Swecon Anläggningsmaskiner Sverige

Bara nya Volvomaskiner - för miljöns skull

Han började på prov i början av 00-talet, med en gammal Åkerman H7. – Först grävde jag en damm hemma. Sedan hörde förvaltaren på Fröslida egendom av sig och bad mig skära några vägar och... ja, på den vägen är det, säger Bengt-Ove Emanuelsson i halländska Torup. Med en stor skillnad – nu har han bara nya Volvo-maskiner, för miljöns skull.

Omsorg om miljön är viktigt för Bengt-Ove Emanuelsson, både personligt och för lönsamheten. Eftersom hans företag har mycket skogsjobb för skogsägare och skogsföretag, är han PEFC-certifierad.
 
– Även om certifieringen inte ställer krav på maskinernas motorer, så vill jag ligga före. Och min nya EC220E är ju alldeles fantastisk! När jag bygger skogsbilvägar – och det är riktigt tufft jobb (!) – så drar den drygt tio liter i timmen. Det är makalöst bra.

I närmare 15 år var Bengt-Ove anställd och körde skotare i skogen. Pappa Ove körde markberedare för samma bolag.

– Då köpte jag en Åkerman H7, jag ville testa något nytt. I ungefär ett år jobbade jag dubbelt. Och så kom stormen Gudrun...

Gudrun svepte in över Sverige den 8-9 januari 2005 med stor förödelse. Drygt 730 000 hushåll blev strömlösa. Skogen, framför allt i Småland, förvandlades till plockepinn: totalt stormfälldes 25 miljoner träd, 75 miljoner kubikmeter, på 270 000 hektar mark.

– Jag blev själv drabbad, cirka 1 000 kubikmeter stormfälldes. Utöver det blev det mycket jobb under en lång tid – anlägga skogsbilvägar, rensa diken, laga körskador och annat.

Formellt startades Bengt-Oves Gräv AB 2005 och pappa Ove var från början med som delägare och senare även som anställd. I dag är man fem anställda i bolaget och gör, vid sidan om skogsjobben, även gräv- och schaktjobb. Och maskinerna är viktiga, de ska vara moderna och ha så liten inverkan på miljön som möjligt.

– Ja, i dagsläget har vi en EC220E som är ungefär ett år gammal och en EC140ELM som vi fick i somras. Framöver blir det nog ytterligare en ny maskin, jag funderar på en mindre Volvogrävare på runt fyra ton för dikning och dränering.

RELATERADE PRODUKTER

Volvo EC220E

Grävmaskinen EC220E från Volvo har ett rykte om att vara effektiv, genom att se till att alla komponenter fungerar tillsammans och kompletterar varandra. Förbättringarna ger den bästa bränsleekonomin i klassen, utan att göra avkall på kraften. Du minskar utsläpp och förbrukning samtidigt som produktiviteten höjs.

Mer information
Volvo återförsäljare hem
Vill du ha mer information?

Skicka ett meddelande så hjälper vi dig.

Kontakta oss