Evocon DOO Srbija

Utovarivači točkaši kojima se daljinski upravlja biće testirani kada Volvo CE dobije prvu švedsku 5G mrežu za industriju

Telia, Ericsson i Volvo Construction Equipment (Volvo CE) danas su pokrenuli prvu švedsku 5G mrežu za industrijsku upotrebu u pogonu Volvo CE u Eskilstuni. Volvo CE zato postaje jedna od prvih kompanija u svetu koja koristi 5G tehnologiju za testiranje mašina sa daljinskim upravljanjem i autonomnih rešenja.

5G mreža će se koristiti u Volvo industrijskom objektu za istraživanje i razvoj u Eskilstuni da bi se dalje razvijala rešenja za daljinsko upravljanje građevinskim mašinama i potpuno automatizovana rešenja. Ona će biti korišćena i za unapređenje razumevanja zajedničkog rada povezanih mašina u stvaranju dodatne vrednosti za klijenta. 

„Automatizacija ima nekoliko nivoa a posedovanje 5G mreže je važna tehnička podrška koja nam omogućava se razvijamo u ovoj oblasti. Ova testiranja u Eskilstuni obuhvatiće daljinsko upravljanje konvencionalnim utovarivačem točkašem, ali i dalje testiranje koncepta HX2 teretnog vozila,“ kaže Melker Jernberg, predsednik kompanije Volvo CE.

„Vidimo da je interes industrije za 5G mrežom značajan. Automatizacija celog toka značiće nove načine rada i veće koristi od efikasnosti. Međutim, za povezivanje poslovnih mašina i vozila neophodno je rešenje koje je u stanju da obradi ogromne količine podataka sa garantovanom vezom. To je ono što nam 5G može dati. Ponosni smo što smo na čelu razvoja 5G mreže u Švedskoj zajedno sa našim partnerima,“ kaže Anders Olsson, izvršni direktor kompanije Telia, Švedska. 

Čak i sa potpuno automatizovanim sistemima, ljudska intervencija je još uvek potrebna za kontrolu. Današnja tehnologija daljinskog upravljanja ima vremensko kašnjenje koje otežava kontrolu velikom brzinom. 5G mreža će omogućiti da daljinsko upravljanje bude jednostavnije i sigurnije.

„Sa izuzetno kratkim vremenom odziva, visokim kapacitetom i visokim nivoom pristupačnosti mobilnoj mreži, komercijalna i standardizovana 5G tehnologija može se koristiti za aplikacije kao što su daljinsko upravljanje teškim mašinama u realnom vremenu. Ovo otvara veće mogućnosti za veću efikasnost, smanjenje troškova i smanjenje rizika u opasnim sredinama. 5G mreža nam omogućava da stvorimo bezbednije, efikasnije i održivije društvo. U saradnji sa kompanijama Telia i Volvo CE, mi sada u Eskilstuni teoriju sprovodimo u praksu. Tehnologija 5G je spremna za predstavljanje svetu,“ kaže Magnus Frodigh, rukovodilac istraživanja u kompaniji Ericsson.

Volvo CE, Telia i Ericsson su pre primene najnovije tehnologije sarađivali na projektu za bezbedniji i efikasniji rad u rudarstvu, a tokom leta 2018. godine kompanija Volvo CE pridružila se kao partner kompaniji Telia za program razvoja 5G tehnologije. Volvo CE očekuje da će naučene lekcije iz testiranja u Eskilstuni moći da primeni na svoje globalne aktivnosti. 

„Mi u Eskilstuni testiramo lokalno a radimo globalno. Povezane mašine i autonomna rešenja su budućnost. Ona omogućavaju našim klijentima efikasniju proizvodnju, logistiku, veću fleksibilnost i bezbedniji rad. Minimiziranjem bezbednosnih rizika i zastoja povezanih sa sektorima kao što je rudarstvo, možemo se približiti našem cilju nulte emisije izduvnih gasova, nula nesreća i nula neplaniranih zaustavljanja. Biće uzbudljivo videti koliko nas 5G mreža može odvesti na to putovanje.“ zaključuje Melker.

O 5G

Ovo je mobilna mreža pete generacije. U poređenju sa 4G, 5G je brža, ima manje kašnjenje, veću pristupačnost i može istovremeno da obradi više povezanih uređaja. Ona otvara potpuno nova područja primene u industriji, ključnim društvenim funkcijama i našem svakodnevnom životu.