Evocon DOO Srbija

Visok Volvo bager za rušenje pomaže kompaniji Veidekke da dostigne nove visine

Norveški građevinski gigant Veidekke je uveo Volvo EC750E HR bager visokog dometa za rušenje zgrade tržnog centra od 11 spratova u Oslu, jedne od najvećih zgrada glavnog grada.

Kada je norveški izvođač radova Veidekke imao zadatak da sruši zgradu trgovačkog centra u srcu glavnog grada Osla, znao je da je to veliki izazov.

Ne samo da je zgrada od 55.000m2 okružena živahnim ulicama prepunim pešaka, automobila i tramvaja, imala je i 11 spratova – značajna visina čak i za najiskusnijeg izvođača rušenja.

Za posao koji je bio veliki, bila je potrebna još veća mašina – ona koja je mogla da završi posao bezbedno i po planu.

Rešenje po meri kupca

Kompanija Veidekke je, nakon što je u prošlosti imala iskustva sa sedam drugih Volvo bagera za rušenje sa visokim dometom, kontaktirala kompaniju Volvo CE za deo opreme koji bi zadovoljio njene zahteve.

Izvođač radova je objasnio svoje zahteve koje je kompanija Volvo CE saslušala i tako je lansirala model EC750E HR u 2018. godini, na osnovu povratnih informacija od kompanije Veidekke i drugih klijenata širom sveta.

„Tražili smo mašinu sa dugim dometom i to smo i dobili,“ kaže Jon Nässelquist, menadžer nabavke mašina u kompaniji Veidekke. „Jedinstven je osećaj da klijent može da predstavi svoje zahteve i da kompanija Volvo proizvede ono što klijent želi.“

Novi model EC750E HR ima maksimalnu visinu osovinice od 36m sa alatkom od 3,6t – to je prednost dometa od 4m i povećanja ukupne težine alatke od 44% u odnosu na prethodnika, model EC700C HR.

Čvrsti kamen temeljac

Obzirom da je bager namenjen za rušenje, stabilnost i bezbednost u samom središtu dizajna.

Model EC750E HR ima potpuno novo podvozje, posebno razvijeno za segment rušenja. Teži je i širi čak i od većeg bagera Volvo EC950E i u poređenju sa modelom EC750E, podvozje je 0,5m duže i 1m šire – i ima impresivnu širinu koloseka od 4,3m.

Sa dodatnih 4 tona protivteže koja pomera težinu mašine modela EC750E HR na 104 tone, dodatna stabilnost daje mašini solidnu osnovu za najbolje performanse u klasi.

„Širina i protivteže su ono što mašini daje stabilnost,“ objašnjava Nässelquist. „Čvrst je kao stena. Čak i kada se koristi visoki domet, mašina ostaje stabilna i ne pokreće se, što je apsolutno ključno.“

Bezbednost je najvažnija

Model EC750E HR sadrži i brojne važne bezbednosne karakteristike koje štite i rukovaoca kompanije Veidekke i mašinu prilikom uklanjanja 60-70.000t betonskog otpada na gradilištu trgovinskog centra u Oslu.

Oni obuhvataju kompletan paket sa zaštitom prilikom rušenja sa montiranom zaštitom na bloku od predmeta koji padaju (FOG), koja štiti rukovaoca od otpada koji pada, a istovremeno zadržava vidljivost za rukovaoca. Da bi se dodatno poboljšala bezbednost, model EC750E HR je predstavljen sa novim sistemom indikatora sveobuhvatnog trenutnog upozorenja (TMI), koji putem sopstvenog ekrana u kabini obezbeđuje prikaz u realnom vremenu pozicije strele i alatke i upozorava rukovaoca kada radi u opasnom stanju.

Zadovoljan rukovalac

Mašina je projektovana i za udobnost. Rušenje visokih zgrada zahteva od rukovaoca da se usredsredi na tačke koje su visoko iznad zemlje, tako da kabina modela EC750E HR, koja može da se naginje do 30 stepeni, pomaže u smanjenju naprezanja vrata i zamora kod rukovaoca.

Rukovalac mašine Kenneth Ufs kaže da je funkcija naginjanja poboljšala njegov radni vek: „Mogućnost naginjanja kabine je briljantna. Tokom dugog radnog dana pomaže mi da ostanem usredsređen i da mi bude udobno.“

Obzirom da je udobnost kabine važna karakteristika, jednako važne za Uf-a su i osetljive kontrole za hidraulični sistem. „Mašina ima pouzdanu hidrauliku koja reaguje na način na koji ja želim. Kontrole odgovaraju i brzo reaguju što je veoma važno,“ dodaje on.

Hidraulični sistem koji brzo reaguje omogućava veću kontrolu, bezbednost i efikasnost, što znači da su rukovaoci produktivniji i zadovoljniji.

Bliska povezanost

Kompanija Veidekke je Volvo-ov cenjeni klijent već 14 godina i ukupno poseduje vozni park od 66 Volvo mašina. Izvođač radova je naručio novi model EC750E HR sa strelom od 36m još pre nego što je mašina zvanično lansirana i bila je prva kompanija kojoj je mašina isporučena.

Članovi tima kompanije Veidekke čak su i posetili fabriku za proizvodnju bagera Volvo CE u Changwonu, Koreja da bi videli gde je mašina proizvedena i stekli potpuni uvid pre isporuke.

„Volvo je veliki partner kada je u pitanju rušenje,“ kaže Erik Nilsen, menadžer za životnu sredinu i izgradnju kompanije Veidekke u Norveškoj. „Model EC750E HR radi izuzetno dobro i pomogao nam je da održimo visok nivo produktivnosti. To je najefikasnije sredstvo za posao ovog tipa.“