Construction Equipment Suomi

Uraauurtava sähköhydraulinen ratkaisu parantaa huomattavasti rakennuskoneiden polttonestetehokkuutta

Volvo Construction Equipment ja suomalainen Norrhydro ovat kehittäneet digitaalisen hydraulitoimilaitteen, joka parantaa tuottavuutta pienentäen samalla polttonestekuluja ja vähentäen CO2-päästöjä radikaalisti rakennusurakoissa. Jos hydraulitoimilaite otetaan käyttöön suuressa mittakaavassa, se voi auttaa toimialaa saavuttamaan kunnianhimoiset kestävän kehityksen tavoitteensa ja parantaa samalla koneiden suorituskykyä.

Testausalustana käytettävä Volvon 30-tonninen EC300E-kaivukone

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) on sitoutunut kestävään tulevaisuuteen, sisäisen kehitystyön ja ulkoisten kumppanuuksien avulla. Osana tätä strategiaa Volvo CE kehittää yhteistyössä suomalaisen Norrhydron kanssa uutta teknologiaa, joka tulee mullistamaan koneiden hydrauliikan suorituskyvyn. Kun teknologia tulee kaupalliseen käyttöön, asiakkaalle ja ilmastolle koituvien potentiaalisten hyötyjen odotetaan olevan valtavia: koneiden polttonestetehokkuus paranee huomattavasti ja CO2-päästöt vähenevät. 

Vaikka tämän mullistavan teknologian yksityiskohdat ovat tarkasti varjeltu salaisuus, Norrhydron patentoimassa NorrDigiTM-järjestelmässä käytetään monikammioista digitaalista hydraulitoimilaitetta, joka parantaa järjestelmän tehokkuutta niin paljon, että suuri osa koneen hydrauliikkajärjestelmästä voidaan poistaa käytöstä tai sitä voidaan pienentää. Sen ansiosta perinteisen hydrauliikkajärjestelmän sydäntä eli pääohjausventtiiliä ei tarvita, eikä myöskään ylimääräistä pumppukapasiteettia eikä ylimääräisiä putkia ja letkuja. Se kuluttaa vähemmän energiaa ja tarjoaa mahdollisuuden pienentää moottorin iskutilavuutta. 

"Sen ansiosta perinteisen hydrauliikkajärjestelmän sydäntä eli pääohjausventtiiliä ei tarvita."

 
Meneillään olevissa validoinneissa ratkaisun on havaittu sekä parantavan tehokkuutta että lisäävän koneen tuottavuutta. Vähentämällä hiilidioksidipäästöjä se pienentää radikaalisti koneen hiilijalanjälkeä. Volvo CE ja Norrhydro ovat allekirjoittaneet monivuotisen sopimuksen, jonka mukaan Volvo CE jatkaa teknologian kehittämistä yhteistyössä Norrhydron kanssa tähdäten ensimmäisen käyttöönottajan saamaan etuun. Volvo CE:llä on yksinoikeus käyttää ratkaisua tuotteissaan kehitystyön aikana.

Älykkäät sylinterit

Toisin kuin perinteisissä kaksikammioisissa – yksi työntää, toinen vetää – sylintereissä digitaalisessa hydraulisessa toimilaitteessa käytetään neljää kammiota, jotka voidaan yhdistää jopa 16 eri tavalla tehtävää työtä varten tarvittavasta kuormituksesta riippuen. "Kyseessä on ikään kuin 16-nopeuksinen lineaarinen voimansiirto", Norrhydron Vice President Business Development Peter Stambro sanoo. "Monikammioisia sylintereitä on ollut olemassa jonkin aikaa, mutta poikkeuksellista meidän sylintereissämme on se tapa, jolla ne on yhdistetty edistyneisiin elektronisiin ohjausjärjestelmiin, joiden monimutkaiset algoritmit ja laskentanopeus mahdollistavat välittömän vasteen mutta jotka käyttävät vain murto-osan tiettyyn koneen ohjausliikkeeseen tai käyttötapaan tarvittavasta energiasta perinteiseen järjestelmään verrattuna." 

"Tämä on erinomainen esimerkki siitä, miten kumppanuudet ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa voivat nopeuttaa omaa matkaamme kohti kestävää kehitystä teknisten innovaatioiden avulla", Volvo CE:n Head of Technology Thomas Bitter sanoo. "Tähänastisissa tutkimuksissa järjestelmästä on ollut eniten hyötyä suuremmissa koneissa – kaivukoneiden tapauksessa vähintään 30-tonnisissa malleissa. Tulevaisuudessa teknologiaa voitaisiin kuitenkin käyttää myös sähkökäyttöisissä koneissa, joissa sen hydrauliikkajärjestelmän huomattavasti suurempi hyötysuhde voisi pidentää tehokkaasti akun kestoikää ja käyttöikkunaa", Bitter toteaa. 

"Sähkökäyttöisissä koneissa... se pidentäisi tehokkaasti akun kestoa ja toiminta-aikaa."

Siirtyminen kenttätestivaiheeseen

Tämä Volvon 30-tonnisessa EC300E-kaivukoneessa testattava mullistava teknologia on läpäissyt konseptin oikeaksi todistamisen vaiheen sekä kestävyystestit ja siirtyy nyt kenttätestivaiheeseen, jossa valitut kumppaniasiakkaat käyttävät prototyyppejä todellisissa olosuhteissa. On ennustettu, että tämä vallankumouksellinen järjestelmä tulee saataville Volvon kaivukoneisiin viimeistään vuoteen 2024 mennessä. 

"Mahdollisuus kehittää tätä mullistavaa teknologiaa yhteistyössä rakennuskonealan johtavan toimijan kanssa tarjoaa monia etuja, muun muassa kaupallistettujen tuotteiden markkinoilletuontiin kuluvan ajan lyhenemisen", Norrhydron toimitusjohtaja Yrjö Trög sanoo. "Investoimme teknologian lanseeraamisen tueksi uuteen, monen miljoonan euron arvoiseen maailmanluokan valmistustehtaaseen, ja odotan innolla NorrDigiTM-järjestelmän tuomista markkinoille yhdessä Volvo CE:n kanssa."

LISÄTIETOA

Anne Bast

Brändin markkinointi- & viestintäjohtaja

Volvo Construction Equipment

Euroopan/kansainvälinen myyntialue

S-posti: anne.bast@volvo.com

Brian O'Sullivan

SE10

Lontoo

Puh: +44 7733350307

Sähköposti: osullivan@se10.com