Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Dig Assist blev snabbt en favorit hos LMBAB

Patrik Ekström på LMBAB har många års erfarenhet av digitala grävsystem, men Volvos nya Dig Assist blev snabbt en favorit. – Dels är det snyggt. Det är Volvo original och känns inte som något påhängt i hytten. Dels är det väldigt enkelt och intuitivt, det är väldigt användarvänligt.

Volvo Dig Assist hos LMBAB - Patrik Ekström
Under sensommaren förra året beslutade Niklas Löfström, som äger företaget, att köpa ytterligare en Volvo EWR150E, utöver den maskin som Patrik körde.

– Jag fick erbjudande om att utrusta den med Dig Assist och tänkte att Patrik var rätt förare att testa det systemet. Dessutom ville vi ha ett grävsystem med integrerad våg.


Den gamla maskinen hade ett 3D grävsystem, men nu fick Patrik alltså Volvos nya Dig Assist monterat på Swecon i Uppsala före leverans. Efter ett halvår är både Niklas och Patrik mer än nöjda, vilket delvis även förklaras av att den nya maskinen utrustades med bland annat tiltrotator och SQ-fäste från Steelwrist samt Volvo hydraulhammare.

– Ja, som alltid finns det små detaljer som kan förbättras, men som helhet har det funkat bra. Det blir Dig Assist på nästa nya maskin också, säger Niklas.

Stor nytta

För tillfället jobbar Patrik i Rosersberg söder om Märsta. Där byggs Kilenkryssets stora logistikområde ut med flera tomter för nya industrihallar och LMBAB, med säte i Lövstabruk mellan Gävle och Uppsala, är inhyrda av entreprenören NCC.

– Vi gräver och planerar för bland annat va-ledningar och vägar, säger Patrik och pekar på den stora nyttan med Dig Assist.

– Systemet är enkelt i sig, exempelvis när man ska kalibrera skopor. Sedan kommer utsättaren en gång i veckan, oftare om vi vill, och mäter in jobben. Efter det är det bara att köra. Och det finns många, för mig, nya funktioner som är bra. Exempelvis kan jag mäta hur mycket jag gräver ut, båda vikt som lastas på lastbil och kubikmeter som schaktas ut.

Förbättringspotential

Men säg den nyhet och system som inte har potentiella förbättringar inom sig. Dig Assist är inget undantag.

– Dig Assist är kanonbra, men personligen tror jag att de kommer att integrera 3D-funktionen med grävsystemet, säger Patrik och tillägger.

– Sedan skulle jag även vilja mata in utsättarens plus- och minushöjd i systemet, så att det automatiskt tar med det i beräkningen. Men det är detaljer, helheten är bra och jag skulle inte klara mig en dag utan Dig Assist, avslutar Patrik.

FAKTA DIG ASSIST

• Swecon lanserade Volvos nya grävsystem under 2018. Systemet visades dock upp på mässan Bauma redan 2016, men har sedan dess kvalitets- och funktionalitettestats hos kunder i de tre pilotländerna Tyskland, Österrike och Schweiz.

• Dig Assist är, precis som namnet antyder, en digital medhjälpare vid grävning. På skärmen i hytten ser föraren exakt hur det ska grävas: bredd, längd, djup samt gradering. Det betyder att risken för övergrävning är minimal, vilket tar bort merarbete med återfyllning. Vilket i sin tur spar både tid och bränsle.

• Grävsystemet finns i två paket. Grundpaketet är en touchskärm, Volvo Co-pilot, samt programvara för 2D och In Field Design som ger en enklare 3D-funktion. Koordinaterna matas in på skärmen och tillsammans med markeringar i fält, ger systemet exakta anvisningar hur grävarbetet ska utföras. Det större paketet har en full 3D-lösning, i samarbete med Topcon, vilket gör det möjligt att via exempelvis ett usb-minne föra över en digital ritning direkt till grävsystemet.

• Dig Assist är tillval på ett antal maskinmodeller – EWR150 och 170, EW160 samt EC220, 250 och 300 – och levereras färdigt från fabrik. Under 2019 kommer Dig Assist som tillval på ytterligare fler maskinmodeller.

Mer information

Dig assist grävsystem

Markplanering, ledningsschakter, släntning – eller att skapa komplexa, flerdimensionella markprofiler – har aldrig varit enklare, tack vare Volvo Construction Equipments maskinstyrningssystem Dig Assist för grävmaskiner.

Läs mer

Volvo Co-pilot : din partner i hytten

Med hjälp av Volvo Co-Pilot-surfplattan i hytten och med sensorer och den senaste platstekniken (GNSS) ger Dig Assist enastående noggrannhet på en bråkdel av den normala tidsåtgången med konventionella metoder.

Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss