Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Cementas byte till A60H-dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procent

Bytet av tipptruckar mot Volvo A60 dumprar blev ett lyft för Cementa i Skövde. Produktiviteten ökade med närmare 30 procent och produktionen flyter smidigare. – Nu är lagret med kalksten alltid välfyllt på fredagarna, säger Marie Apelgren, arbetsledare i berget.

Marie Apelgren, arbetsledare på Cementa i Skövde
Kalkbrytning för tillverkning av cement är en gammal tradition i Våmb strax utanför Skövde. Redan 1924 började Billingens stora naturtillgång brytas och då, på 20-talet, fanns ett tiotal cementfabriker i Sverige. 

I dag återstår två – i Slite på Gotland och just Cementa i Skövde – som båda ägs av den tyska koncernen Heidelberg Cement. Fabriken i Skövde, med 95 anställda, har en kapacitet på cirka 2 000 ton cement per dygn vilket motsvarar 600 000 ton per år.
Av tradition har utlastningen av kalksten i dagbrottet skett med två tipptruckar som lastar 37 ton vardera. Det var effektivt, men kalkylen förändrades i ett slag när Volvo CE – på Baumamässan 2016 – presenterade A60H, en dumper i 60-tonsklassen

Det togs in i beräkningarna när Cementa skulle byta ut tipptruckarna i slutet av förra året.

Volvo A60H dumper hos Cementa i Skövde

Bättre arbetsmiljö

– Vi ville testa A60H i produktionen. Om det fungerade, skulle det betyda stora förbättringar. Dumprar är ju dessutom mer flexibla, säger Marie Apelgren. 

I september förra året kom de stora dumprarna på plats. Och några månader senare en ny L350H som ersatte den gamla hjullastaren i samma storlek.

– Visst, det var lite inkörningsproblem i början, men det har vi kommit över. Nu är vi mycket nöjda. Inte minst förarna som har fått en mycket bättre arbetsmiljö, dumpern har en betydligt bättre komfort, dessutom går den tystare. En utmaning återstår dock, att sänka ljudbilden vid lastning. Det är något vi ska lösa tillsammans med Swecon.

Volvo A60H dumperoch L350H hjullastare hos Cementa i Skövde

30 procent bättre

Som arbetsledare gläds Marie Apelgren över de nya maskinernas positiva påverkan på lönsamheten.

– Grovt räknat har produktiviteten ökat med cirka 30 procent. Vi får helt enkelt ut mer kalksten ur dagbrottet till fabriken. Det märks tydligt på fredagarna. Numera är lagren fulla när det blir helg, tidigare hade vi svårt att hinna med.

På grund av tidsbristen hann förarna tidigare inte med att köra bort skrotsten från dagbrottet. Det lades därför ut på en extern utförare.

– Med de stora dumprarna hinner vi även med det. Naturligtvis ökar det också lönsamheten.

På Cementa i Skövde är minimalt stillestånd på maskinerna mycket viktigt. Därför har man en egen verkstad, där service och mindre reparationer kan utföras.

– Men på Volvomaskinerna har vi tecknat serviceavtal med Swecon. Det är betydligt enklare och smidigare. Det är också en extra trygghet för oss, dumprarna får helt enkelt inte stå stilla i onödan.

Cementa i Skövde med Volvo Construction Equipment

Relaterad information

Volvo A60H

Transportera tunga laster med A60H från Volvo CE. Den här robusta maskinen är konstruerad för tuffa uppgifter i svår terräng, och alla väsentliga egenskaper såsom serviceintervall, kvalitet, tillförlitlighet och hållbarhet är på den höga nivå som du förväntar dig från Volvo.

Läs mer
Volvo L350H

L350H är smartare, snabbare och starkare än L350F och är baserad på framgångarna med föregångaren. L350H har uppgraderats med den senaste innovativa tekniken, och klarar många olika arbetsuppgifter, från gruvdrift och bergtäkter till tunga infrastruktursprojekt.

Läs mer
Haul Assist

Få information om Haul Assist, den revolutionerande tekniken som hjälper dig att optimera transportcyklerna. Haul Assist, som drivs av Volvo Co-Pilot, innehåller en rad smarta appar.

Läs mer

Upplev Volvo A60H dumper

Se lanseringsvideon på Volvo Construction Equipments största dumper någonsin - Volvo A60H.

Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss