Evocon DOO Srbija

Volvo L260H – profit od svake korpe

Novi model firme Volvo Construction Equipment, utovarivač točkaš L260H, obezbeđuje optimalne performanse, uključujući do 10% veću ekonomičnost i do 15% veću produktivnost.

Firma Volvo Construction Equipment je 2011. godine prva predstavila tržištu utovarivač točkaš od 35 tona – L250G – a sada predstavlja L260H, najnovijeg člana H-serije. Napravljena kao odgovor na sve veće poslovne zahteve, ova mašina od 35 tona je predviđena za teške radne uslove, zbog čega je poboljšana najnovijom tehnologijom.

Sve je poboljšano

U poređenju sa prethodnom mašinom, brojke same govore. L260H ima do 15% veću produktivnost zbog inteligentno redizajniranog osovinskog razmaka koji je povećan za 50 mm i optimizovane raspodele težine prednjeg okvira i sistema krakova za podizanje – ove dve karakteristike omogućavaju korišćenje većih korpi.

Napravljen da bude produktivan, L260H ima snažan D13 motor koji ima za 6% veću snagu i za 5% veći obrtni moment od modela L250G. Nova generacija hidraulike sa senzorom opterećenja je napravljena tako da priključak brže reaguje i da se strela bolje podiže i spušta. Da bi ciklusi bili kraći, novi HTL310 menjač skladno funkcioniše sa snažnim motorom i osovinama, a nova spojnica obezbeđuje veći izlazni obrtni moment, pa su performanse bolje. Osim toga, koraci između stepeni prenosa su redukovani, pa je ubrzavanje brže.

Potrošnja goriva je manja do 10% zbog čitavog niza poboljšanih karakteristika. Nova generacija hidraulike štedi snagu hidrauličke pumpe za druge funkcije tako što redukuje protok tečnosti prilikom spuštanja i istovara, a nova, suva P-kočnica eliminiše gubitke usled otpora koje uzrokuje unutrašnja hidraulička kočnica sa više diskova. Osim toga, poboljšana OptiShift tehnologija integriše Volvo patentiranu funkciju za hod unazad uz kočenje (Reverse By Braking – RBB) i novu hidrauličku spojnicu sa blokadom, čime se postiže direktna veza između motora i menjača, što znatno smanjuje potrošnju goriva.

Potrošnja goriva je manja i zbog sistema za potpuno automatsku promenu stepena prenosa bez prekida toka snage (Fully Automatic Power Shift – FAPS), koji menja stepene prenosa da bi uskladio brzinu motora i brzinu kretanja i odabrao najbolji prenosni odnos. L260H ima i ekonomičnu pedalu, jedinstvenu Volvo funkciju koja podstiče rukovaoca na ekonomično rukovanje tako što deluje mehaničkom povratnom silom kada rukovalac prejako pritiska pedalu gasa.

Profit od svake korpe

Za mašinu L260H postoje četiri nove, specijalno prilagođene korpe – Volvo korpa za kamen, Volvo korpa za pesak i dve Volvo korpe za premeštanje materijala. Ove optimizovane korpe omogućavaju utovarivaču točkašu da radi sa maksimalnim kapacitetom, što kupcima štedi vreme, novac i snagu.

Volvo korpa za kamen sada ima duži pod i može da drži 11,5% materijala više nego pre, pa je produktivnost veća. Za radove u tunelima, Volvo takođe nudi korpe za kamen sa bočnim istovarom.

Optimizovana za rukovanje peskom ili sitnim agregatom, Volvo korpa za pesak od 6,6 m³ je idealan izbor za meke podloge. Dugačak pod korpe obezbeđuje maksimalno prodiranje radi bolje vuče, a ravan oblik održava radnu oblast u čistom i ravnom stanju.

Redizajnirana Volvo korpa za premeštanje materijala od 7,3 m³ lakše se puni, a nove konveksne stranice smanjuju prosipanje materijala, pa je produktivnost veća do 5%. Da bi utovar i transport materijala pomoću mašine L260H bili optimalni, automatski se uključuje opcionalni sistem vešanja strele koji smanjuje poskakivanje. Osim toga, Volvo nudi i odgovarajuće pakete za premeštanje materijala.

