Evocon DOO Srbija

Volvo CE sprovodi akviziciju firme CeDe za posebne primene

Potpisan je ugovor o akviziciji male švedske firme specijalizovane za prilagođavanje mašina

Volvo CE aquires CeDe group

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) je objavio da se sprema da kupi CeDe Group za posebne primene, ali nije objavio o kojoj se sumi radi. CeDe Group ima sedište u gradu Malme, Švedska, a ugovor – za koji se očekuje da će stupiti na snagu do sredine marta – obuhvata intelektualnu svojinu, operacije, drugu imovinu i osoblje koje broji oko 45 stalno zaposlenih. S obzirom da je godišnja proizvodnja relativno mala, sporazum neće imati materijalne efekte na prihode ili finansijski položaj kompanije Volvo CE.

CeDe Group ima dobru reputaciju u Skandinaviji kao specijalista za prilagođavanje građevinskih i rudarskih mašina za posebne primene. Radeći za nekoliko vodećih OEM-a, uključujući i Volvo CE i njegove distributera, operacije prilagođavanja obuhvataju razvoj novih karoserija za dampere (npr. gorivo, voda, otpad), preradu šina za bagere točkaše, kao i prerade mašina koje se koriste u podzemnoj eksploataciji, itd.

Kompanija je osnovana 2000. godine i njeni koreni sežu još od posla sa Volvo bagerom Akerman.

Ojačan, nezavisni specijalista

Vizija je da CeDe, pod vlasništvom kompanije Volvo CE, ostane agilan, preduzetnički, samostalni posao. Volvo CE će kompaniji staviti na raspolaganje svoje značajne kompetencije i dodatne resurse da bi proširila tržišni uticaj i bazu klijenata i tako postala evropski lider u ovoj specijalizovanoj oblasti. Osnaženi partner će takođe podržati ciljeve kompanije Volvo CE kada se radi o proširenju ponude proizvoda na nove segmente i primene i obezbediti partnera koji može da isporučuje prototipove i proizvodnje malog obima. Kompanija će nastaviti da pruža i proširuje svoje inženjerske usluge i klijentima van kompanije Volvo CE.

„Ova akvizicija ima smisla na nekoliko strateških nivoa.“ komentariše Melker Jernberg, predsednik kompanije Volvo CE. „CeDe je već dokazao da ima izvrsne inženjerske talente u prilagođavanju naših mašina za specijalizovane primene. Ovi bliži poslovni odnosi omogućiće kompaniji Volvo CE da proširi ponudu naših proizvoda, dok će istovremeno povećati sposobnost kompanije CeDe da se proširi na nova tržišta, kako sa kompanijom Volvo CE, tako i sa ostalim OEM klijentima.“

Krister Johnsson, izvršni direktor CeDe Group-e se slaže i kaže: „Izuzetno nam je drago što smo se pridružili porodici kompanija Volvo CE. Sa kompanijom Volvo CE imamo dugotrajne i dobre poslovne odnose i veoma dobro razumemo njihove proizvode, tako da smo srećni zbog mogućnosti da razvijemo naše usluge i proširimo uticaj na nova tržišta.“