Evocon DOO Srbija

Funkcija Volvo Dig Assist: Ne mogu zamisliti dan bez nje

Rukovalac u kompaniji LMBab, Patrik Ekström kaže da je Volvo funkcija Dig Assist za bagere znatno poboljšala njegove uslove rada. Novi, jedinstven sistem kompanije Volvo prilagođen je korisniku tako što pomaže rukovaocima da bezbedno, precizno i u deliću sekunde obave iskopavanje u potpunosti.

Švedska građevinska kompanija LMBab kupila je prošlog leta novi bager točkaš sa kratkim poluprečnikom obrtanja, model EWR150E da bi ga dodala svom voznom parku Volvo mašina i na taj način isprobala novu funkciju Volvo Co-Pilot sa Dig Assist-om. Šest meseci kasnije, izvođač radova nije razočaran.

Zahvaljujući funkciji Volvo Co-Pilot, izuzetno precizni senzori pritiska i položaja omogućavaju podatke o radu u realnom vremenu za Android ekran u boji osetljiv na dodir od 10 inči koji se nalazi u kabini i ima pametni servis iz oblaka.

U zavisnosti od toga da li je korisnik izabrao funkciju 2D, „in-field“ dizajn ili verziju 3D, funkcija Dig Assist omogućava rukovaocima da postavljaju ciljne dubine ili nivoe nagiba, ili čak i komplikovane 3D oblike, kao i da prate napredak posla i primaju upozorenja kada se zadovolje potrebni parametri.

Kompanija LMBab trenutno koristi verziju 2D, ali je željna nadogradnje. „Funkcija Dig Assist nam pomaže prilikom iskopavanja i planiranja vodovodne mreže i puteva“, kaže rukovalac Patrik Ekström. „Jednostavno je i efikasno. Mislim da ćemo sada preći na nadogradnju verzije 3D.“

BEZBEDNIJE NA GRADILIŠTU

Funkcija Dig Assist ne samo da pomaže u poboljšanju preciznosti i produktivnosti, već i bezbednosti. To može da otkloni potrebu da rukovalac izađe iz kabine da bi ručno proverio nagibe ili ravnine – ili da geodeti obeleže mesto iskopavanja. U međuvremenu, ugrađeni sistem za merenje težine u vozilu u velikoj meri smanjuje rizik od preopterećenja mašine.

JEDNOSTAVNO UPRAVLJANJE VOZNIM PARKOM

Pošto se informacije o mašini dostavljaju u pametni servis oblaka, funkcija Dig Assist je istovremeno korisna i za rukovodioce voznog parka, kao i za rukovaoce. Podaci kao što su ukupna tovarna količina premeštena po danu, težina opterećenja kašike i vreme praznog hoda olakšavaju rukovaocima voznog parka da identifikuju područja u kojima se efikasnost ili produktivnost mogu poboljšati i postaviti ciljevi.

„Evidentira podatke i omogućava nam da ih analiziramo onoliko često koliko želimo“, objašnjava Ekström.

Funkcija Volvo Co-Pilot zajedno sa Dig Assist je dostupna na bagerima – EC220E, EC250E i EC300E – i bagerima točkašima – EW160E, EWR150E i EWR170E – u kategoriji težine 15 do 30 tona.

Od kada model EWR150E radi pomoću funkcije Co-Pilot i Dig Assist, rukovalac Ekström ne bi želeo da se vrati na stari način rada. „Sistem je veoma dobar i iskreno ne bih mogao da zamislim dan bez njega“, zaključuj e on.