Kada imaju Load Assist, dinamički sistem za merenje opterećenja, kupci mogu lakše da izvršavaju radne naloge i da prate produktivnost. Uz pomoć Volvo Co-Pilot ekrana od 10" koji je osetljiv na dodir, Load Assist prati količinu transportovanog materijala da bi se obezbedio profit od svake korpe.

Lakši rad, bolje performanse

Mašina L260H, koja je predviđena za teške radne uslove, ima jedinstvenu konstrukciju koja nudi efikasno radno okruženje. Na raspolaganju su opcije sa jednom ili više ručica, kao i tri hidraulička režima u zavisnosti od željene brzine reagovanja, što znači da L260H može da se prilagodi da bi rukovanje bilo lakše i produktivnije. Osim toga, nova funkcija za nivelisanje korpe omogućava automatsko vraćanje korpe u nivelisani položaj iz položaja za istovar i utovar kako bi se rukovalac manje zamarao. Da bi još lakše radio, komforna kontrola vožnje (CDC) omogućava rukovaocu da upravlja mašinom pomoću male ručice. Na raspolaganju je i novo vrhunsko podesivo sedište marke ISRI koje smanjuje zamor.

Preglednost iz kabine je bolja zahvaljujući novim retrovizorima, a u ponudi je i opcionalna zadnja kamera koja zajedno sa radarskim sistemom za detekciju šalje rukovaocu vizuelna i zvučna upozorenja koja ga obaveštavaju o okolnim predmetima.

Spreman za rad

L260H je čvrsta mašina za zahtevne vrste primene koja je napravljena tako da bude izdržljiva i da se lako servisira. Provereni Volvo Z polužni sistem proizvodi veliku silu kidanja, što omogućava podizanje maksimalno natovarene korpe do maksimalne visine. U cilju dugotrajnih performansi, krak za podizanje ima dvostruku zaptivku na svakoj osovinici. Čvrsta konstrukcija okvira je idealno usklađena sa Volvo pogonskom grupom i na njoj se nalazi hidraulički ventilator rashladne tečnosti koji reguliše temperaturu; osim toga, ventilator automatski menja smer da bi čistio rashladne jedinice. Da bi se komponente manje habale, može da se isplanira odloženo isključivanje motora kako bi se automatski aktiviralo. Nova funkcija isključuje mašinu kada se turbokompresor ohladi do odgovarajuće temperature.

L260H je mašina koja se najlakše servisira u okviru ove delatnosti, što olakšava njeno održavanje i povećava radnu efikasnost. Kabina može da se nagne pod uglom od 30º ili 70º, čime se obezbeđuje slobodan pristup vitalnim komponentama, dok je motor pristupačan zahvaljujući elektronskom poklopcu motora koji se otvara pod velikim uglom. Osim toga, akumulatori za sistem vešanja strele se sada nalaze izvan prednjeg okvira, a P-kočnica se nalazi spolja radi lakšeg pristupa i dužeg radnog veka komponenti. Rukohvati i stepenici su ofarbani narandžastom bojom da bi se osoblje za održavanje i rukovaoci lakše kretali oko mašine.

Volvo takođe nudi asortiman usluga za veću efikasnost. Originalni Volvo delovi, proaktivno praćenje, obuka rukovalaca i Volvo Site Simulation samo su neka od mnogih rešenja koja vlasnicima mašine L260H omogućavaju da maksimalno iskoriste uloženi novac.

Ključne specifikacije:

L260H

T3

T4f

Statička težina tereta za istovar pri punom okretu

kg

23 770

23 770

Kapacitet korpe

m3

5.3-10.2

5.3-10.2

Radna težina

kg

34 000 - 39 000

34 000 - 39 000

Sila kidanja

kN

328

328

Motor

Volvo D13E

Volvo D13J

Maks. snaga na

o/min

1 500

1 500

. . . SAE J1995 bruto

kW

310

310

. . . ISO 9249, SAE J1349 neto

kW

309

309

Maks. obrtni moment na

o/min

1 100

1 100

. . . SAE J1995 bruto

Nm

2 343

2 343

. . . ISO 9249, SAE J1349 neto

Nm

2 328

2 328

Pneumatici

29.5 R25, 875/65R29

Na osnovu konfiguracije mašine: na osnovu STE BOE P korpe od 6,7 m³/8,8 yd³