Evocon DOO Srbija

Volvo CE prikazuje drugu epizodu iz serijala „The Megaproject Listing“: Premeštanje grada Kirune

Najnovija epizoda iz serijala „The Megaproject Listing“ vodi gledaoce do najsevernijeg švedskog grada Kirune – grada koji se seli. Grad Kiruna se premešta tri kilometra na istok da se ne bi obrušio u rudnik koji se širi oko njega.

U epizodi „Premeštanje grada Kirune“ čućemo priču o njegovom istorijskom premeštanju i o izazovima s tim u vezi. Najseverniji švedski grad je osnovan pre više od 100 godina zbog bogatog nalazišta gvozdene rude. Danas je rudarstvo glavni izvor prihoda ovog grada. Zapravo, rudnik gvožđa je toliko važan da se čitav centar grada Kirune premešta da bi se omogućilo dalje obavljanje i širenje rudarske delatnosti.

Tokom sledećih 20 godina moraće da se preseli oko 6.000 ljudi. Osim toga, biće uništeno i ponovo izgrađeno ili premešteno oko 3.000 domova, a ukupan procenjeni trošak će iznositi 1,3 milijarde evra.

Volvo Megaproject Listing – Kiruna

Osim što Kiruni predstoji značajan izazov, ovo premeštanje je takođe prilika da se kreira nov, moderan i održiv grad.

„U ovom filmu ćemo videti kako se premešta grad i kako Volvo mašine rade na novom gradskom centru, pripremajući ga za nove stanove i radnje. Ova epizoda pokazuje suštinu vizije firme Volvo CE i ovakvih megaprojekata – da gradi svet u kojem želimo da živimo“, kaže Tifani Čeng iz firme Volvo CE.

Epizoda o Kiruni sledi posle prve epizode iz serijala „The Megaproject Listing“, u kojoj je predstavljeno važno rekonstruisanje autoputa Interstate-4 na Floridi. Megaprojekti u serijalu firme Volvo CE su takođe ključni deo novog časopisa Spirit koji se štampa i objavljuje na internetu i društvenim mrežama

Ova druga epizoda iz serijala „The Megaproject Listing“ je sada dostupna na www.volvoce.com/spirit. Da biste odgledali film iz serijala Megaproject Listing, kliknite ovde.