Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Fama Maskin satsade på Dig Assist

Fama Maskin i Umeå bytte ut sin tidigare hjulgrävare mot en EWR150E med Dig Assist. Största vinsten? Att kunna få exakt vikt på lasten och slippa under- och överlast. – Det här sparar oss en massa tid, förklarar Tomas Andersson.

Volvo Dig Assist hos Fama Maskin i Umeå
Strax utanför Umeå håller serviceföretaget Fama Maskin till. Det var Tomas farfar som startade verksamheten här på 1950-talet och i dag driver Tomas företaget tillsammans med sin bror Mats.

Sparar tid

I början av året investerade bröderna i en ny hjulgrävare, en Volvo EWR150E hjulgrävare.

– Jag hade sett den på Youtube och förstod att den skulle passa vår verksamhet bra. Vi arbetar mycket med materialhantering och därför är vågfunktionen jätteviktig, förklarar han. 
 
Vågen Tomas syftar på är en funktion i grävsystemet Dig Assist, en lastindikering som talar om exakt hur mycket lasten väger. Som förare ställer du in önskvärd vikt och sedan talar systemet om när vikten är uppnådd. Full kontroll, med andra ord.

– För oss innebär det att vi bara behöver lasta en gång. Tidigare, när vi fick lasta på känn, kunde det bli såväl under- som överlast vilket gjorde att vi fick åka tillbaka och göra om alltihop. Och eftersom vi ofta lastade en bra bit bort tog det mycket onödig tid. Tack vare den här funktionen sparar vi en massa tid, förklarar Tomas. 

Stark och trygg


Brödernas EWR150E med Dig Assist har fått ersätta deras EW140D. Och visst, konstaterar Tomas, lastindikeringen har blivit den klart största vinsten. 

– Sedan är det här också en maskin med mer drag under galoscherna, det märks. Dessutom har den en kort rumpa vilket gör att den fungerar bra att jobba med inomhus.

Och tack vare Dig Assist och den stora bildskärmen får de även en 360-gradersvy runt hela maskinen.

– När vi kör inne på industriområden där mycket folk rör sig har vi alltid koll på vad som händer runt omkring maskinen i de döda vinklarna, det känns väldigt tryggt.

Mer information

Dig assist grävsystem

Markplanering, ledningsschakter, släntning – eller att skapa komplexa, flerdimensionella markprofiler – har aldrig varit enklare, tack vare Volvo Construction Equipments maskinstyrningssystem Dig Assist för grävmaskiner.

Läs mer

Volvo Co-pilot : din partner i hytten

Med hjälp av Volvo Co-Pilot-surfplattan i hytten och med sensorer och den senaste platstekniken (GNSS) ger Dig Assist enastående noggrannhet på en bråkdel av den normala tidsåtgången med konventionella metoder.

Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss