Evocon DOO Srbija

Kompanija Volvo CE predstavlja električni kompaktni bager i utovarivač točkaš na sajmu bauma

Volvo Construction Equipment je predstavio dve mašine sa nultim emisijama izduvnih gasova – bager ECR25 i utovarivač točkaš L25 – iz svoje nove palete električnih kompaktnih mašina.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) ispunjava svoju obavezu za „Građevinarstvo budućnosti“ predstavljanjem prvog komercijalnog kompaktnog bagera i utovarivača točkaša na sajmu bauma u Minhenu. Ove mašine su prve pokazane iz Volvo asortimana novih električnih kompaktnih bagera i utovarivača točkaša, koje isporučuju nultu emisiju izduvnih gasova, znatno niže nivoe buke, smanjene troškove energije, poboljšanu efikasnost i manje potrebe za održavanjem u poređenju sa konvencionalnim mašinama. Od sredine 2020. godine, Volvo CE će početi sa lansiranjem svog asortimana električnih kompaktnih bagera (EC15 do EC27) i utovarivača točkaša (L20 do L28), obustavljajući razvoj novih modela baziranih na dizel motorima.

Električni rad

Da bi modeli ECR25 i L25 bili električni, motori sa unutrašnjim sagorevanjem zamenjeni su litijum-jonskim akumulatorima. Model ECR25 je opremljen litijum-jonskim akumulatorima i električnim motorom koji pokreće hidrauliku da bi se pokrenuli mašina i priključak. Akumulatori mašine skladište dovoljno električne energije za osmočasovno napajanje modela ECR25 da bi radio uobičajene poslove, kao što su komunalni radovi. Model L25 sadrži litijum-jonske akumulatore koje omogućavaju osam sati rada kod redovne primene mašine, uključujući lakše poslove na infrastrukturi, u vrtarstvu, uređenju okoline i poljoprivredi. Model L25 obuhvata i dva namenska električna motora, jedan za pogonski agregat i jedan za hidrauliku. Razdvajanje podsistema je dovelo do veće efikasnosti u oba sistema i celokupnoj mašini. Oba modela, ECR25 i L25, imaju ugrađene punjače koji omogućavaju punjenje preko noći putem standardne kućne utičnice. Biće dostupna i opcija brzog punjenja, koja zahteva snažniji pristup mreži.

„ECR25 i L25 su revolucionarne mašine koje pokazuju posvećenost kompanije Volvo CE budućim tehnologijama“, kaže Scott Young, direktor elektromobilnosti i automatizacije. „Pošto su mašine električne, nema čestica, azotnog oksida ili ugljen-dioksida u okolini. U činjenicu da imaju izuzetno nizak nivo buke, ovo ih čini idealnim za upotrebu u gradovima i gusto naseljenim područjima.“

Od koncepta do realnosti

Lansiranje modela ECR25 i L25 prate pozitivne reakcije na koncept Volvo CE mašina u poslednjih nekoliko godina. To obuhvata prototip EX2 potpuno električnog kompaktnog bagera i prototip LX2 električnog kompaktnog utovarivača točkaša. „Iako su ECR25 i L25 različite mašine, saznanja iz ovih istraživačkih projekata pomogla su u izgradnji temelja za novi asortiman električnih kompaktnih mašina,“ objašnjava Young. „Tehnologija koju smo razvijali sada je dovoljno snažna, a zbog promena u ponašanju kupaca i pojačanom regulatornom okruženju sada je pravi trenutak za lansiranje naših električnih kompaktnih mašina,“

Pošto su predstavljene prve električne kompaktne mašine, planirano je da određeni broj mašina kupci koriste i proveravaju u pilot projektima pre nego što se krene sa proizvodnjom sredinom 2020. godine.

Inovacija za održivu budućnost

„Prikazivanje naših prvih komercijalnih električnih kompaktnih mašina predstavlja značajan trenutak na putu kompanije Volvo CE ka izgradnji održivije budućnosti,“ kaže Melker Jemberg, predsednik kompanije Volvo CE. „U skladu sa strateškim fokusom Volvo Group na elektromobilnost u svim poslovnim oblastima, mi smo vodeći u elektromobilnosti i obezbeđujemo održiva rešenja koja podržavaju uspeh korisnika. Elektrifikacija građevinske opreme će dati čistije, tiše i efikasnije mašine - ovo predstavlja budućnost naše industrije.“

Za više informacije posetite: https://www.volvoce.com/global/en/this-is-volvo-ce/what-we-believe-in/innovation/electrifying-the-future.

Slika 1: Dve mašine sa nultom emisijom izduvnih gasova su idealne za gradsku upotrebu.
Slika 2: Predstavljamo električni ECR25.
Slika 3: Predstavljamo električni L25.