Construction Equipment Suomi

Volvo-dumpperit: vaikuttavaa suorituskykyä jo puoli vuosisataa

54 vuotta dumpperikonseptin esittelyn jälkeen Volvo CE jatkaa edelleen joukon johdossa. Myös yhteistyössä kehitetty LEGO® Technic™ -pienoismalli Volvo A60H 6X6 -dumpperista on sovellusohjattuine käyttötapoineen ja täysautomaattisine voimansiirtoineen todellinen suunnitteluihme.

Gravel Charlie, Volvo A60H, A60H:n Lego-pienoismalli

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) toi ensimmäisenä valmistajana dumpperikonseptin suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 1966 hyötykuormaltaan 10-tonnisen DR631:n, lempinimeltään "Gravel Charlien", myötä. Noin 54 vuotta myöhemmin yritys kuljettaa edelleen multaa, soraa ja lukuisia muita materiaaleja epätasaisessa, mutaisessa, liukkaassa, jyrkässä tai muutoin vaikeakulkuisessa maastossa. Volvo CE on edelleen markkinajohtajan asemassa ja jatkaa innovointia H-sarjan mallistollaan, johon kuuluu nyt sen kaikkien aikojen suurin sarjatuotantodumpperi – A60H, jonka kapasiteetti on 60 tonnia.

Kuin ilmielävä esikuvansa

Myös LEGO® Technic™ -pienoismalli Volvo A60H 6X6 -dumpperista on klassinen esimerkki siitä, miten taide heijastelee todellisuutta, sekä vaikuttava suunnittelusaavutus. Sen jättimäisen laatikon sisällä on 2 193 osaa, muun muassa kuusi suurta rengasta ja raskaan sarjan moottoreita. Esikuvansa tavoin se on teknologinen taidonnäyte, jossa on sovellusohjattu käyttö ja täysautomaattinen voimansiirto – ensimmäistä kertaa LEGO Technic -brändin historiassa.

55 tonnin (60 amerikantonnin) kapasiteetillaan A60H (siis se aito) on suunniteltu raskaaseen kuljetustyöhön vaativissa maasto-olosuhteissa muun muassa louhoksilla, avokaivoksissa ja suurissa maansiirtotöissä. Sekä LEGO Technicin että Volvo CE:n suunnittelijat halusivat uuden mallin myös heijastelevan aidon esikuvansa laatua, luotettavuutta ja kestävyyttä. Malli on todellakin suuri – se on 200 mm (7 in) korkea, 200 mm (7 in) leveä ja valtavat 600 mm (23 in) pitkä. Se on myös täynnä älykkäitä ominaisuuksia, joihin lukeutuu etenkin monimutkainen sisäinen hammaspyöräjärjestelmä – joka on täysautomaattinen ja moottoroitu – aivan kuten esikuvassaan.

Moottorit on sisäänrakennettu ja piilotettu hyvin dumpperin rungon ja ohjaamon alle, ja ohjauskeskuksen Bluetooth-yhteys käynnistetään näppärästi kiertämällä A60:n ohjaamon päällä olevaa valomajakkaa. Pitkälti aidon koneen kaikkien elektronisten ohjausjärjestelmien tavoin mallia liikutetaan Technic Control+ -keskuksella ja matkapuhelinsovelluksella eteen- ja taaksepäin, ohjataan sivulta sivulle sekä dumpperin runkoa nostetaan ja lasketaan. Eikä tässä kaikki: Control+ myös lisää arvoa leikkimiseen asettamalla käyttäjille useita haasteita, jotka tuovat esille koneen ominaisuuksia, kuten ajaminen ylämäkeen, vaihteiden vaihtaminen ja kuorman kippaaminen.

Malli ottaa vaikutteita A60H:n uraauurtavista ominaisuuksista ja uusimmista innovaatioista. Sovitettu voimansiirto, automaattiset ajoyhdistelmät, sataprosenttiset tasauspyörästöjen lukot, maastoteli, hydromekaaninen ohjaus ja aktiivinen jousitus tekevät tästä koneesta lyömättömän. Suuremmat kuljetusnopeudet vaativissa olosuhteissa mahdollistavalla aktiivisella hydraulisella etujousituksella varustettu A60H (se aito siis jälleen) optimoi kuljettajan mukavuuden ja vakauden ajon aikana ja nostaa tuottavuuden täysin uudelle tasolle, koska enemmän materiaalia voidaan siirtää lyhyemmässä ajassa.

Hauskuus jatkuu myös rakentamisen jälkeen

"Olemme osoittaneet maailmalle yli 50 vuoden ajan, mitä dumpperi voi tehdä, ja innovoimme ja kehitämme konseptia edelleen eteenpäin", Volvo CE:n Mats Bredborg sanoo. "LEGO Technicin ja Volvo CE:n suunnittelijat ovat tehneet mahtavaa työtä suunnitellessaan A60H:n pienoismallia. Sen lisäksi, että se näyttää aivan A60H:ltamme, se noudattaa myös sen innovatiivisen insinöörityön ja fiksun suunnittelun filosofiaa. Control+ -mobiilisovellus ja automaattivaihteisto ovat molemmat aivan uskomattomia. Pienoismallista löytyvät myös kaikki samat turvallisuusominaisuudet, jotka ovat kaikkien Volvo-koneiden keskeinen elementti."

"Tämä on yksi viime vuosien monimutkaisimmista LEGO Technic -rakennussarjoista", LEGO Groupin tuote- ja markkinointijohtaja Niels Henrik Horsted sanoo. "Älykäs suunnittelu on upea haaste rakentamisen aikana, ja uuden LEGO Technic Control+ -sovelluksen avulla koneen toimintoja voidaan ohjata kauko-ohjauksella – ja hauskuus jatkuu pitkään rakentamisen jälkeen sovelluksen tarjoamien haasteiden siivittämänä."

LISÄTIETOA

Anne Bast

Brändin markkinointi -ja viestintäjohtaja
Volvo Construction Equipment
Euroopan/kansainvälinen myyntialue
Sähköposti: anne.bast@volvo.com

Brian O'Sullivan

SE10
London
Puh.: +44 7733350307
Sähköposti: osullivan@se10.com