Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Minigrävaren EC27D vann testet

När en ny minigrävare skulle köpas till Karlstad pastorat, så lånade man in och testade fyra olika märken. – Det var ingen större diskussion, det var en Volvo EC27D vi skulle ha, säger Tord Näslund, arbetschef på kyrkogårdsförvaltningen.

EC27D minigrävare hos Karlstad Pastorat

När en ny minigrävare skulle köpas till Karlstad pastorat, så lånade man in och testade fyra olika märken.

– Det var ingen större diskussion, det var en Volvo EC27D vi skulle ha, säger Tord Näslund, arbetschef på kyrkogårdsförvaltningen.

I Karlstad pastorat finns nio kyrkogårdar och Tord Näslund är ansvarig för skötseln på sex av dem: Älvsbacka, Nyed, Väse, Östra Fågelvik samt Östra och Västra kyrkogården. Arbetet är mycket säsongsbundet. Sommartid jobbar ett 20-tal personer med planteringar, grönytor, träd, gångar och mycket annat.

– Vinterhalvåret är vi bara fyra personer, då är det huvudsakligen snöröjning och trädbeskärning som ska klaras av, säger Tord.

Att gräva gravar är dock en året runt-syssla. Även om Karlstad pastorat har en hög andel kremeringar, så är det ändå 60-80 jordgravar om året som ska grävas.

– Det har till och med ökat lite på senare år. Det beror på att kremering är förbjuden inom islam. Den muslimska befolkningen, som har egna kvarter på våra kyrkogårdar, väljer enbart jordgravar, säger Tord Näslund.

Alla var överens

Att gräva gravar för hand tillhör det förflutna. I dag är det lätta, smidiga grävmaskiner som tagit över det tunga jobbet. Tidigare hade Karlstad pastorat en cirka 15 år gammal kompaktgrävare. Fyra kompaktgrävare testades i omgångar innan valet föll på EC27D. 

– De som har behörighet att köra grävmaskin var överens om att Volvo var bäst. Vi fick den i våras och har bara hört positiva saker. Även om det är lite inkörning när man går från en gammal maskin till en helt ny. Vi servar själva i vår egen verkstad med duktig personal. När det behövs ringer vi in hjälp från Swecon som snabbt kan skicka hit folk med kompetens för maskinen. Det har fungerat bra tack vare att dom finns på bekvämt avstånd här i stan.

Den nya minigrävaren används inte enbart för att gräva gravar. Maskinen kommer även väl till pass vid mindre anläggningsarbeten som de egna medarbetarna kan göra.

– Vi har en trailer som vi kopplar till en traktor. Då kan vi relativt enkelt köra grävmaskinen mellan de olika kyrkogårdarna.

EC27D minigrävare hos Karlstad Pastorat

Se Volvo EC27D minigrävare

Få jobbet gjort med EC27D kompaktgrävmaskin från Volvo. Med grävkrafter på 42 kN, plus utmärkt lyftkapacitet och bergfast stabilitet, ger denna maskin bästa prestanda i klassen.

Relaterad information

Volvo EC27D

Du kan lita på Volvos kompaktgrävare EC27D med den bästa prestandan i sin klass. Med imponerande lyftkapacitet och utmärkt grävkraft är denna pålitliga maskin perfekt för många olika jobb. Med en kombination av tålighet och enkel manövrering, smidigt underhåll och stor mångsidighet kan EC27D räcka längre, gräva djupare och nå högre.

Läs mer
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss