Evocon DOO Srbija

Električna mašina Volvo osvetljava nagrađeni vrt na RHS izložbi cveća u Čelsiju

Zlatna medalja koju je osvojila Morgan Stanley Garden je izrađena uz pomoć Volvo ECR25 Electric-a. Ali kako je nova električna mašina radila na tako velikoj globalnoj platformi.

RHS sajam cveća u Čelsiju je poznat po prelepom dizajnu vrtova, ukrašenim skulpturama i gostima iz kraljevskih porodica. Ono o čemu se manje priča su nedelje napornog rada, kreativnosti i radne snage koje ulaze u izgradnju ovih razrađenih prikaza. Tim koji stoji iza Morgan Stanley Garden, kojeg je osmislio britanski dizajner Chris Beardshaw – prošle nedelje je osvojio nagradu za najbolju predstavu o vrtu na najpoznatijem svetskom sajmu cveća u središtu centralnog Londona – stigao je sa ambicioznim ciljem: da dizajnira prekrasni vrt sa boljim uticajem na životnu sredinu. Deo toga je bio model Volvo ECR25 Electric koji je prvi put predstavljen od lansiranja na sajmu bauma u Minhenu aprila meseca.

Ahcène Nedjimi, specijalista elektromobilnosti u kompaniji Volvo Construction Equipment (Volvo CE), kaže: „Dugo radim na konceptualnim mašinama, ali ovim projektom zaista dobijate osećaj da radite nešto jedinstveno, da elektromobilnost postaje stvarnost i da šaljemo najjasniju moguću poruku da je okolina bitna. To je značajan trenutak na putu razvoja kompanije Volvo CE ka izgradnji održivije budućnosti.“

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_02

Električna kompaktna mašina je bila u dobrom društvu na događaju. Procenjuje se da je bilo 157.000 posetilaca koje su mnoge stvari mogle da nadahnu: od eksperimenta futurističkog urbanog vrtarstva dizajnera Tom Dixon-a do porodičnog odmarališta koje je zajednički osmislio sa Njenim Kraljevskim Visočanstvom Vojvotkinjom od Kembridža.

Za svoju nestrpljivo očekivanu glavu predstavu o vrtu, Chris Beardshaw je planirao što više ekoloških događaja. To je obuhvatalo održive građevinske materijale i alatke, beton sa izuzetno niskim sadržajem ugljenika, lepljeno lamelirano drvo i niskoenergetska svetla. I naravno, kompaktni bager ECR25 Electric – prva električna mašina koja je uključena u izgradnju vrta na izložbi cveća na RHS sajmu cveća u Čelsiju.

Mašina proizvodi nula čestice materije, nula ugljen dioksida i niže emisije buke – što je rezultiralo proglašavanjem vrta „najtišim mestom“ od strane filmskih ekipa televizije BBC. Dodatna pogodnost za projekte uređenja okoline, kao što je ovaj, je da ne postoje emisije zagađivača koje mogu oštetiti dragocena stabla ili travnate površine. To je jedan od najčistijih mogućih načina za obavljanje svih građevinskih poslova koje zahteva vrt ove vrste. Ali da li može da dostigne nivo produktivnosti svojih pandana na dizel gorivo?

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_03 Ahcène misli tako. Ne samo da obezbeđuje iste performanse kopanja kao i konvencionalni pandan sa manje održavanja, već ne zahteva nikakvu posebnu potvrdu bezbednosti. „To je tako intenzivna zona rada,“ kaže on „u samom središtu Londona, tako da je obezbedio zaista savršenu arenu za predstavljanje svojih jedinstvenih mogućnosti za unutrašnje gradske sredine.“

Mašina je puštena da radi više od nedelju i po dana tokom opsežnog procesa izgradnje, gde je korišćena za iskopavanje lokacije, kopanje temelja za glavnu konstrukciju, rov za jame od drveta i centralnu vodovodnu mrežu. Na kraju svakog radnog dana obavljeno je punjenje preko noći u kompleksu izložbe, pomoću uobičajene kućne utičnice. Kada je bilo potrebno brzo punjenje tokom dana, rukovalac je koristio ugrađeni punjač mašine.

2019_May_Volvo_Electric_machine_lights_up_award_winning_garden_at_the_RHS_Chelsea_Flower_Show_04 Rukovalac Peter Holmberg je dao povratnu informaciju da bager ne samo da je obavljao iste poslove kao i konvencionalnija dizel verzija, već je i osećaj kopanja bio prijatniji i precizniji. Obezbedio je i mirnije radno okruženje gde je bilo manje vibracija u kabini, bolji kvalitet vazduha i tiša atmosfera koja je omogućila jasniju komunikaciju između radnika.


Nakon ovog izuzetno istaknutog prvog nastupa, električna mašina će sada nastaviti da učestvuje u pilot projektima za klijenta, gde će se učenje iz RHS sajma cveća u Čelsiju nastaviti.

„Nulte emisije izduvnih gasova i niži nivoi buke su apsolutni pobednici u igri,“ kaže Ahcène. „Sada je izazov da smislimo najbolji način da to naplatimo na najbrži način. To je nešto na čemu sada radimo.“

Lansiranje modela ECR25 Electric došlo je u važnom periodu za razvoj industrije. Gradovi širom sveta zahtevaju rešenja za čistiju izgradnju dok nastoje da smanje svoje emisije ugljen dioksida i da smanje stopu globalnog porasta temperature. Ova mašina obezbeđuje barem deo rešenja jer je izgrađena kao jedan od glavnih doprinosa klimatskim promenama.

„Pitanje više nije kada, ili ako ćemo imati pomak ka elektromobilnosti, već koliko brzo će ona doći,“ zaključuje Ahcène. „Mi smo zaista na prekretnici bez povratka. Moramo manje ispuštati izduvne gasove, manje zagađivati i graditi svet u kome želimo živeti.“

Slika 1: Rukovalac Peter Holmberg sa modelom ECR25 Electric na gradilištu u Morgan Stanley Garden na RHS sajmu cveća u Čelsiju.
Slika 2: Posetioci na završenom Morgan Stanley Garden-u, koji je dizajnirao Chris Beardshaw.
Slika 3: Ahcène Nedjimi, specijalista za elektromobilnost u kompaniji Volvo CE, sa modelom ECR25 Electric.
Slika 4: Električni bager koji kopa temelje glavne konstrukcije vrta.