kom in i bilden blev det en bestämd satsning på maskiner – bland annat lastbilar med grävaggregat – och en handfull egna berg- och grustäkter utanför Kisa som levererade material till asfaltverk på Jägarvallen i Linköping. Kjell Jansson, drygt 20 år i mitten av 70-talet, var inte så värst intresserad. Jobbet som skidlärare i St. Anton i österrikiska Alperna var betydligt roligare.

– Men pappa blev hastigt sjuk och jag blev hemkallad.

Och på den vägen är det. Kjell underhåller fortfarande skidintresset, numera mest i spanska Sierra Nevada, men har framför allt utvecklat företaget till en stabil verksamhet som bygger på rivningsuppdrag i hela mellan-Sverige men även sysslar med återvinning i en egen återvinnings- och sorteringsanläggning samt ett kontors- och industrihotell i Linköping. Var preferenserna finns när det gäller maskiner, antyder företagsloggan om: en Volvo grävmaskin.

– Nu har jag inte bara Volvo, men de är kärnan både när det gäller anläggningsmaskiner och lastbilar.

Och samtliga Volvo grävmaskiner klarlackas. Det är förstås snyggt, men det handlar inte om fåfänga.

– När vi river bildas betongdamm. När det blandas med fukt och regn, så brinner det ihop och maskinen blir svårtvättad. Med klarlack fastnar det inte så hårt och förarna vill ha fina maskiner, så enkelt är det.

RELATERADE PRODUKTER

Volvo EC300E

Det är ett faktum att förare arbetar mer effektivt när de får använda de bästa verktygen för jobbet. Därför har grävmaskinen EC300E, förutom att den är en överlägsen produktionsmaskin, en ergonomisk utformning med reglage och omkopplare placerade på optimala platser. Med inbyggd komfort och optimerad kontroll kommer förarna att arbeta effektivt och produktivt hela dagen.

Mer information
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss