Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Falun först i Sverige med Dig Assist i skolan

Hagströmska skolan i Falun är den första gymnasieskolan i landet med Dig Assist grävsystem i undervisningen på anläggningsprogrammet. Inte bara det, de har nyss tecknat ett nytt leasingavtal med Swecon som innebär att eleverna har tillgång till tre nya Volvomaskiner.

Dig Assist på Volvo Co-Pilot displayen på Hagtströmska Gymnasiet i Falun
– Den här lösningen kan jag varmt rekommendera andra skolor. Och för eleverna är det en perfekt start på det framtida yrkeslivet, säger Per Jägrell, lärare på anläggningsprogrammet.

Dig Assist är monterat på en ny Volvo EW160E som levererades lagom till terminsstarten. I maskinväg har skolan även en ny L60H och en ny EC18E.

– Vi hade även leasingavtal med Swecon tidigare. Från det avtalet köpte vi ut en äldre bandgrävare, en fem år gammal ECR88D, så att eleverna även har något att skruva och byta slitdelar på, säger Per. 

Dig Assist på EWR150E på Hagtströmska Gymnasiet i Falun
Hagströmska gymnasiet,som är en skola med idrottsprofil med cirka 700 elever, har gemensamt intag för bygg och anläggningsprogrammet med 44 platser. Andra och tredje året är anläggningsprogrammet tillval med 20 platser årligen.

– Vi har på senare år inte haft några problem att fylla platserna på anläggningsprogrammet. Med en helt ny maskinpark så ser läget för oss ännu bättre ut.

I en klass för sig

Vid upphandlingen av ett nytt leasingavtal, som Swecon vann, var grävsystemet en viktig parameter. Så viktig att Per och kollegan Ove Östlund tillbringade en dag i höstas på Volvos democenter i Eskilstuna för att testa både maskiner och grävsystem.

– Jag har använt olika grävsystem genom åren, men Dig Assist är i en klass för sig. Det är ett enkelt och bra system som har allt som behövs.

Att skolan nu kompletterar med en maskin med Dig Assist tycker Per Jägrell är en självklarhet. Dels för att grävsystemen kommit för att stanna, dels för att eleverna ska vara anställningsbara direkt efter avslutad utbildning.

– Dig Assist är i en klass för sig, anser Per Jägrell, lärare på anläggningsprogrammet vid Hagströmska skolan.
– Tanken är att både årskurs två och årskurs tre ska köra med Dig Assist. Ju fler timmar med grävsystem, desto större chans att de kan börja jobba direkt efter skolan.

Själv har han kört grävare sedan barnsben och jobbat i anläggningsmaskiner i tiotalet år. Runt 2010 valde han dock att bli utbildare, först på Yrkesakademin och sedan tre år på Högströmska gymnasiet.

– Det finns inget bättre än att se glädjen hos ungdomarna när de lär sig nya saker, avslutar Jägrell.

Mer information

Dig assist

Markplanering, ledningsschakter, släntning – eller att skapa komplexa, flerdimensionella markprofiler – har aldrig varit enklare, tack vare Volvo Construction Equipments maskinstyrningssystem Dig Assist för grävmaskiner. 

Läs mer
Skolfokus - Swecons utbud för gymnasieskolan

Skolfokus

Swecons utbud för gymnasieskolan

Vi kan tillhandahålla utbildningsmaterial, leasing och lån av begagnade maskiner och reservdelar

Läs mer
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss